0

Vaikai ateityje galės turėti tris biologinius tėvus

liepos 7, 2013 Genetika, MEDICINA

Ateityje vaikai galės turėti ne du, o tris tėvus. Trijų tėvų kūdikiai galės gimti, jei bus leista keisti kiaušialąstės genetinę informaciją. Genetikai teigia, kad, pakeitus ligas lemiantį DNR kiaušialąstėje į DNR iš donorės ląstelės, bus užkirstas kelias daugeliui paveldimų ligų.

vaikas

Pirmas vaikas su trimis tėvais galėtų gimti jau 2015 metais, rašo „Daily Mail“.

Didžioji Britanija turėtų tapti pirmąja šalimi, pritarsiančia kūdikių su trimis genetiniais tėvais gimimui. Yra bijoma, kad atsiras daug vaikų, kurių genetines savybes pasirinko patys tėvai.

Visgi naujos technologijos moterims su sunkiomis paveldimomis ligomis suteiks galimybę susilaukti sveikų vaikų. Šių technologijų esmė – ligas lemiantį DNR iš motinos kiaušialąstės pakeisti genetine informacija iš donorės kiaušialąstės.

Rezultatas – sveikas vaikas su dviem mamom ir vienu tėčiu. Iš motinos paveldimas DNR bus keičiamas pirmą kartą.

Profesorė Dame Sally Davies sako, kad esminė DNR išliks nepakeista. Tai reiškia, kad akių spalva, veido bruožai išliks tokie patys. Ji technologiją palygino su sugedusių baterijų pakeitimu. Technologija sunaikintų sunkias ligas sukeliančius genus.

Genų inžinerijos technologijos suteikia vilties šeimoms, norinčioms užkirsti kelią ligų paveldėjimui. Tikimasi, kad per metus gims nuo penkių iki dešimt sveikų vaikų su trimis tėvais. Šie vaikai būtų neįgalūs ir mirtų dar maži, jei jų genetinė informacija nebūtų pakeista.

D. S. Davies neigia, kad dėl šios technologijos ateityje atsiras vaikų, kurių savybes pasirinko patys tėvai. Šiuo metu yra uždrausta keisti su fizinėmis savybėmis susijusius genus. Profesorė nemano, kad šis draudimas greitai bus atšauktas.

Ji sakė: „Aš daug galvoju apie etiką. Tai dariau ir būdama gydytoja, ir dabar – galbūt todėl, kad mano tėtis buvo teologas.

Man ši technologija nekelia diskomforto. Mes galėsime išgelbėti nuo penkių iki dešimt vaikų nuo sunkių ligų ir ankstyvos mirties, bet nekeisime jų išvaizdos ar elgesio.“

Vienas iš 6,5 tūkst. kūdikių gimsta su sutrikimu, dėl kurio gali prarasti klausą, regėjimą, jis taip pat sukelia širdies, plaučių, inkstų ir žarnyno problemas. Didžiojoje Britanijoje su šiomis problemomis gyvena apie 12 tūkst. žmonių.

Visgi yra ir daug žmonių, nepritariančių genetinės informacijos keitimui. Jie tikisi, kad parlamentas atmes pasiūlymą kurti trijų tėvų embrionus.

„Human Genetic Alert“ direktorius Davidas Kingas sako: „Šios technologijos yra nereikalingos ir nesaugios.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė lrytas.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.