0

Iš atliekų sukūrė neįtikėtinų dalykų: jau yra norinčių juos pirkti

vasario 12, 2016 Auksarankiai

Praėjusį ketvirtadienį, vasario 4 dieną, Energetikos ir technikos muziejuje atidaryta mėnesį lankytojų lauksianti, eko dizaino konkurso „Kita forma“ 2015 metų dalyvių darbų paroda.

Šioje atidarymo ceremonijoje dalyvavo ir apdovanojimus teikė aplinkos viceministras Algirdas Genevičius, kuris jau nebe pirmus metus palaiko VšĮ „RV Agentūra“ organizuojamo konkurso idėją, jog daikto gyvavimo ciklas nesibaigia ties jo pavadinimu „šiukšle“, atliekos – tai puiki žaliava kūrybai, kuri leidžia prisidėti prie gamtos gerovės puoselėjimo.

Konkursas „Kita forma“ jau trečią kartą kvietė kūrybingiausius Lietuvos žmones į atliekas pažvelgti kitaip ir iš jų sukurti daiktus, kurie būtų panaudojami buityje ar interjere. Svarbiausi kriterijai, kuriuos turėjo atitikti darbai, buvo idėjos originalumas, inovatyvumas, darbo išbaigtumas, praktinis pritaikomumas ir pristatymo kokybė.

Dalyvių registracija tęsėsi nuo rugsėjo 1 iki gruodžio 20 dienos, vėliau darbų vertinimas perduotas komisijai, kurią šiais metais sudarė: Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus, aplinkos apsaugos poskyrio vyriausioji specialistė Ona Motiejūnaitė, VšĮ „Žaliasis taškas“ komunikacijos ir marketingo vadybininkė Gerda Vainoriūtė, Energetikos ir technikos muziejaus info taško kuratorė Edita Jusčiūtė, Žurnalo „Miškai“ vyriausiasis redaktorius Albertas Žostautas, UAB „Uoga Uoga“ direktorė Lena Sokolovska bei VšĮ „Knygryšys“ direktorius Aleksandr Cvetkov.

gaminiai-is-atlieku

Šiais metais sulaukta apie 1000 darbų, iš viso įteikti devyni apdovanojimai penkiose grupėse. Mokinių grupėje geriausiai pasirodė ir pirmąją vietą laimėjo Birštono gimnazijos mokinė Justė Adomaitytė, antrąją – Vilniaus Žemynos gimnazijos mokiniai Viktorija Čiapaitė ir Deividas Cibulskas, trečiąją – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtinė Justina Ivanova. Šios grupės laureatams įteikti Aplinkos ministerijos įsteigti prizai, padėsiantys geriau pažinti gamtą – ekskursijos Saugomų teritorijų Nacionaliniame lankytojų centre ar saugomose teritorijose ir apžvalgos bokštuose esančiuose netoli nugalėtojų gyvenamosios vietos.

Studentų grupėje pasižymėjo Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos auklėtiniai, užėmę visas prizines vietas. Tadas Krilavičius laimėjo pirmąją, Daumantas Dambrauskas antrąją, o Ana Černiavskaja trečiąją vietas. Vaikinai puikiai parodė, jog nereikalingos automobilių detalės puikiai tinka išskirtiniams baldams gaminti. Atsirado ir pirkėjų, norinčių nusipirkti jų kūrinius, tačiau vaikinai sakėsi net nesiruošiantys jų parduoti, kuriantys savo malonumui, o ne komerciniais tikslais. Šios grupės geriausieji taip pat apdovanoti Aplinkos ministerijos įsteigtomis ekskursijomis.

Neprofesionalų grupėje nugalėjo Antanas Žukauskas, aktyvus Molėtų gyventojas, dažnai pasižymintis socialinėje miesto veikloje. Konkursui „Kita forma“ jis pateikė savo kūrinius iš įvairios odos atliekų. Antanas teigė žaliavą savo dirbiniams gaunantis iš gerų žmonių, kuriems tiesiog pabodo seni batai ar paltukai: „Žmonėms tie daiktai nebereikalingi, jie juose nemato naudos, o man, tai kaip šviežio molio gabalas – tik pradžia kūrybos kelyje. Paėmęs į rankas senus batus, aš jau žinau, ką iš jų padarysiu ir kas apsidžiaugs gavęs mano kurtą apyrankę ar raktų pakabuką. Man labai patinka džiuginti gerus žmones“.

Antanui atiteko VšĮ „Knygryšys“ įsteigtas prizas – ekologiška, iš perdirbto popieriaus pagaminta darbo knyga, kurioje galės nusėsti jo kūrybiški sumanymai.

Profesionalų grupėje komisijos simpatijas susižėrė Sandra Mielkaitytė, konkursui pristačiusi įspūdingus rėmus, kurie atrodo lyg būtų pagaminti iš betono, bet yra ypač lengvi. „Rėmai mano svajonėms – tai yra masyvūs a la baroko, art deco, renesanso stiliaus rėmai į kuriuos galima įdėti savo mėgstamus meno kūrinius ar veidrodį. Jiems pagaminti panaudojau papje mašė techniką. Perdirbtas popierius – tai medžiaga, kurios galimybės mano rankose beribės. Myliu tai, ką kuriu, esu ekologiškos kūrybos skleidėja“, – pasakojo kūrybinga moteris.

Jai atiteko žurnalo „Miškai“ metinė prenumerata bei lietuviškos natūralios „Uoga Uoga“ kosmetikos rinkinys, kuris užtikrins visapusę, nuostabiai kvepiančią, o svarbiausia, aplinkai ir žmogui draugišką kūno priežiūrą.

Šių metų naujovės – „Eko mokyklos“ nominacijos nugalėtoja – Tauragės „Šaltinio“ progimnazija, kuri konkursui pateikė pavyzdį, kaip išnaudojant netoliese esančios pieno perdirbimo įmonės atliekas sukurti stendus, kurie puikiai panaudojami kasdieniame mokyklos gyvenime.

„Mūsų stendą galima lengvai transformuoti: kabinti, paguldyti, pastatyti. Stendai „transformeriai” ir informacija juose atkreipia dėmesį ne tik mūsų mokyklos bendruomenės narių, bet ir atvykstančių svečių, didindami ekologinį sąmoningumą, keisdami visuomenės mąstymo ir vartojimo kultūrą, požiūrį į aplinkosaugą”, – teigė mokiniai.

Šios mokyklos mokiniai džiaugisi VšĮ „Žaliasis taškas” įsteigtu prizu – ekskursija į atliekų perdirbimo įmonę, kurioje sužinos daug naudingos informacijos apie tai, kodėl rūšiuoti svarbu ir begalo naudinga.

VšĮ „RV Agentūra” direktorė Vaida Griškevičienė patikino, jog konkursas „Kita forma” savo dalyvių lauks ir 2016 metais: „Be galo džiaugiamės, jog susidomėjimas konkursu nemažėja, atsiranda vis naujų dalyvių, kurie savo kūryboje nusprendžia panaudoti atliekas. Tiesa, ateinantis konkursas bus šiek tiek kitoks, išskaidytas į kelis konkursus kiekvienai auditorijai atskirai, taip tikimės sulaukti dar daugiau ir įvairesnių dalyvių.”

VšĮ „RV Agentūra” neapsiriboja ties šiuo konkursu, todėl, kaip ir praėjusiais metais, vykdys projektą „Kita forma bibliotekose”, kurio metu aplankys 21 Lietuvos biblioteką. Šio kartu su VšĮ „Žaliasis taškas” organizuojamo projekto esmė – aplinkosauginis švietimas, kuris pateikiamas ne įprastai ir nuobodžiai, o pasitelkiant kūrybą.

„Renginio metu ne tik vedame paskaitas, kuriose dalinamės informacija apie sąmoningo vartojimo, rūšiavimo ar antrinio panaudojimo reikšmę gamtai, bet susirinkusiuosius pakviečiame sudalyvauti ir kūrybinėse eko dirbtuvėse, kuriose iš paprastų, kasdienių atliekų kuriame gražius ir vėl panaudojamus daiktus. Praėjusiais metais aplankėme 20 bibliotekų, visose buvome šiltai priimtos ir išlydėtos su kvietimu sugrįžti, todėl manome, jog seminaras tikrai įdomus įvairaus amžiaus žmonėms. Tai skatina nesustoti ir savo žinią skleisti toliau”, – džiaugėsi VšĮ „RV Agentūra” direktorė V. Griškevičienė.

Daugiau informacijos apie konkursą „Kita forma” ir projektą „Kita forma bibliotekose” rasite adresu www.rvagentura.lt bei Facebook paskyroje Žalios mintys.

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.