0

Vilniaus Žaliojo tilto istorija. Nukėlimo istorija baigėsi naktį

liepos 21, 2015 Architektūra, skulptoriai ir skulptūros

Ant Žaliojo tilto, kuriam daugiau nei 300 metų, sovietinės skulptūros stovėjo 63 metus. au 1739-aisiais metais mediniui Vilniaus tiltui, vedančiam per Nerį, nudažius žalia spalva, prigijo „Žaliojo“ vardas. O tokio Žaliojo tilto, kokį matome šiandien, statybos baigėsi 1952 metais, kai lietuvių skulptoriai jį papuošė keturiomis skulptūromis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr. / Žaliojo tilto skulptūros

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr. / Žaliojo tilto skulptūros

1739-aisiais LDK paiždininkio Jano Solohubo lėšomis buvo pastatytas naujas medinis tiltas ir nudažytas žalia spalva, todėl nuo to laiko vadinamas Žaliuoju. Tilto apsaugai jo galuose buvo pastatyti mūriniai vartai.

Dabartinio tilto projektą 1949 metais parengė tuomečio Leningrado projektavimo institutas „Projektstalkonstrukcija“, o specializuotas karinis inžinerinis dalinys statyti jį baigė 1952 metais. Tuo metu tiltas prarado savo senąjį vardą ir buvo pavadintas armijos generolo Ivano Černiachovskio, kurio vadovaujami daliniai 1944 metais iš Vilniaus išvijo vokiečius, vardu.

Nuotr. iš Vikipedijos/Vilniaus Žaliasis tiltas XIX a. pabaigoje

Nuotr. iš Vikipedijos/Vilniaus Žaliasis tiltas XIX a. pabaigoje

Kad naujasis 102,9 m ilgio, 24 m pločio ir 15 m aukščio statinys atrodytų didingesnis, 1952 m. jis buvo papuoštas keturiomis įvairių socialinių grupių ir profesijų žmones vaizduojančiomis skulptūrinėmis kompozicijomis, kurias sukūrė žymiausi to meto lietuvių skulptoriai. Toks, iš ketaus lietomis skulptūromis puoštas tiltas, yra vienintelis Lietuvoje.

Tilto pietinio galo vakarinėje pusėje buvo pastatyta mechanizatorių ir laukininke vaizduojanti skulptūra „Žemės ūkis“, kurią sukūrė skulptoriai Bernardas Bučas ir Petras Vaivada. Rytinėje pusėje su darbo įrankiais išdidžiai žygiuoja du vyrukai – šachtininkas ir mūrininkas. Skulptūrą „Pramonė ir statyba“ kūrė skulptoriai Napoleonas Petrulis ir Bronius Vyšniauskas, kuris mirė šiais metais, sulaukęs 93-ejų metų. Kiti skulptūrų autoriai Anapilin yra išėję daug anksčiau.

Tilto šiaurinio galo rytinėje pusėje pastatyta pati aukščiausia – keturis metrus su postamentu siekianti – išraiškinga ir darni dviejų karių su vėliava kompozicija „Taikos sargyboje“, kurią sukūrė skulptorius Bronius Pundzius. Vakarinėje pusėje – mokslo žinių ištroškusius studentus („Mokslo jaunimas“) pavaizdavo skulptoriai Juozas Mikėnas ir Juozas Kėdainis.

Keturios skulptūrų kompozicijos, atitinkančios socialistinio realizmo kanonus ir iliustruojančios kertinius sovietinės ideologijos simbolius: kareivius, besimokantį jaunimą, žemdirbius ir darbininkus, turėjo perteikti tarybinių žmonių energiją, valią ir ryžtą.

1977 ir 2006 m. tiltas buvo rekonstruotas. 2015 metų liepą pradėti sovietmečiu pastatytų skulptūrų nukėlimo darbai.

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.