0

Esi nuodingas, ar to savyje nematai?

gruodžio 7, 2015 Psichologija

Labai dažnai žmonės skundžiasi, kad negali susirasti draugų ar partnerių. Viskas lyg ir gerai, ir žmonės jie neblogi, bet štai nemėgsta jų nors tu ką. Iš tikrųjų netgi patys geriausi žmonės gali turėti elgesio stereotipų, kurie leidžia apibūdinti juos kaip „nuodingus žmones“. Ir dėl to tokių žmonių vengiama.

Nuodingi zmones

Štai pagrindinės jų charakteristikos.

1. Jie nuolat pavydi visiems, kurie turi, kaip jiems atrodo, kažką geresnio nei jie. Apie tai labai mėgsta pakalbėti su kitais, skleisti paskalas, švaistytis blogais ir tulžingais vertinimais. Nuolat lygina save su kitais tiek į gerą, tiek į blogą pusę. Kitų gyvenimai juos labai jaudina ir jie kartais visiškai panyra į tai, kas vyksta su mokslo, profesijos ar artimais draugais, kaimynais, žvaigždėmis ir t.t.

2. Viską priima pernelyg asmeniškai. Visos nelaimės nutinka tik jiems. Viskas, ką kažkas kalba ar dėl kažko juokiasi, jie mano, kad būtinai daroma siekiant pakenkti jiems. Dėl to jie dėl visko įsižeidžia ir verčia aplinkinius nuolat jaustis kaltais, atsiprašinėti ar teisintis. Apskritai nuodingi žmonės mėgsta viską su jais vyksta, perdėti. Iš bet kokio nelabai malonaus įvykio jie sugeba išplėtoti milžinišką dramą. Vieni verkia, kiti stengiasi sukelti priešininkui kaltės jausmą, treti pasirengę mirtinai keršyti už koki nors buitinę smulkmeną. Mėgsta „rinkti taškus“ santykiuose. Kiek pelnė aplinkiniai ir kiek reikia jiems grąžinti.

3. Kaupia nuoskaudas, praradimus. Kaupia visa tai savyje ir nuolat apie tai kalba. Apskritai jų mąstymas neigiantis gerovę, jie net teigiamus dalykus apverčia aukštyn kojomis ir paverčia neigiamais.

4. Nevaldo emocijų ir griežtai atsisako ką nors su tomis emocijomis daryti. „Aš žmogus nervingas, galiu ir isterijon pulti ir į nosį užvažiuoti. Tokia yra mano individualybė ir keistis aš nesiruošiu“.

5. Pasižymi pakankamai žemo lygio empatija. Dalis jų pernelyg giliai pasinėrę į nuosavas kančias ar neigiamus jausmus. Kiti įsitikinę, kad aplinkinių jausmai nieko nereiškia. Dėl tos priežasties dažnai pažeidžia moralines normas. Daro tai be ypatingos priežasties, tiesiog dėl to, kad gali tai daryti.

6. Reikalauja iš kitų, kad tie juos nuolat remtų, palaikytų ir įtikinėtų, kokie jie yra ypatingi. Jeigu aplinkiniai atsisako tai daryti ar daro nepakankamai gerai, nuodingi žmonės įsižeidžia ir pyksta.

7. Santykiuose mėgsta laikyti žmones įkaitais. Jeigu tu man nedarysi kažko gero, tai aš susirgsiu ir numirsiu. Ir viskas kris ant tavo sąžinės. Arba tu man padarei kažką blogo, dabar iki gyvenimo galo būsi man skolingas.

Žinoma, kiekvieno žmogaus gyvenime gali būti sunkių laikotarpių, kai jiems reikia apsaugos ir globos. Tačiau kai asmeninis lūžis pasibaigia, jie vėl elgiasi kaip anksčiau. Nuodingi žmonės elgiasi taip visada. Ir dauguma jų laiko tokį elgesį visiškai normaliu. Taip buvo gyvenama jų šeimoje, vadinasi, tai įprasti santykiai ir tarp draugų, giminaičių, apskritai tarp visų, kuriuos jie sutinka gyvenimo kelyje.

Ir dar kartą pabrėšiu, kad nuodingi žmonės nėra piktadariai. Jie paprasčiausiai nemoka susidoroti su savo problemomis kitais būdais ir negali kitais būdais sąveikauti su aplinkiniais. Tačiau išmokti to visiškai įmanoma.

Paruošta pagal gutta-honey.livejournal.com

© 2015, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.