0

BALTŲ VIENYBĖS ŠVENTĖ prie Kauno.Kviečiame susiburti

rugsėjo 19, 2012 Baltų bendruomenės, Renginiai, Šventės

BALTŲ VIENYBĖS ŠVENTĖ – UGNIES SĄŠAUKA Kviečiame kartu švęsti Baltų vienybės dieną bei pagerbti mūsų Protėvius.

Įsikūrusios kaimynystėje baltų gentys išgyveno daugelį tūkstantmečių. Mus nuo amžių sieja bendri papročiai, giminystės ryšiai. Protėviams dažnai tekdavo ginti savo žemes, savo gyvastį, savo kultūrą. Protėvių ryžtas, stiprybė vienybėje ir tikėjime padėjo mus išlikti ir išsaugoti savo kalbą. 2012 m. rugsėjo 22 d. – Saulės mūšio diena Lietuvos ir Latvijos seimų yra paskelbta Baltų vienybės diena.

20-21 val. minint Baltų vienybės dieną kviečiame visus baltų genčių palikuonis Lietuvoje, Latvijoje ir visame pasaulyje įsijungti į Baltų vienybės ugnies sąšauką ir uždegti ugnis ant kalnų, piliakalnių, su baltų istorija susijusiose vietose. Jei išvykai nėra galimybių, pageidautina uždegt žvakutę savo namuose.

Šios šventės ir sąšaukos esmė – aplankydami baltams atmintinas vietas, uždegdami ugnį su baltų istorija susijusiose vietose, pagerbiame savo protėvius, susijungiame su jų dvasios stiprybe bei susivienyjame kitokiam gyvenimui.

Ugnis ant tolimo kalno – ženklas, kad esame. Ugnies uždegimas vienu metu – vienybė.

Šventės eiga:
12.00 val. Pasiruošimas šventei
13.00-17.00 val. Jodinėjimas žirgais
15.00 – 16.45 val.Paskaitos. Lektoriai
17.00 val. Arbata, suneštinės vaišės
18 val. Raitelių atneštos ugnies, atneštos iš Kauno karo muziejaus sodelio, sutikimas. Aukuro uždegimas. Protėvių pagerbimas.
20.30 val. “Ugnies sąšauka”

Kita šventėje:

Raitų šauklių ir žygūnų ugnies nešimas ir perdavimas kitiems. Apeiginiai lietuvių ir latvių rateliai , sutartinės. Judrieji žaidimai. Saulės laidos stebėjimas. Vienybės laužo uždegimas su šeimos fakelais. Šokiai, dainos. Ragų, dūdmaišių, būgnų muzika . “Ugnies sąšauka” su Vilkijos bendruomene (kitoje pusėja Nemuno), skulptūrų ir stebulių deginimas. Šokiai, vakarojimas prie laužo.

Atvykus anksčiau būtų puiki proga pabūti gamtoje, pasigrožėti nuo šlaito atsiveriančiu Nemuno kraštovaizdžiu, aplankyti šalia esančius Mikytų, Šėtijų ir Jadagonių piliakalnius. Šventės vieta yra paveldo saugomoje teritorijoje, žemėje kurioje gyveno mūsų protėviai.

Pasiruošimas yra neatsiejama šventės dalis. Asmeninių-šeimyninių fakelų gamyba, vienybės laužo sukrovimas , skulptūrų – baltiškų ženklų iš gamtinių medžiagų gamyba ir statymas, stebulių įkasimas ir kt.

Žada dalyvauti folkloro ansambliai: “Dailingė”, “Ąžuolo” vid. m-klos , “Gilė”, “Ratilėlis”, Petrašiūnų vid. m-klos “Bitula”, Kauno “Rasos” gimnazijos fok. ans.

Su savimi atsivežti:

Lietpaltį, patiesalą ant žolės, maisto šventiniam stalui. Maistas: duona, sūris, riešutai, medus, uogienė, kumpis, plokštainis, sausauniai, vaisiai, daržovės, gira ir kt.

Vyrai – mežiagos asmeninio ar šeimos fakelo gamybai (kotas, medžiaga skysčio įmirkymui, viela sutvirtinimui). Degaus skysčio bus vietoje, vežtis nereikia.

Merginos – indus maistui.

Norintieji sutikti saulę – palapinę, miegmaišį.

Šventėje draudžiama:

– vartoti bet kokius svaigalus !

– naudoti plastikinius indus !

Atvykimas į šventę:

Šėtijų km, Lekėčių seniūnija. 30km nuo Kauno.

Važiuoti nuo Kauno link Šakių, pravažiavus Zapyškį apie 3km, sukti į dešinę link Kriūkų. Važiuoti panemune iki stulpelio 9km. Prieš stulpelį sukti į kairėje esantį šlaitą. Užkilus bus nuorodos kur pasistatyti automobilį.

Zemelapis atidaryti cia

RENGINYS NEMOKAMAS!

Renaldas  8 699 12323

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.