0

Po klimato išdaigų britų ūkininkai meldžia leisti auginti GMO pasėlius

liepos 25, 2013 Genetika, Mokslas, Žemės ūkis

Didžioji Britanija artimiausiu metu ketina raginti Europos Sąjungą sušvelninti ribojimus genetiškai modifikuotų produktų, skirtų vartoti žmonėms, licencijavimui, praneša independent.co.uk.

 Reuters/Scanpix / Anglijoje auginami rapsai


Reuters/Scanpix / Anglijoje auginami rapsai

Manoma, jog jau šią savaitę Aplinkos sekretorius Owenas Patersonas pristatys naują valdžios poziciją GMO atžvilgiu, kad šalis „neatsiliktų agrariniuose moksluose“. Ši pozicija grindžiama vis dažnesniais mokslininkų teiginiais, jog GMO yra saugūs, bei palankiais visuomenės nuomonių apklausų rezultatais GMO atžvilgiu.

61 proc. Didžiosios Britanijos ūkininkų teigia, jog jie norėtų auginti GMO pasėlius. Šie apklausų rezultatai gauti tada, kai 12 mėnesių užsitęsus prastoms oro sąlygoms stipriai sumažėjo derlius.

Baiminasi atsilikti nuo pasaulio galiūnų

Valdžios atstovai teigia, jog ministrai yra susirūpinę, kad GMO privalumai šiuo metu yra ignoruojami dėl brangios licencijavimo tvarkos ir biurokratijos. Kadangi viena dvyliktoji visos pasaulyje dirbamos žemės yra naudojama GMO pasėliams, politikai teigia, jog Britanijai kyla grėsmė stipriai atsilikti technologijų srityje – prarandama galimybė potencialiai padidinti derlių, padėti šalies žemdirbystės pramonei ir pagerinti žmonių sveikatą dėl produktų prisotinimo vitaminais.

Valdžios atstovai teigia, jog GMO galima panaudoti ir už žemės ūkio ribų, pavyzdžiui, kovojant su įvairiomis medžių ligomis bei kuriant naujus vaistus.

Vienas iš apklaustųjų teigė, jog GMO pasėlius norėtų auginti dėl „du pastaruosius metus besitęsiančių siaubingų oro sąlygų, kurios stipriai sumažino derlių ir iki šiol didina trąšų ir pesticidų kainas“.

Citata

„GMO esmė nėra vien tik maisto gamyba“, – teigia jie. – Yra daug daugiau potencialių šių produktų panaudojimo būdų, turinčių ekonominės ir aplinkosauginės naudos teik D. Britanijos, tiek ir kitų šalių technologijoms. Mes siekiame pradėti naujas diskusijas Europoje dėl GMO remdamiesi moksliniais duomenimis“.

Ministrai viliasi surasti palaikančiųjų Briuselyje, daug dėmesio skiria Vokietijai, kurios balsas būtų lemiamas. Tačiau bet kokie bandymai sušvelninti GMO vartojimo tvarką gali susilaukti griežto pasipriešinimo iš šalių, uždraudusių auginti GMO. Šį balandį tai padariusi Lenkija tapo aštuntąja tokia šalimi ES.

O. Paterson yra įsitikinęs, jog D. Britanija turėtų imtis iniciatyvos ir paskatinti diskusijas dėl praėjusiame dešimtmetyje priimtų staigių ir neapgalvotų draudimų auginti GMO.

Nuomonę pakeitė ekstremalios oro sąlygos

Tokie veiksmai yra susiję su daugiau nei 600 Didžiosios Britanijos ūkininkų apklausa, kurioje buvo nustatytos per metus stipriai pakitusios jų pozicijos GMO atžvilgiu. GMO produktų reklamuojami privalumai – didesnis derlius, sumažėjusios išlaidos pesticidams, – ūkininkams nėra tokie svarbūs, kaip būtinybė apsisaugoti nuo klimato pokyčių bei šių pasėlių atsparumas ekstremalioms oro sąlygoms.

„Oro sąlygos tikrai turėjo įtakos, – teigia Martin Haworth, D. Britanijos Nacionalinės ūkininkų sąjungos politikos direktorius. – Ūkininkai vis stipriau suvokia, jog klimato kaita nėra tik lėtas temperatūros kilimas, tai ekstremalių oro sąveikų virtinė. GMO technologijos yra vienas iš potencialių būdų tai sušvelninti“.

„Pavyzdžiui, pernykštė vasara buvo katastrofiška bulvėms. Galimybė auginti bulves, atsparias amarams, pakeitė ūkininkų nuomones,“ – teigia jis, pridėdamas, jog ūkininkai yra „labai nepatenkinti“ dėl draudimų auginti GMO pasėlius.

Vienas iš apklaustųjų teigė, jog GMO pasėlius norėtų auginti dėl „du pastaruosius metus besitęsiančių siaubingų oro sąlygų, kurios stipriai sumažino derlių ir iki šiol didina trąšų ir pesticidų kainas“.

„Europa liks XX amžiaus technologijų muziejumi“

Nors GMO pasėliai yra labai paplitę Šiaurės ir Pietų Amerikose, Europoje ir D. Britanijoje jie yra beveik uždrausti. Leidimai auginti GMO yra suteikiami labai griežtomis išskirtinėmis sąlygomis.

Pradėjus auginti GMO pasėlius atsirastų dar atsparesni kenkėjai, ligos ir piktžolės, kadangi jos prisitaiko prie genetiškai modifikuotų augalų, o šiems įskiepyti genai gali sukelti problemų, jei išplistų į kitus augalus.

Citata

Didžiosios Britanijos mokslo ministras Davidas Willetsas teigė, jog sankcijos GMO pasėliams turėtų būti sušvelnintos, kad ūkininkams būtų paprasčiau juos auginti.„Mes tikime, jog GMO pasėliai gali padidinti žemės ūkio našumą ir sumažinti pesticidų ir iškastinio kuro naudojimą, – teigia jis. – Yra daugybė XXI amžiaus technologijų, kurias Europa pradeda naudoti labai lėtai… Vienas iš galimų kelių paskatinti šias diskusijas yra susieti jas su platesniu poreikiu Europai būti inovatyvia, o ne XX amžiaus technologijų muziejumi“.

Tačiau reikia pastebėti, kad GMO nekenksmingumo įrodymai iki šiol nėra galutiniai ir šios technologijos išlieka kontraversiškos. GMO pasėlių oponentų nuomone, dar per anksti teigti, jog šios technologijos saugios – tarp jų yra ir daugybė ūkininkų, iš kurių ketvirtadalis tvirtina, jog GMO neaugintų jokiomis aplinkybėmis.

Jie yra įsitikinę, jog pradėjus auginti GMO pasėlius atsirastų dar atsparesni kenkėjai, ligos ir piktžolės, kadangi jos prisitaiko prie genetiškai modifikuotų augalų, o šiems įskiepyti genai gali sukelti problemų, jei išplistų į kitus augalus.

Straipsnyje minėta apklausa buvo atlikta žurnalo „Farmers Weekly“ bei „Reed“ spaudos grupės, o užsakyta „Barclays“.

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.