0

Pavasario lygiadienis Neries regioniniame parke

kovo 20, 2015 PARKAI, Renginiai

Jau visai netrukus, kovo 20 – 21 d., visame Žemės rutulyje kelioms valandoms sustos nuolatinės dienos-nakties sūpuoklės, ir kalendoriai pažymės ypatingą virsmo laiką – pavasario lygiadienį. Dienai susilyginus su naktimi, saulei patekėjus tiksliai rytuose ir nusileidus vakaruose, prasidės astronominis pavasaris. 

    Kartu pažymėti šį virsmo tašką ir užsukti naują metų ratą kvies prie Vilniaus įsikūręs Neries regioninis parkas.

    Kovo 21-ąją, šeštadienį, 12 val. organizuojama Naujosios Rėvos piliakalnio tvarkymo talka. Jos metu nuo krūmų bus valomi šio įspūdingo piliakalnio šlaitai ir jo papėdė prie Neries upės. Prasmingai praleisti Pavasario lygės dieną ir darbais prisidėti prie mūsų kultūros paveldo išsaugojimo kviečiami visi norintys. Atvykstantieji yra prašomi su savimi turėti pirštines ir, esant galimybei, įrankių (kirvių, benzininių krūmapjovių). Talkos iniciatoriai ir globėjai – gyvosios istorijos klubas “Leitgiris”.

   19 val. Pavasario lygiadienio minėjimas persikels prie Dūkštos upelio. Čia Neries regioninio parko direkcija pakvies į antrąkart organizuojamą 5 km ilgio naktinį žygį. Šios mistinės kelionės metu bus galima pajusti bundančio pavasario kvapus, išgirsti naktinius pelėdų ūbavimus, išvysti laužų magiją ir gyvai patirti šviesos pergalę prieš tamsą.

    Nelygiu upės slėnio reljefu žygio dalyvius ves Neries regioninio parko gidai, o gamtosaugos specialistas R. Karpuška supažindins su naktiniu pelėdų gyvenimu. Ant Bradeliškių piliakalnio vyksiančią simbolinę dienos ir nakties kovą, kaip padėką piliakalnio talkos dalyviams ir žygeiviams, dovanos gyvosios istorijos klubas “Leitgiris”. Naujos, pavasario ugnies įkūrimą dainomis lydės folkloro grupė “Girjaukis”.  

    Tam, kad bundančio pavasario paieškos būtų malonesnės, rekomenduojama avėti neperšlampamus batus ir dėvėti šiltus drabužius. Tėveliai, kurie nori kartu su mažaisiais leistis į naktinį žygį, turėtų atsižvelgti į tai, jog vaikams iki 10 m. šis maršrutas yra per sudėtingas.

    Žygis – nemokamas! Žygeivių su savimi prašoma turėti po žvakę (su indėliu) pavasario ugnies įkūrimui.  

    Talkos vieta ir laikas: 12.00 val., Naujosios Rėvos piliakalnis, Zujūnų sen., Vilniaus raj. Važiuoti pro Šilėnų km., sekant medines rodykles “Naujosios Rėvos piliakalnis”, iki automobilių stovėjimo aikštelės prie piliakalnio.  

    Žygio vieta ir laikas: 19.00 val., Karmazinų piliakalnis (Ąžuolų kalno regykla), Dūkštų sen., Vilniaus raj. Nuo kelio Vievis – Maišiagala (nr. 108) sukti ties Verkšionių kaimu, rodyklė “Karmazinų piliakalnis”.  

.neriesparkas.lt

plakatas mazas

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.