0

Velykų eksperimentas Nr.1: kaip pagaminti žėrintį ir šokinėjantį margutį

kovo 26, 2016 NAUJIENOS, Šventės, tradicijos ir papročiai

Mokslas IT siūlo jums per Velykas ne tik dailinti margučius, bet ir atlikti keletą įspūdingų ir namų sąlygomis nesunkiai padaromų eksperimentų.

Youtube iliustr. / Eksperimentas su actu ir kiaušiniu

Youtube iliustr. / Eksperimentas su actu ir kiaušiniu

Eksperimentuokite kartu su vaikais – jiems tai tikrai patiks. Pirmojo cheminio eksperimento metu pamokysime, kaip paprastą vištos kiaušinį paversti šokčiojančiu (tarsi būtų guminis) žėrinčiu ryškiomis spalvomis margučiu.

Ko reikia eksperimentui

1. Kiaušinio, kurio lukštas sveikas, neįtrūkęs (gali būti virtas, bet įdomiau eksperimentuoti su žaliu),

2. Stiklinės arba nedidelio stiklainio,

3. 9 proc. acto rūgšties.

4. Jei darytumėte sudėtingesnį eksperimento variantą, prireiktų dar ir žymeklio rašalo šerdies.

Eksperimento eiga

Eksperimentui sėkmingai įvykdyti iki galo prireiks 30-40 valandų. Ideali cheminės reakcijos trukmė – dvi paros.

Įdėkite į stiklinį indą kiaušinį, užpilkite jį acto rūgštimi taip, kad būtų visiškai apsemtas.

Po poros valandų pastebėsite, kad į paviršių ima kilti burbuliukai. Tai acto rūgštis, reaguoja su kalcio karbonatu, iš kurio sudarytas kiaušinio lukštas. Todėl reakcijos metu išsiskiria anglies dvideginis.

Rezultatas

Ištirpus lukštui, kiaušinis taps guminiu kamuoliuku, kuris yra gerokai didesnis už natūralų kiaušinį (nes prisigėrė acto). Nuplaukite jį vandeniu, nuimkite lukšto liekanas. Tik elkitės su juo švelniai, smarkiai nemėtykite, nes neatlaikys kiaušinio trynį ir baltymą prilaikanti plėvelė. JOKIU BŪDU NENAUDOKITE MAISTUI.

Jei eksperimentavote su žaliu kiaušiniu, gavote minkštą kempinėlę, kuri labai įspūdingai atrodo peršvietus LED-u ar halogenu. Jei „ėsdinote“ virtą kiaušinį, turite „kamuoliuką“.

Pažiūrėkite, kaip turėjo atrodyti jūsų eksperimentas.

O taip atrodytų sudėtingesnis eksperimentas, jei norėtumėte pašvietę išgauti ryškesnę kiaušinio-kamuoliuko spalvą.
VIDEO: Sudėtingesnis eksperimentas su actu ir kiaušiniu

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.