0

Leidinys „Tarp žemės ir dangaus dievybių“

birželio 20, 2016 Leidiniai

Pavenčių pievose iš pasiutimo žydėjo pelenikės – raudonavo didžiuliai gabalai, o lomose kaip vištyčiai plasnojo burbulų marios. Tokią nematytą grožybę pamatęs, vaiku nešinas gandras iš nustebimo žioptelėjo, o besispardantis nešulys plumptelėjo į netoli pelkės esantį daržą. Neseniai buvo paliję, kopūstai dar vos vos padiegti, molėtos ežios minkštos, tai vaikelis gatavai sveiks įsmego į molį. Turbūt tik smegenikės bent kiek susipliauškino, kas vėliau ir gyvenime išryškėjo. Tas vaikelis tai buvau aš.

Taip pradėtas gyvenimas ir toliau siurprizų negailėjo.“

Leidinys „Tarp žemės ir dangaus dievybių“

Leidinys „Tarp žemės ir dangaus dievybių“

Vieną iš savo autobiografijų šitaip pradeda žinoma Lietuvos dailininkė keramikė Genovaitė Jacėnaitė. Staigmenas menininkei daro ne tik gyvenimas, staigmenas daro ir ji pati. Viena iš tokių malonių staigmenų – Lietuvos etnokosmologijos muziejui perduotas keramikos darbų rinkinys.

Naujajame leidinyje „Genovaitė Jacėnaitė. Tarp žemės ir dangaus dievybių“ ir pristatomas meno kūrinių rinkinys, kurį dailininkė padovanojo muziejui. Jame – senosios baltų dievybės, įgavusios realius pavidalus,  ir keramikos dirbiniai su giliau paslėptomis baltų kultūros prasmėmis.

Aprašant dailininkės  G. Jacėnaitės įprasmintas baltų dievybes panaudoti  prof. Liberto Klimkos tekstai apie senovės dievus. Kartu pateiktos  ir menininkės įžvalgos, galvojant, kad mokslininko ir menininkės bendrumas padės giliau suvokti kūrinių koncepciją.

Keramikos darbus aprašė pati autorė.

Menininkės Genovaitės Jacėnaitės darbai – tai jos požiūris į gyvenimą: gilus, ekspresyvus, kritiškas, su humoru.

Irma Balčiūnienė

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.