0

Iki 100/val.: šią naktį dangų skros Perseidų meteorų strėlės

rugpjūčio 12, 2015 Astronomija, Žvaigždėtyra

Naktį iš rugpjūčio 12-os į 13-tą bus stebimas vienas ryškiausių ir gražiausių metų meteorų srautų – Perseidai. Kaip ir kasmet rugpjūčio dangaus vaizdą šiemet pagyvins Perseidų meteorų strėlės. Astronomai šį „krentančių žvaigždžių“ reginį vadina Perseidų meteorų srautu, nes stebint iš Žemės atrodo, kad meteorų strėlės išlekia iš Persėjo žvaigždyno srities.

 Šią naktį dangų skros Perseidų meteorų strėlės ©dulichgo.blogspot.com

Šią naktį dangų skros Perseidų meteorų strėlės
©dulichgo.blogspot.com

Šio pastovaus meteorų srauto, prasidedančio liepos 13 d. ir trunkančio iki rugpjūčio 26 d., sukėlėja yra laikoma kosminėje erdvėje aplink Saulę skriejančios Svifto-Tutlio kometos palikta dulkių juosta.

Pastarąjį metą ji arčiausiai žemės praskriejo 1992 metais. Mūsų planetai rugpjūtį įskriejus į šios kometos paskleistą dulkių juostą, dulkelės patenka į Žemės atmosferą ir sužimba. Tuomet ir matome meteorų blyksnius.

Šis rugpjūtis yra itin palankus stebėti meteorams, nes seno Mėnulio pjautuvas išnirs tik prieš auštant, tad jo šviesa nestelbs „krentančių žvaigždžių“.

Perseidai yra ryškūs, greiti ir dažnai garų juostas paliekantys meteorai. Maksimumo metu galima tikėtis pamatyti žybtelint nuo 60 iki 100 meteorų per valandą.

http://www.technologijos.lt/logo_10.jpg

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.