0

Klaipėdoje iš Danės upės išnėrė undinėlė

vasario 20, 2015 JŪRA-UOSTAI, Kultūra, skulptoriai ir skulptūros

Laura Sėlenienė\\

Nuo uostamiesčio Biržos tilto atsivėrė neįtikėtinas vaizdas. Dešiniajame Danės upės krante įsitaisiusi undinėlė viltingai žiūri į kitapus tilto vandens linguojamą „Meridianą“. Bronzinė skulptūra – būsimųjų jūrininkų dovana Klaipėdos miestui.

L. Sėlenienės nuotr. / Ant Karališkosios Danės upės krantinės išnėrė undinėlė

L. Sėlenienės nuotr. / Ant Karališkosios Danės upės krantinės išnėrė undinėlė

Nuo šiol Klaipėda rikiuojasi maždaug 150 miestų sąraše, kurių kraštovaizdį  puošia undinėlės skulptūra.  Ją miestui dovanojo Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla. 1,2 m pločio, 2,0 m ilgio skulptūrai išlieti sunaudota 140 kg bronzos. Undinėlę sukūrė daugelio Klaipėdoje esančių skulptūrų autorius – skulptorius Klaudijus Pūdymas.

„Undinėlė į krantą išnėrė po didžiųjų pajūrio audrų. Tikiuosi, kad ji taps jūrinio miesto simboliu, taip pat atsisveikinimo su litu simboliu. Ant jos uodegos matyti litų monetų kontūrai. Taip pat jos atidengimo data sutampa su Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos minėjimu“, – apie sutapimus pasakojo skulptūros autorius.

Sukurti klaipėdietišką undinėlę nebuvo taip lengva. Nuomonę, kaip  ji turi atrodyti, idėjos autoriai keitė net penkis kartus. O Karališkoji krantinė – jau ketvirta vieta, kuri buvo numatyta undinėlės skulptūrai.

„Iš pradžių manėme undinėlės skulptūros pastatymu paminėti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos 65-ąjį jubiliejų. Šventė praėjo, o undinėlė Klaipėdoje taip ir neatsirado. Tada nusprendėme, kad tai turi būti būsimųjų jūrininkų dovana visam miestui“, – apie idėją Klaipėdoje įkurdinti undinėlę pasakojo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovas Viktoras Senčila.

L. Sėlenienės nuotr./Ant Karališkosios Danės upės krantinės išnėrė undinėlė

L. Sėlenienės nuotr./Ant Karališkosios Danės upės krantinės išnėrė undinėlė

Į Danės krantinę pasirėmusi undinėlė turi magiškų galių. Skulptūros autorius prasitaria, kad patrynus ant jos rankos susiraizgiusį žaltį galima tikėtis norų išsipildymo.

Klaipėdos žinios

OTOGALERIJA: Klaipėdoje atidengta undinėlės skulptūra 39 nuotr.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.