0

„MYKOLO KLEOPO OGINSKIO POLONEZŲ KELIAS“

spalio 23, 2013 MUZIKA, Renginiai

2013 m. spalio 24 d. 17 val. Rietavo Oginskių istorijos muziejus bei M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas Mykolo Žilinsko galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaunas),  pristatys švietėjišką-kultūrinę programą iš renginių ciklo „POLONEZŲ  KELIAS“.

1786 m. į Abiejų Tautų Respublikos  Seimą buvo išrinktas kunigaikštis Mykolas Kleopas Oginskis. Jam tada buvo 21 metai. „Tarnauti Tėvynei!“ – toks buvo šios neeilinės asmenybės – diplomato, paskutinio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės finansų ministro, Tado Kosciuškos sukilimo tarybos nario gyvenimo credo.

Dramatiški istorijos lūžiai lėmė, kad ne valstybinės pareigos ir „tarnystė Tėvynės labui“, o muzikinis palikimas M. K. Oginskiui pelnė pasaulinę šlovę. Jo vizitine kortele tapo polonezas – a-mol Nr. 13 „Atsisveikinimas su Tėvyne“ („Les Adieux a la Patrie“) – tas nesenstantis, nesunaikinamas muzikinis Tėvynės ilgesio ir laisvės testamentas…

… Iš bekraščių tolių prakilniu ilgesiu atvilnijusi polonezo melodija jo raiškiai moduliuoti atsikartojantys akordai, optimistinės vilties motyvas smelkte įsismelkia į širdies ir vaizduotės gelmes, primindamas dramatiškus XVIII a. įvykius, kurių metu Abiejų Tautų Respublikos, o tuo pačiu ir Lietuvos vardas ilgam buvo ištrintas iš Europos politinių žemėlapių. M. K. Oginskis priklauso tai didžiųjų patriotų kartai, kuri pirmoji ir išgyveno Tėvynės praradimo katastrofą.

Ilgus dešimtmečius šios neeilinės asmenybės atminimą dengusi užmarštis palengva pradėjo sklaidytis tiktai prieš 25-30 metų. Kai 2005 m. Oginskių kultūros paveldo puoselėtojai pradėjo diskusiją dėl M. K. Oginskio (1765-1833)  250-ųjų gimimo metinių įprasminimo, abejonių nekėlė tik viena – žmonių širdys yra atviros jo nemirtingam kūriniui „Atsisveikinimas su Tėvyne“. Taigi, vienu iš svarbiausių jubiliejinės programos tikslų tapo M. K. Oginskio muzikinio palikimo sisteminimas, sklaida ir populiarinimas šiandieniniame pasaulyje. Bendromis pastangomis buvo subrandinta ir pradėta įgyvendinti šviečiamosios-koncertinės programos „Mykolo Kleopo Oginskio polonezų kelias“ idėja. Unikalių autentiškumo bruožų šiai programai suteikė tai tai, kad jos sklaidos renginiuose kartu su plačiai žinomais Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos atlikėjais daugelį kartų dalyvavo ir M. K. Oginskio provaikaitis, kompozitorius, pianistas Ivo Zaluskis iš D. Britanijos. 2006-2012 m. laikotarpiu „Polonezų kelias“ buvo pristatytas ne tiktai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Gardine, Karaliaučiuje, Minske, Maladečine, bet ir Rietave, Plungėje, Paežeriuose, Kretingoje, Renave, Kruonyje, Mūro Strėvininkuose, dešimtyse kitų su Oginskių vardu susijusių istorinių vietovių. 2013 m. kovo mėn. „M. K. Oginskio polonezų kelias“ startavo aštuntą kartą.  Išskirtinis šiųmetinio projekto bruožas tas, kad jį pristatė jauni, talentingi  prestižinių Lietuvos, Baltarusijos bei Rusijos muzikinės kultūros įstaigų (Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos, Maladečino M. K. Oginskio  muzikos kolegijos, Gnesinų vardo Rusijos muzikos akademijos) atlikėjai. Pirmą kartą buvo nutiestas toks ilgas muzikinės kultūros kelias: Rietavas-Vilnius-Maladečina-Minskas-Maskva.

Rudeninę 2013 m. polonezų kelio programą pradeda puikus, ne kartą ankstesniuose renginiuose dalyvavęs instrumentinis trio „Trio de Vilna“, kurį  sudaro pagarsėjęs smuikininkas Zbigniev Levickij, fleitininkė Žibutė Valkaitytė ir nenuilsiantis Oginskių giminės muzikinio paveldo puoselėtojas, kultūros istorikas, pianistas Andžejus Pileckis, o švietėjišką programos misiją atliks Rietavo Oginkių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas (Kaune, M.Žilinsko galerijoje). Į kai kuriuos kitus programos renginius įsijungs ir Klaipėdos trio (aktorė Virginija Kochanskytė, pianistė Šviesė Čepliauskaitė, solistė Giedrė Zeicaitė) bei „Trio Vytoki“ iš Minsko  (fagoto virtuozas Aleksejus Frolovas, fleitininkas Sergejus Machovas, pianistė Irina Avdejeva). Rudeniniai „Polonezų kelio“ akordai nuskambės Rietave, Kaune, Vilniuje, Veisiejuose, Merkinėje, Alantoje, Maladečine, kitose istorinėse Lietuvos ir Baltarusijos vietovėse.

Polonezu kelias_2013m

Organizatorių infomacija

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.