2

Magija ar psichoterapija: ką pasirinkti?

gruodžio 25, 2012 Alternatyvus mokslas, Pranašavimas

Dvasinis skausmas – pats baisiausias. Jam nėra nuskausminamųjų. Žmogus imasi bet ko, kad tik jį numaldytų. Todėl nenuostabu, kad krizės metais pakilimą patiria visi magijos pasaulio atstovai: būrėjai taro kortomis, baltieji magai, raganos, chiromantai, ir neatsigina klientų. Nebėra pasitikėjimo valstybe ir žmonės ieško naujų autoritetų.

Psichoterapeutai, įsitaisę priešingoje barikadų pusėje, tokio aiškaus pagyvėjimo nejaučia. Ir ne tik dėl to, kad žmonės turi mažiau pinigų. Specialistai jau seniai pastebėjo: sunkmečiu (ar tai būtų karas, ar maras, ar finansinė krizė) žmonėms labiau rūpi, kaip išgyventi, o gilintis į sielos niuansus nelieka nei laiko, nei energijos.

Tuo metu, kai žmonės karštligiškai blaškosi, ieškodami atsakymo į klausimą, kaip išgyventi, psichoterapeutai ir magijos pasaulio atstovai varsto vieni kitus piktais ir pašaipiais žvilgsniais. „Šarlatanai! – rėkia pirmieji. – Jūsų metodai moksliškai nepagrįsti, jūsų veiklos nereglamentuoja profesinės etikos kodeksas, jūs, užuot padėję, kenkiate, jūs tik imate pinigus ir naudojatės savo dirbtinai išpūstu autoritetu!“ „Savo mokslu įtikėję bailiai! – nenusileidžia antrieji. – Jūs bijote prisiimti atsakomybę už žmogaus likimą, jūs net nematote jo ateities, tai kaip galite jam padėti? Kaip galite žinoti, kas jam geriausia? O jei ir padėsite, tai užtruks kokius trejus metus: koks žmogus tam ryžtųsi?“

„Raganų medžioklė, prasidėjusi IV a., trunka iki šiol: iki šiol mus smerkia ir persekioja, – guodžiasi chiromantas, taro kortų žinovas ir magijos eilinis (kaip pats save vadina) Leopoldas Malinauskas. – Atėję pas psichologą, jam pasakosite valandą, dvi ir taip – porą mėnesių. Žmonės, apsilankę pas mane, nešneka: jie klausosi. Turiu pusvalandį, per kurį išvardiju, ką rodo kortos. Dažniausiai jos rodo teisingai.“ O psichikos sveikatos specialistai ginasi, kad psichologija – rimtas mokslas, turintis savo tyrimų objektą – žmogaus psichiką, patvirtintų darbo ir eksperimentų metodų. Žmonės vis dar neatsakingai vertina savo psichinę sveikatą – kur kas menkiau nei fizinę. Jei lūžta koja, neina pas odontologą ar pas veterinarą: ieško kvalifikuoto chirurgo. Tik sielai suskaudus kažkodėl patraukia ne pas kvalifikuotus specialistus: psichologus, psichoterapeutus, psichiatrus, o pas būrėjus, raganas ar magus.

Kodėl žmonės eina ir pas vienus, ir pas kitus?

Apie 60 proc. magijos specialistų klientų – moterys, todėl vieni svarbiausių yra meilės klausimai ir rūpesčiai: „Kurį pasirinkti? Ar jis mane tebemyli? Ar jis man ištikimas? Kokia palankiausia vedybų data?“ Tačiau krizė šiek tiek pakeitė klausimų santykį. Pastaruoju metu meilės klausimai baigiami nustumti į antrą vietą ir vis dažniau keliamos verslo bei finansų problemos: „Kokios mano karjeros perspektyvos? Kur ir kokio darbo ieškoti? Ar pavyks išmokėti paskolą?..“

Žmonės į magijos pasaulio atstovus kreipiasi iš nevilties. Jie nori išgirsti, kad jų laukia sėkmė. Jie trokšta greitos vilties injekcijos – „matau, tau dabar sunku, bet po metų sutiksi aukštą turtingą tamsiaplaukį ir už jo ištekėsi“. Viltis sužadina dvasines jėgas, padeda optimistiškiau ir drąsiau žvelgti į gyvenimą. Tiesa, kartais ateina žmonių, genamų paprasčiausio smalsumo: kai kurie magai juos priima ir jiems buria, kiti jų paprašo išeiti.

Nuoskaudos, netektys, sielvartas, stringantys santykiai, košmariški sapnai, nerimas, pyktis, depresija, skausmai, neturintys aiškios fizinės priežasties… Galiausiai – sutvarkytas, ramus ir geras gyvenimas, kuriame kažkodėl nėra džiaugsmo. Tai – vis tos problemos, kurias žmonės atsineša į psichoterapeuto kabinetą. Jei būrimas – kelionė į ateitį, tai psichoterapija – kelionė į save.

Kuo iš esmės skiriasi magija nuo psichoterapijos?

Trukmė – pirmas esminis skirtumas. Susitinkant kartą per savaitę vieną valandą, psichoterapija gali trukti nuo kelių (elgesio, kognityvi) iki 8–10 mėnesių (egzistencinė) ar net nuo kelerių iki keliolikos metų (analitinė psichoterapija, psichoanalizė). O būrimas užtrunka maždaug pusvalandį. Tiesa, dauguma magijos specialistų teigia, kad turi nuolatinių klientų ir kad žmogus, užsukęs vieną sykį, dažniausiai grįžta.

Paslaptis. Didysis inkvizitorius F. Dostojevskio romane „Broliai Karamazovai“ skelbia, kad žmonės visuomet norėjo „magijos, paslapties ir autoriteto“. Magijos pasaulyje viso to – su kaupu. Kai kurie būrėjai ar raganos šį efektą dar pastiprina: įdomiai rengiasi, apstato patalpą simboliais, statulėlėmis, žvakėmis, degina smilkalus, pasitinka įėjusįjį tam tikru magišku ritualu. Irvinas D. Yalomas, mokslų daktaras, garsus psichoterapeutas ir rašytojas, teigia, kad norėdamas sukurti autentišką santykį su klientu psichoterapeutas turi atsisakyti paslapties ir autoriteto galių. „Psichoterapijos stiprybė – proceso atskleidimas ir gydymo principų aiškumas“, – tvirtina mokslininkas.

Patarimai. Žmonės visais laikais troško patarimų. Patarimų knygos – vienos perkamiausių, straipsniai, kuriuose apstu sunumeruotų patarimų, – vieni skaitomiausių. Magijos pasaulio atstovai nevengia patarimų ir mano, kad duoti teisingą – pats geriausias darbo efektyvumo rodiklis. „Ateina pas mane koks vyriškis – nusiminęs, apskuręs, plaukais apaugęs, purvinas, – pasakoja magijos eilinis L. Malinauskas. – Aš tokiam iš karto liepiu: nusipirk batus už porą tūkstančių, brangų laikrodį, apsikirpk, padoriai apsirenk – tada į tave žiūrės.“ Psichoterapeutai patarimų vengia kaip velnias kryžiaus, nes joks specialistas neturi teisės klientui primesti savo vertybių ar brukti jam savo elgesio normų, kad ir kokios jos pačiam atrodytų teisingos. Psichikos sveikatos specialistas tik padeda žmogui atrasti, kas jam yra tikra ir teisinga.

Rezultatai. Magų darbo rezultatas – viltis, aiškumas, kartais žmogaus gyvenimo pokyčiai (moteris, abejojanti, kurį vyrą pasirinkti, galiausiai pasirenka; vyriškis, svarstantis, investuoti ar ne, apsisprendžia investuoti). Psichoterapeutų rezultatas – pirmiausia vidinis: žmogus išmoksta susigaudyti su jausmais, toleruoti nežinią ir neapibrėžtumą, atranda dvasinės stiprybės šaltinį, pradeda pasitikėti savimi ir kitais. Išnyksta skausmas, užgyja sielos žaizdos. Geros psichoterapijos poveikis yra ilgalaikis. Išmokstama susidoroti su gyvenimo sunkumais ir labai maža tikimybė, kad ateity vėl prireiks psichoterapeuto. Magijos poveikis susijęs su konkrečiu klausimu ir dažniausiai trumpalaikis. Iškilus kitam klausimui, žmogus vėl pravers raganos ar chiromanto buveinės duris.

Žuvies kepsnys ar žvejyba?

Perfrazuojant seną patarlę, būrėjas vaišina žuvimi, o psichoterapeutas duoda meškerę ir išmoko žvejoti. Dabar, kai vis daugiau žmonių netenka darbo, kai aplink tvyro nežinia ir netikrumas, kai mažėja pajamų ir daugėja išlaidų, – nenuostabu, kad daugumai paprasčiausiai norisi žuvies. Greitos, tikros, nuoširdžios paguodos. Žmonės pavargę, nusiminę, išsigandę. Argi tai metas mokytis naujų įgūdžių (pvz., žvejoti)?.. Jie ir taip turi per daug atsakomybės – už vaikus, artimuosius, šeimos pajamas – todėl labai nori, kad ją prisiimtų kas nors kitas. Taro kortų žinovas, išmetęs ant stalo kortas, pasako, kuriuo keliu pasukti. Chiromantas, pažvelgęs į delną, papasakoja, kas laukia (jei specialistas geras, blogų dalykų stengsis nesakyti). Ragana nuima prakeiksmą ir dovanoja užkalbėtą sėkmės talismaną. Ir pasaulis tampa šviesesnis…

Psichoterapeutas moko, kaip pačiam tvarkytis su santykiais ir jausmais, ragina sustoti ir pažvelgti į savo sielos gelmes. Prisiimti atsakomybę už visą šviesą ir už visą purvą, kuriuos pacientas ten aptinka. Bet nepasako, kuriuo keliu pasukti: jis lydi, stebi, palaiko, supranta ir kantriai laukia, kol sprendimą padiktuos pati žmogaus širdis. Psichoterapeutas skatina keistis, o keistis – skausminga. Jis padeda aptikti sielos žaizdas ir po truputį jas gydyti, o sielos chirurgija – skausminga, kaip ir kūno. Ne taip lengva mokytis žvejoti, ne taip lengva susitaikyti su tuo, kad išsvajotosios žuvies kurį laiką nepagausi. Menkai guodžia tai, kad vėliau galėsi žvejoti, kiek įsigeisi, ir visada seksis! Valgyti juk norisi dabar…

Į būrėjus ir magus kreipiasi tie žmonės, kurie vengia prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Nenuostabu, kad atsakomybės baimė ypač sustiprėja sunkiu gyvenimo periodu. Tuo metu norisi greito saugumo, nes nestabili finansinė situacija veikia tiek sielos būseną, tiek santykius, tiek bendravimą.

Rinkitės atsargiai

I. D. Yalomas teigia, kad pagrindinis psichoterapeuto darbo įrankis – jo paties asmenybė. Tas pats tinka ir magams. Galia regėti ateitį ar galia susisiekti su dvasių pasauliu bus bevertė, jei magas ar būrėjas nemokės jos tinkamai panaudoti ir iš jos semiamos informacijos tinkamai perduoti klientui.

Psichoterapeutai ilgai mokomi dirbti su žmonėmis, taip pat dirba ir su savimi: visiems jiems privaloma asmeninė psichoterapija, trunkanti ne vienus metus. Pagrindinis to tikslas – geresnė darbo su pacientu kokybė: puikiai save pažįstantis psichoterapeutas sugebės dirbti taip, kad jo asmenybė, jausmai ir vertybės pacientui ne trukdytų, o būtų maksimaliai naudingi. Be to, psichoterapeutai dirba remdamiesi etikos kodeksu, kuris viešai skelbiamas Lietuvos psichologų sąjungos interneto puslapyje.

Dauguma magijos pasaulio atstovų tokio mokymo neturi, kažkokio magijos etikos kodekso taip pat nėra. Tarp jų yra šviesių, išmintingų, šiltų, dvasiškai stiprių asmenybių. Tačiau yra ir apsimetėlių, ir tiesiog nenuoširdžių. Psichoterapeutai – taip pat žmonės, tačiau jų galimybės „nusidėti“ kur kas mažesnės nei būrėjų ar raganų. Šie savo veiklą grindžia tik asmenine atsakomybe ir sąžine – ją sunku patikrinti.

Kaip atpažinti prastą specialistą ir laiku nuo jo pasprukti?

Jis piktnaudžiauja valdžia. Nei psichoterapeutas, nei magijos specialistas neturi piktnaudžiauti ta valdžia ir autoritetu, kuriuos jūsų pasąmonė jam suteikia. Viskas, kas jums liepiama ar sakoma, turi būti jūsų labui.

Jis nesilaiko konfidencialumo. Psichoterapeutai privalo laikytis konfidencialumo. Magijos specialistai taip pat turėtų tai daryti – juk ateinate su skaudžiais asmeniniais klausimais. O jei dar esate garsus, žinomas žmogus, bet už jūsų pasirinktos raganos durų jau trypčioja reporteriai su kameromis ir mikrofonais?..

Jis užkrauna jums savo rūpesčius, ima dėstyti teorijas ar ginti savo įsitikinimus. Jūs ateinate spręsti aktualių klausimų ir už tai mokate pinigus. Psichoterapeutų laikas visada ribotas (nuo 45 minučių iki valandos), magai jį skirsto įvairiai, tačiau bet kokiu atveju tiek vieni, tiek kiti turi gerbti jūsų laiką ir jį skirti jums.

Aš jį radau!

Idealiu atveju jau po pirmo pokalbio turi kilti jausmas, kad jums palengvėjo dėl to, kad kažkas jūsų klausosi, jus supranta ir stengiasi jums padėti. Kabineto apstatymas, specialisto (ar psichoterapeuto, ar mago, ar raganos) išvaizda, punktualumas, bendravimo būdas, akių kontaktas, tai, kaip jus pasitinka, turėtų skatinti jūsų pasitikėjimą juo. Geras specialistas niekada nevengia sunkių pokalbio temų ar kritikos, nežemina, negniuždo ir neatima vilties.

Paklausite, ką vis dėlto pasirinkti?.. Šiame straipsnyje nenorime raginti stoti vienon ar kiton barikadų pusėn. Kaip sakė magijos eilinis L. Malinauskas, „gerai, kad visiems yra vietos po saule“.

Ir iš tiesų – gerai. Juk kiekvienam – savo.

Testas: Kas jums padėtų geriausiai?..

Jei nusprendėte susidoroti su kankinančiomis problemomis, jei norite pakeisti gyvenimo tėkmę, kuri jūsų netenkina, jei norite „suremontuoti“ šlyjančius santykius ar išsigydyti senas sielos žaizdas, o gal ir išmokti džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka, – jums atviri visi keliai. Tik imkitės iniciatyvos!

Psichoterapijos rūšių – ne viena ir ne dvi. Visų jų alternatyva – burtai, magija, chiromantija. Atsakykite į testo klausimus nuoširdžiai ir ilgai nemąstydama. Testas padės apsispręsti, kuri iš daugelio psichoterapijos rūšių jums labiausiai tiktų. O gal vis dar vengiate prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą? Gal paaiškės, kad labiausiai trokštate praverti būrėjo ar chiromanto duris?..

1. Jums atrodo, kad:

a) aš = kas aš esu;

b) aš = kaip aš gyvenu;

c) aš = ką aš darau;

d) aš = kas man skirta.

2. Sapnų pasaulyje labiausiai žavi:

a) pojūčiai, kuriuos sukelia sapnai (pavyzdžiui, nesvarumo būklė skrendant sapne);

b) pranašystės, gebėjimas prasiskverbti į ateitį;

c) slaptos jų žinios, atkeliavusios tiesiai iš pasąmonės, – jas taip įdomu šifruoti;

d) jų nerealumas, fantastiškumas, visos tos neįtikėtinos, kartais juokingos, kartais baisios istorijos.

3. Norėdama išspręsti kokią nors problemą, pirmiausia stengiatės:

a) rasti išmintingą žmogų, kuris jums patartų;

b) surasti tikrąją problemos priežastį;

c) aiškiai ir nedviprasmiškai suformuluoti, kokia tai problema;

d) sudaryti tikslų veiksmų planą.

4. Profesionalų pagalba reikalinga tam, kad:

a) išgirstumėte save;

b) galėtumėte priimti būtinus sprendimus ir neatidėliodama veikti;

c) žinotumėte, kur einate ir kas ten jūsų laukia;

d) suprastumėte save.

5. Jei pagalba turėtų spalvą, ji būtų…

a) …mėlyna ir balta;

b) …purpurinė ir violetinė;

c) …oranžinė ir žalia;

d) …raudona ir geltona.

6. Tarkim, jokia psichoterapija pasaulyje neegzistuoja. Atsakymų į rūpimus klausimus ieškotumėte (o gal jau ieškote):

a) tarp Rytų dvikovų;

b) išmintingų filosofų parašytuose ir laiko patikrintuose veikaluose;

c) darydama jogos asanas;

d) taro kortose, delno linijose, astrologijoje.

7. Pirmiausia norėtumėte išlaisvinti…

a) …kūną ir jausmus;

b) …intuiciją ir dvasią;

c) …poelgius ir veiksmus;

d) …mintis ir pojūčius.

8. Jei, ieškodama pagalbos, galėtumėte keliauti laiku, kurią epochą pasirinktumėte:

a) šamanų ir žynių laikus – tuomet egzistavo ryšys su dvasių pasauliu;

b) Platono laikų antiką – tada siela bei kūnas buvo laikomi vieniu ir buvo rūpinamasi abiejų sveikata;

c) Šviečiamąjį amžių – tais laikais šviesa ir žinios liejosi ten, kur anksčiau tvyrojo nežinojimas ir prieblanda;

d) didžiųjų užkariavimų laikus – tuomet buvo aktyviai keliaujama, ieškoma naujų žemių.

9. Turite problemą. Po valandos aptarimo (su mama, drauge ar seserimi) jaučiatės suprasta, kai:

a) palengvėja ir atsiranda vidinė harmonija;

b) žinote, kuo viskas baigsis;

c) geriau suvokiate susiklosčiusią situaciją ir viskas atrodo aiškiau;

d) ryžtingai galite imtis veiksmų.

10. Tikitės, kad profesionalų pagalba jums padės…

a) …pasiekti vidinę harmoniją, išreikšti save;

b) …ryžtingiau ir drąsiau judėti pirmyn;

c) …matyti plačiau, giliau (tiek save, tiek pasaulį) ir galiausiai atrasti sielos ramybę;

d) …teisingai pasirinkti ir neerzinti likimo.

Suskaičiuokite taškus (žr. į nuotr.)

Pavadinimas
Pavadinimas

10–17 taškų: praminti takus nepažintų teritorijų link

Norite stabtelėti ir nužvelgti jau nueitą kelią. Norite iškelti į dienos šviesą iki šiol prieblandoje buvusias savo praeities detales. Kažkur ten – praeityje – neišjausti jausmai, neišsakyti žodžiai, nebaigti darbai, kurie vis primena apie save. Jums rūpi įvykių ištakos ir priežastys, smalsumą kelia neįmintos praeities paslaptys.

Jūs trokštate atrasti gyvenimo prasmę – ir ypač savo praeities prasmę, kad atsakytumėte į klausimą, kodėl gyvenate taip, kaip gyvenate. Jums įdomu, kodėl susiduriate su būtent tokiais, o ne su kitokiais sunkumais, kas jus stabdo ar skatina veikti, kas ir kodėl kelia nepaaiškinamą nerimą ir baimę. Jums įdomus pasąmonės pasaulis, įdomūs sapnai, jų simbolius norėtumėte iššifruoti.

Jums reikalinga tokia psichoterapija, kuri padėtų žingsnis po žingsnio skverbtis gilyn ir tolyn į praeitį, vis labiau pažįstant savo sielos užkaborius. Tam labiausiai tiktų psichoanalizė (neišsigąskite – tai nebus senelis Freudas su savo libido principu. Nuo jo laikų psichoanalizė pažengė be galo toli ir atrado daugybę kitų sielos sandaros dėsnių) ar kokia kita analitinė psichoterapija (pavyzdžiui, kad ir C. G. Jungo). Psichoterapeutas jūsų klausysis ir lydės jus kelionėje į save – tai, matyt, pati įdomiausia kelionė, kokia tik gali būti.

18–25 taškai: išsiskleisti lyg žiedui vidurdienį

Trokštate išmokti džiaugtis gyvenimu – taip džiaugtis, kad tas džiaugsmas kiltų iš pačių sielos gelmių, o ne iš žinojimo, kad viskas gerai ir nėra čia ko sriūbauti. Norite jaustis gyva ir iš tiesų gyventi! Galbūt šiam troškimui koją kiša seni jausmai, nugrūsti į pačias giliausias širdies kerteles? Jų – jausmų, kurių negalite nei ignoruoti, nei jausti, – našta jus gniuždo ir dusina. Gal jums reikia išsivaduoti iš pykčio, kurio kadaise taip ir neišrėkėte? Išverkti užgniaužtas ašaras? Suprasti iki šiol jaučiamos baimės priežastis ir prasmę?.. Jūsų jausmai kol kas už durų. Ir kuo labiau pati jų bijote, tuo daugiau spynų ant šių durų kabo. Praverti jas reikės itin atsargiai…

Jūs abejojate, ar psichoterapija padės, – juk ten tik kalbama. Nes daugiausia dėmesio skiriate ne žodžiams: pirmenybę teikiate kūnui, jausmams, tam, kas tikra. Tačiau psichoterapija nuėjo ilgą kelią: dabar yra krypčių ir mokyklų, kurios jums puikiai tiktų!

Norite išmokti gyventi šia diena ir ja džiaugtis, nesibaimindama nei praeities demonų, nei ateities paslapčių? Jums puikiausiai tiks geštaltinė psichoterapija. O jei ne – rinkitės psichodramą, dailės ar šokio terapiją.

26–33 taškai: žingsnis po žingsnio judėti pirmyn

Nemėgstate kapstytis praeityje ir aiškintis, kodėl viskas yra taip, kaip yra. Problemas reikia ne valandų valandas nagrinėti, o spręsti! Jums aktualūs tie rūpesčiai, su kuriais susiduriate dabar. Reikalingas aiškus veiksmų planas ir ryžtinga strategija.

Dažniausiai problemą įvardyti galite pati. O kai ji jau įvardyta, manote, kad psichoterapija turėtų padėti ją išspręsti. Jums reikia susikoncentruoti, išvysti realią padėtį, pamatyti visus būdus bei išeitis ir tarp jų surasti geriausią. Jums nerūpi, kas, iš kur ir kodėl. Jus domina konkretūs, apčiuopiami dalykai – ką ir kada reikia daryti. Norite veikti pati, bet reikalingi orientyrai – kelio ženklai, kurie padėtų nepasiklysti ir neapsirikti. Tegu jie būna tik prie pačių svarbiausių kryžkelių – to pakaks. Nuo vieno dalyko iki kito norite keliauti pati: tai sužadintų jūsų kūrybines galias ir sustiprintų pasitikėjimą savimi. Trokštate geriausiai išlaikyti gyvenimo parengtą egzaminą ir išeiti daug stipresnė – pasirengusi drąsiai pasitikti naujus iššūkius.

Jums reikalingas toks psichoterapeutas, kuris atrastų jūsų potencialą ir jį puoselėtų. Puikiai tiktų kognityvi ar elgesio terapija, taip pat neurolingvistinis programavimas (NLP).

34–40 taškų: praskleisti ateities šydą

Praeitis (o gal – net ir dabartis) jums rūpi mažai. Savo pasirinkimą ir sprendimus esate linkusi derinti ne su tuo, kas buvo, o su tuo, kas dar bus, todėl labai norite nors akies krašteliu žvilgtelėti į ateitį. Tik ten viliatės rasti atsakymą į klausimą, ar teisingai elgiatės. Tikite, kad kažkur: žvaigždėse, delno linijose, o gal dvasių pasaulyje, jūsų likimas jau užrašytas. Gal ir pati esate išbandžiusi keletą būrimo ritualų: metusi kortas ar analizavusi savo delno linijas?..

Jūs mieliau rinktumėtės ne psichoterapiją, o astrologiją, chiromantiją, būrimą taro kortomis, karmos diagnostiką. Greičiausiai jau žinote, kuriais magijos pasaulio atstovais galite labiausiai pasitikėti, o jei ne, elkitės labai atsargiai. Ne tik prastos magijos, bet ir nebrandžios burtininko asmenybės padarytą žalą ne taip lengva užgydyti. Ir, prieš praverdama magijos pasaulio specialisto duris, prisiminkite: įėjusi ten, kur ėjote, nusimesite atsakomybę už savo gyvenimą ir patikėsite likimą visai nepažįstamam žmogui. Rizika – didelė. Nauda?.. Spręsti jums.

Mes galime tik pasiūlyti peržvelgti visus čia esančius psichoterapijos rūšių aprašymus. Gal kuris nors jums tiks labiau nei magija?..

Kas žino atsakymą?

„Nusakau ateitį ir praeitį. Koreguoju likimą. Šalinu avarijų, žūties laukų, įvairių nesėkmių ezoterinius kodus. Grąžinu sveikatą, gyvybinę energiją, gerą savijautą, sėkmę…“ Pacitavome tik dalį anoniminės ekstrasensės reklaminio skelbimo viename žurnale. Ką apie panašius siūlymus ir ezoterinius būdus ieškoti atsakymų į kylančius klausimus mano verslo ir meno atstovės?

TV3 nuotr./Monika Bičiūnaitė
TV3 nuotr./Monika Bičiūnaitė

Monika Bičiūnaitė, aktorė: „Neičiau pas tą moterį, nes nemanau, kad žmogus gali prisiimti Dievo misiją. Tačiau neneigiu, kad tarp mūsų gyvena ypatingų gebėjimų turinčių žmonių. Pati tokių pažįstu ir kartais su jais susitinku, bet jie labai skiriasi nuo besireklamuojančių žiniasklaidoje. Kaip nesuklysti, kuo gali pasitikėti, o kuo ne? Aš vadovaujuosi širdimi. Mes kasdien susiduriame su įvairiais žmonėmis, bet su vienu nesinori išsiskirti, o su kitu knieti kuo skubiau atsisveikinti, ar ne? Tai – energijos dalykai, kurie labai greitai pajuntami. Tiesiog verta pratintis girdėti ne vien protą. To mokiausi Dvasinio Mokytojo ašrame Indijoje. Jame praleidau beveik mėnesį: patirtis, kurios ten įgijau, kasdien labai praverčia. Kai jūs paskambinote, mes su drauge Palangos kopose darėme specialius kvėpavimo pratimus. Kartais patys paprasčiausi, reguliariai atliekami dalykai stabilizuoja, nuramina, pakelia dvasią – nebereikia jokių burtininkų ir šamanų. Kai kas eina pas psichologus, bet tai – ne mano būdas. Labai seniai ir aš pas tokį specialistą lankiausi, išleidau krūvą pinigų, tačiau taip ir nesupratau, ką ten dariau ir ko gavau. Kiekvienas turi atrasti savo metodą, vienintelis teisingas tikrai neegzistuoja.“

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Valda Bičkutė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Valda Bičkutė

Valda Bičkutė, aktorė: „Kiekvienas renkasi pagal savo savimonės ir išsilavinimo lygį. Mano supratimu, bet kokiu atveju geriau, kai žmogus ko nors ieško, domisi vidiniais, dvasiniais dalykais, nei gyvena vadovaudamasis primityviomis vartotojų nuostatomis, kurias bruko sovietinė sistema. Dabar daug informacijos apie tai, kad žmonija patiria virsmą, pereina į kitą sąmonės lygmenį. Tad jei kas nors vaikšto pas būrėją, o ji pataria nelaikyti pykčio, nekerštauti ir pan., t. y. padeda žmogui iškuopti savo vidų, atlieka psichologo ar kunigo vaidmenį (Katalikų bažnyčios autoritetas, kaip žinia, yra gerokai smukęs), – puiku. Tačiau aš manau, kad kiekvienas žmogus – pats geriausias aiškiaregys sau. Būk su savimi, įsiklausyk į save, netingėk savęs analizuoti ir sužinosi ateitį. Aišku, tai nelengvas, galbūt viso gyvenimo darbas. Antra vertus, jei jau pasikliauni kitu, turi gerai įsižiūrėti jam į veidą, į akis – ten parašyta, ar gali tuo žmogumi pasitikėti. Pagal laikraščio skelbimą niekada neičiau pas jokį aiškiaregį. Apskritai esu įsitikinusi, kad viskas vyksta taip, kaip turi būti, o mano užduotis – būti sąmoningai, stengtis suvokti, kas ir kodėl vyksta.“

Teodoro Biliūno/ Žmonės.lt nuotr./Inga Budrienė
Teodoro Biliūno/ Žmonės.lt nuotr./Inga Budrienė

Inga Budrienė, verslininkė: „Galbūt kreipčiausi į ekstrasensą įvykus nelaimei, kai jau viskas išmėginta ir tiesiog nebežinai, ko griebtis… Mūsų giminėje yra taip nutikę: dingo jaunas žmogus ir kai policija nesugebėjo jo rasti, padėjo ne kas kitas, o ekstrasensas. Aš pati į tokią sudėtingą situaciją nebuvau pakliuvusi, todėl sunku dabar pasakyti, kaip pasielgčiau, tačiau man atrodo, kad žinojimas ir sprendimai ateina priklausomai nuo to, kaip psichologiškai nusiteiki. Aklai pasitikėti pranašautojais tikrai nevertėtų. Štai astrologas, mano paprašytas, išskyrė artimiausių vienų metų dienas, kada pastojusi, tikėtina, pagimdyčiau dukrytę. Jos beprotiškai norinčiam vyrui tą planą padovanojau jubiliejaus proga. Jau anksčiau televizijos laidoje, kurioje abu dalyvavome, astrologė Palmira Kelertienė įspėjo, kad man susilaukti mergytės – keblu. Dabar tai patvirtino ir jos kolega Vladimiras Azanovas. Mėgstu netikėtumus, todėl tokią dovaną ir sugalvojau, be to, norėjosi, kad vyras, kuris labai skeptiškai išklausė Palmiros Kelertienės žodžius, išgirstų neoptimistišką kito žinomo astrologo nuomonę. Bet aš dar ketinu pasitarti su gydytojais, nes manau, kad reikia susirinkti kuo daugiau informacijos apie tai, kas mus domina. Kaip matote, teiginiai „moksliškai pagrįsta“ ir „moksliškai nepagrįsta“ manęs neveikia – esu linkusi išklausyti abi puses. Beje, susidūrimas su tradicinės krypties atstove, į kurią kreipėmės dėl sūnaus, labai nuvylė. „Kiek pinigų ketinate skirti konsultacijoms?“ – pasidomėjo psichologė, dar dorai nespėjusi aptarti mūsų problemos. O apskritai – sėkmę ir laimę susikuriame patys!“

Natalija Kriščiūnienė, dailininkė: „Siūlymai, kuriuos pacitavote, – ne kartą girdėti. Žinau tik viena: tarp tų žmonių yra apsišaukėlių ir tokių, kurie tikrai kažką gali. Prie Vilniaus, Minsko plente, gyveno garsi aiškiaregė, pas kurią žmonės plūste plūdo. Lankiausi pas ją ir aš, tačiau ne viskas, ką ji man pasakė, buvo tiesa. Bet tos močiutės, priiminėjusios žmones kone vištidėje, pranašystės mano giminaičiams buvo labai tikslios. Įdomu, kad vyras ir žmona pas ją lankėsi ne kartu: vienas atėjo po pusmečio, bet išgirdo lygiai tą pačią prognozę. Žiniasklaidoje jau esu sakiusi ir pakartosiu: tikėti tik tuo, ką matai ir gali pačiupinėti, – vištos filosofija. Rentgenas mato kur kas daugiau nei mūsų akys, šuo užuodžia kur kas daugiau nei mūsų nosys… Yra žmonių, kurių pojūčiai išlavinti nepalyginti geriau nei kitų. Manau, pragmatiniais sumetimais vertėtų lavinti savo pojūčius, plėsti sąmonę, tarkim, medituojant. Būdama dailininkė negaliu nepasakyti, kad puikus, prieinamas būdas kiekvienam tai daryti – po dienos darbų paimti į rankas teptuką ar užsiimti kita kūryba. Tvarkydama savo namus paisiau kinų filosofijos principų. Domiuosi ja ir įsitikinau, kaip energijos judėjimo dėsniai, kurių moko fengšui, mus veikia, tikime tuo ar netikime. Šitai žinodama mielai patariu žmonėms, pavyzdžiui, kur namie geriausia kabinti vieną ar kitą paveikslą.“

Kristina Gandžumian, verslininkė: „Visa tai, apie ką kalbama skelbime, įmanoma. Tibeto lamos dar ne tokių dalykų daro. Bet aš pas būrėjus nevaikštau, nes pati galiu numatyti ateitį. Gilinuosi į save, dirbu su savimi. Paimkim astrologiją: iš jos ilgainiui atsirado tikslieji mokslai, ji, skirtingai nei būrimas, pagrįsta griežta sistema, kurią gali įvaldyti tik žmogus, pasižymintis loginiu mąstymu ir puikia intuicija. Pavyzdžiui, versle astrologija – nepaprastai naudinga pagalbininkė ir aš ja nuolat naudojuosi. Kada geriausia pasirašyti sutartį, įkurti įmonę? Ar kandidatas į darbuotojus bus jai naudingas? Ir t. t. Ne kartą, ypač analizuodama praeities įvykius, įsitikinau, kad tai veikia. Labai klysta tie, kurie supriešina ezoteriką ir mokslą. Lengviausia pasakyti apie tai, ko nežinau: „Nesąmonė!“ Aš nuo seno domiuosi ir seku, kaip mokslas patvirtina vis naujus anksčiau mistiniais vadintus dalykus. Beje, Kembridžo universitete juos dėsto jau keletą metų… Maskvoje yra garsus institutas, kuriame tiriami parapsichologijos reiškiniai… Pasaulyje vykdomi labai įdomūs tyrimai, kurie jau paneigė ne vieną skeptikų argumentą. Pastariesiems patarčiau labiau pasidomėti tuo, ką jie atmetė dėl savo neišmanymo.“

„Scanpix“ nuotr./Inga Paksaitė-Stumbrienė
„Scanpix“ nuotr./Inga Paksaitė-Stumbrienė

Inga Paksaitė-Stumbrienė, verslininkė: „Ekstrasensų ir būrėjų reikia tiems, kurie ieško, į ką atsiremti. Aš labiausiai pasikliaunu savimi, o jei reikia patarimo ar pagalbos, pasikalbu su vyru ir tėvais. Jūs turbūt ketinate teirautis apie Leną Lolišvili ir mano santykius su ja? Žinote, aš ir paauglystėje turėjau tvirtą nuomonę, ką verta daryti, o ko – ne. Svetimo žmogaus klausti, kas manęs laukia?.. Kaip galėčiau būti tikra, kad jis pasakys teisybę? Juolab kad tėvų draugė ekstrasensė kartais nepataikydavo kalbėdama apie ateities įvykius. Kai ištekėjau, keletas astrologių, žiniasklaidos paprašytos, mums su vyru numatė pačių įvairiausių dalykų, bet jie neišsipildė. Neseniai Lietuvoje viešėjęs Indijos astrologas kažką viešai išpranašavo mano mamai. Tai, ką parašė žiniasklaida, manęs neįtikino, jog tas žmogus įžvelgia ateitį. Magai taip pat rodo triukų, kurie stebina, tačiau pastarieji turi labai žemišką paaiškinimą. Jei pranašautojas pasakytų, kad kažkas įvyks tą ir tą dieną, valandą ir minutę, galbūt mane sudomintų, tačiau bendro pobūdžio samprotavimai, kurie tinka daugeliui, prilygsta jau minėtiems triukams… Jokia dvasine praktika taip pat nesidomiu (mano draugė, beje, yra patyrusi vieno dvasinio mokytojo įtaką ir vos ištrūko iš jo rankų), vienintelis dalykas, kurį darau, – kartais sekmadieniais mūsų šeima nueina į bažnyčią.“

„Laima“
Skaitykite daugiau: 15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (2)

 

  1. Audrius Kasperavičius parašė:

    Labas vakaras.
    Pradėjau skaityti – bet nebaigiau, nes kilo asociacijos. Tie kas perskaitys visą šį tekstą siūlau pasiskaityti ir čia:
    http://www.spauda.lt/mitai/lietuva/vilntika.htm
    Čia apie raganas ir raganius iškalbingai rašė G.Beresnevičius (amžiną atilsį).

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.