0

Pažaislio vienuolynui L. Linkevičius įteikė unikalios vienuolių knygos kopiją

balandžio 7, 2016 Kultūra, Leidiniai, Paveldas

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius kartu su Lietuvoje viešinčiu Gruzijos užsienio reikalų ministru Mikheil Janelidze lankėsi Pažaislio vienuolyne. Vizito metu ministras L. Linkevičius Šv. Kazimiero seserimis įteikė unikalios XVIII a. Pažaislio kamaldulių vienuolių kapitulos knygos kopiją.

URM nuotr.

URM nuotr.

URM nuotr.

„Lietuvą ir Gruziją sieja ne tik stipri draugystė, abipusė pagarba, bet ir šimtmečius siekiantys istoriniai saitai. Šiandien Lietuva ir Gruzija dar kartą sutvirtina draugystės, kultūros ir istorijos tiltus tarp mūsų tautų“, – sakė ministras L. Linkevičius.

„Nėra labai plačiai žinoma, kad unikalūs rankraščiai, kuriuose užfiksuota XVIII a. Pažaislio vienuolyno istorija, buvo išsaugoti Gruzijoje. Džiaugiuosi galėdamas padovanoti šių rankraščių knygos kopiją Pažaislio vienuolynui ir Kauno apskrities archyvams. Nuo šiol šie unikalūs istoriniai dokumentai bus prieinami akademinei bendruomenei ir plačiajai visuomenei“, – sakė ministras.

Gruzijos užsienio reikalų ministras M. Janelidze džiaugėsi galėjęs apsilankyti unikaliame ir garsiame Pažaislio vienuolyne, prie kurio istorijos puoselėjimo prisidėjo ir Gruzijos bažnyčios patriarchas.

Rankraščius, kurie pasakoja išskirtinę Lietuvos kultūros istorijos dalį ir vienuolių kultūrą XVIII a. pirmoje pusėje, XX a. pradžioje traukdamasis iš Lietuvos išsaugojo Gruzijos bažnyčios patriarchas Kirionas II. Istoriko dr. Mindaugo Paknio iniciatyva ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pastangomis rankraščiai buvo suskaitmeninti.

Taip pat ministras L. Linkevičius padovanojo atkuriamai Pažaislio vienuolyno bibliotekai Lietuvos istorijos knygų rinkinį.

Lrt.lt

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.