0

Valdovų rūmuose skambės gražiausia lietuviško kino muzika

lapkričio 16, 2016 Kultūra, Renginiai, Sostinė Vilnius

Sekmadienį Valdovų rūmuose bus surengtas paskutinis kino ir muzikos projekto „Muzika kaip kinas“ koncertas, kuriame skambės muzika iš lietuviškų kino filmų. Koncerto sumanytojai dirigentas Ričardas Šumila ir režisierius Audrius Stonys sako, kad koncerto tikslas – gražiausia lietuviško kino muzika pažadinti žmonių emocinę atmintį.

Dirigentas R. Šumila sako, kad surengti tokį koncertą norėjosi dar ir dėl to, kad kino muzika niekada neskambėjo koncertiniame atlikime, o tik iš kino ekranų.

„Man atradimas kaip dirigentui yra nuostabi muzika, visi muzikos kūrėjai, jie kūrė kinui, tie mūsų klasikai, jie išlieka savimi ir kino muzikoje: Kutavičiaus braižas, Kuprevičiaus, Vilkončiaus, Barkausko – jis unikalus ir čia atsiskleidžia“, – sako dirigentas R. Šumila.

Koncerte skambės Eduardo Balsio sukurta „Habanera“ iš filmo „Adomas nori būti žmogumi“, taip pat – Algimanto Apanavičiaus muzika filmui „Niekas nenorėjo mirti“, Viačeslavo Ganelino muzika filmams „Mano vaikystės ruduo“, „Naktibalda“, Giedriaus Puskunigio muzika filmui „Avinėlio vartai“ ir kt. Iš viso – muzika dvidešimčiai skirtingų laikų filmų. Režisierius A. Stonys atrinko bei sumontavo lietuvių kino aukso fondo filmus į vieną, kuris, skambant muzikai, bus rodomas ekrane.

„Visi filmai, kurie yra šiame koncerte, yra dalis mano paties gyvenimo, man jie labai brangūs, jie formavo ne tik mane, jie formavo kelias kartas, su tais filmais gyveno kelios kartos: ir mano tėvų, ir mano vaikų. Tarsi sujungia visas kartas tas filmas, mes pamirštame siužetus, o muzika turi galią skambėti. Ganelino „Gražuolė“ suskamba ir kažką užkabina, o tu prisimeni – atsigamina. Stebuklingi dalykai“, – pasakoja režisierius A. Stonys.

Sekmadienio koncerte Valdovų rūmuose grieš Jaunimo simfoninis orkestras, diriguos R. Šumila, dainuos choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, operos solistai Šarūnas Šapalas ir Lina Dabrauskaitė, solistai Monika Liu, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, akordeonininkas Nerijus Bakula.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „lrt“

© 2016, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.