0

LYGIADIENIS – visų atgimimo šventė – tikrosios Velykos

kovo 22, 2020 Laikas, Šventės

Indoiranėnų metskaitliu remiasi ir mūsų protėviai. Pagal juos devynioliktieji metai pagal Saturno ciklą – DRAMBLIO metai 1924; 1956; 1988; 2020

Totemas DRAMBLYS. Dramblio metai siejasi su Dieviška Ugnimi, kurią saugo vienas iš septynių šventųjų Aša-Vachišta (Saturnas). Tačiau Ugnis ne stichinė, o prijaukinta, kurią reikia prižiūrėti ir puoselėti. Ši Ugnis yra Sandoros Skrynios (Ковчег Завета) saugotoja. Šie metai dar siejasi su atlygiu už anksčiau atliktus darbus, turto kaupimu ir tvirta santuoka. Metai labai ištvermingi, pastovūs ir rimti, kai atmetami paviršutiniški santykiai, griaunantys pagrindus. Aša-Vachišta dar siejasi su Jaučio ženklu ir su Žeme. Požemių Ugnies išniekinimas gali apsiversti sunkiais įvykiais: vulkanų išsiveržimu, žemės drebėjimais, o dabar ir corona virusu. 1740 metais buvo sugriautas Konstantinopolis, 1988 metais Spitakas ir Leninakanas Armėnijoje. Iš esmės tai metai tinkami namų statybai, turimos erdvės plėtimui, apsaugos tvirtinimui, dideliems planams ir projektams.

 Kęstutis Čepėnas Afrikinis dramblys (Loxodonta africana)

Kęstutis Čepėnas. Afrikinis dramblys (Loxodonta africana)

Dramblys šiaip nepiktas, tačiau jei užsirūstins, tai viską sutryps. Tokiais metais pradėti darbai siekia tolimą ateitį, jie taip paprastai nesibaigia. Dramblio metais pradėtus darbus pagauna kiti, todėl jų kaip sniego lavinos riedančios nuo kalno neįmanoma sustabdyti. 1956 metais Šveicarijoje įvyko pirmasis Eurovizijos dainų konkursas; buvo numalšintas sukilimas Vengrijoje, po 32 metų (1988 m.) sugriuvo socialistinis lageris: išsilaisvino Vengrija, Lenkija, Vokietija. Lietuvoje susikuria Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis, siekęs didesnio Lietuvos savarankiškumo, o vėliau ir nepriklausomybės;

Jei žmogus-Dramblys turi karminę apsaugą, jis turi būti sveikas ir labai stiprus, nepajudinamas tartum spinta. Tai sunkiasvoris atletas, su ilga nosimi (straublys), trumpomis ausimis, iltimis ir tankia „augmenija“ ant galvos. Jis negali prarasti ryšio su kosmosu (nuplikti). Tai išlaikantis pusiausvyrą žmogus, kurį labai sunku išvesti iš kantrybės. Jis lėto, tvirto ir užsispyrusio charakterio. Jis savo nepaleidžia, prie jo taip lengvai neprieisi, jį gaubia didžiulė vidinė jėga, kuri gali staiga pasisukti ir smogti. Jis turi jautišką charakterį, tik Jautis neaistringas, o Dramblio aistra pasireiškia nenuspėjamai ir staiga.

Dramblys laisvas ir visus klausimus sprendžia savarankiškai. Jis gali ir paklusti, bet jam reikia įrodyti, kad elgiamasi teisingai ir kryptingai. Iš kitos pusės, nežiūrint didžiulio stoto, jis abejojantis ir nepasitikintis savimi. Todėl daug ką gyvenime praleidžia, dėl savo nepasitikėjimo. Nežiūrint į didelę jėgą, jis gali būti smulkmeniškai įtarus, o tai jo visiškai nepuošia. Tai pasireiškia kaip naktinės baimės – kad kas nors neprisėlintų iš už nugaros. Todėl neturi draugų, pavojus išpučia, nors lengvai galėtų su jais susidoroti.

Drambliai – bandos gyvūnai. Tais metais daug žmonių apsijungia į „bandas“, dalykines organizacijas. Jie kuria didžiulius planus, bet patys juos savo abejonėmis ir sugriauna. Tai primena karo su virusu covi19 žmonijos apsivienijimą ir kurimą tokių bendruomenių, kurios padeda šiame kare. Vieni gamina kaukes, skiepus ir kitas priemones, kitos perka. Tačiau jie labai abejoja, nors iš išorės nematyti. Todėl tokios bendruomenės yra laikinos dėl abejones keliančių veiksmų. Jie nemėgsta tvarkos ir daug jėgų išeikvoja perniek. Tie, kurie pasiekia aukštą dvasinį lygį, pasiekia jį sutramdydami abejones, tai sukelia stiprią vidinę kančią, vidinė pusiausvyra pasiekiama labai sunkiai. Juos dalinai gelbėja tai, kad jie ilgai gyvena. Jauni Drambliukai sunkiai laikosi ant kojų, koordinacija ateina tik su metais, po sunkių kryžiaus kelių.

Būtent Dramblio metais žmonės labai susižavi savimi, todėl kad juos galima imti plikomis rankomis. Jie tarsi apanka ir netenka iniciatyvos. Todėl dramblio metais nepatartina žavėtis savo darbais, nes galima suklupti net smulkmenose. Nors Drambliai dideli ir galingi, juos lengva apgauti ir apsukti aplink pirštą. Dramblys gyvena su viena patele, tai įstatymų ir šeimos židinio saugotojas. Gera atspirtis šeimoje, užsigimęs vadovas, kuris veda paskui save kitus.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „dramblys ir pelė“

Antitotemas – pelė, nes Drambliai jų bijo. Tai ne žiurkė, o maža pelė. Dramblys-antitotemas liesas, apgailėtinas, besiveliantis, plepus, melagis, klastingas, su juo nesaugu namuose. Pelė yra bailė, kertanti šaknis, pagrindus, besislapstanti. Jei pamatysite, kad Dramblys nedidelis, nepasitikintis savimi, o mažas, apsiblausęs, besislapstantis, norintis daryti blogį, įžeisti, griauti namus, vogti, tai antitotemas-pelė.

Džordžas Vašingtonas, kas jis buvo? Dramblys ar pelė? A.P.Čechovas – aukšto ūgio, bet mėgo slėptis, nemėgo ryškios šviesos, nemėgo visuomenės. L.Tolstojus – Dramblys ar pelė? Filosofavo, nors daug ir klydo. Jei Dramblys – palaidūnas, tai jau ne dramblys, o pelė. L.Tolstojus nuolatos bėgdavo nuo savo žmonos. Tikriausiai jie visi buvo tarp šviesos ir tamsos.

https://lt3.pigugroup.eu/colours/297/122/95/29712295/medine-spalvota-delione-dramblys_original.jpg

Šiais nuo lygiadienio 1956 – iki 1957 lygiadienio Dramblio metais gimę žymūs žmonės:

1956 m.
Balandžio 18
d. – Arvydas Juozaitis, filosofas, rašytojas, publicistas, sportininkas, politinis ir visuomenės veikėjas, humanitarinių mokslų daktaras.
Balandžio 28 d. – Aleksiejus Luchtanas, Lietuvos archeologas, Vilniaus universiteto profesorius, atvėręs Kernavės senovės gyvenvietę;
Gegužės 11 d. – Antanas Sireika, krepšinio treneris, Šiaulių miesto garbės pilietis.
Gegužės 16 d.: Faustas Latėnas, Lietuvos kompozitorius, kultūros veikėjas.
Birželio 5 d. – Kęstutis Musteikis, Lietuvos dailininkas, skulptorius.
Birželio 10 d.:Rolandas Paksas, politikas, Lietuvos prezidentas nuo 2003 m. vasario 26 d. iki 2004 m. balandžio 6 d. Jis buvo pirmasis Europos šalies vadovas, nušalintas apkaltos proceso metu.
Rugpjūčio 10 d.: Kęstutis Grinius, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras.
Rugsėjo 4 d. – Algirdas Malakauskas, Lietuvos kalbininkas, pedagogas, redaktorius.
Spalio 7 d. – Birutė Valionytė, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signatarė.
Lapkričio 3 d. – Vytautas Balsys, lietuvių teatro ir televizijos režisierius.
Lapkričio 18 d. – Alfredas Bumblauskas, lietuvių istorikas.
Lapkričio 24 d. – Ričardas Janilionis, Lietuvos gydytojas chirurgas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras.
Lapkričio 29 d. – Algirdas Kumža, teisininkas, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras.
Gruodžio 1 d.:Vytautas Grubliauskas, estrados muzikantas, Lietuvos politinis bei visuomenės veikėjas.
Gruodžio 8 d. – Andrius Kubilius, Lietuvos politikas, ministras pirmininkas, Seimo narys, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas.
Gruodžio 19 d. – Rimvydas Valatka, lietuvių žurnalistas, publicistas, Akto Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras.
Gruodžio 19 d. – Rimvydas Valatka, lietuvių žurnalistas, publicistas, Akto Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras.

1988 m. dauguma pasižymėję sporte

Balandžio 16 d. – Paulius Beliavičius, Lietuvos krepšininkas, rungtyniaujantis Kėdainių „Nevėžio“ komandoje.
Balandžio 18 d. – Tomas Jaskys, Lietuvos futbolo žaidėjas, žaidžiantis puolėjo pozicijoje. Nuo 2006 m. balandžio mėn. atstovauja FK Alytis Alytus. Ūgis 171 cm, svoris 67 kg.
Balandžio 23 d. – Justė Arlauskaitė, Lietuvos dainininkė.
Balandžio 26 d. – Deividas Gailius-Daunys, krepšinio žaidėjas iš Lietuvos.
Gegužės 16 d. – Martynas Gecevičius, Lietuvos krepšininkas, rungtyniaujantis Vilniaus „Lietuvos Ryte“.
Gegužės 23 d. – Darius Cibulskas, Lietuvos futbolo žaidėjas, žaidžiantis saugo pozicijoje.
Birželio 22 d. – Rokas Grinius, Lietuvos krepšininkas. Nuo 2009 m. atstovauja Kėdainių „Nevėžiui“ (LKL).
Birželio 28 d. – Alina Orlova, dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja.
Rugpjūčio 8 d. – Egidijus Vaitkūnas, Lietuvos futbolininkas, žaidžiantis FK Žalgiris Vilnius komandoje krašto gynėjo pozicijoje.
Rugpjūčio 10 d. – Laurynas Jacevičius, lietuvių krepšininkas, Mažeikių „Mažeikiai“ krepšinio komandos žaidėjas. Pirmasis treneris: Vladas Šulcas.
Rugpjūčio 11 d. – Giedrius Butkus, Lietuvos futbolo žaidėjas, žaidžiantis vartininko pozicijoje.
Rugpjūčio 14 d. – Paulius Kleiza, Lietuvos krepšininkas, rungtyniaujantis Alytaus „Alytaus“ komandoje.
Rugpjūčio 19 d. – Aurimas Birgelis, Lietuvos krepšininkas, Marijampolės ŽSM auklėtinis, Lietuvos jaunių rinktinės narys, žaidžiantis Alytaus „Alytus“ ekipoje.
Spalio 1 d. – Lukas Brazdauskis, Lietuvos krepšininkas.
Spalio 26 d. – Edgaras Mastianica, Lietuvos futbolininkas, žaidžiantis FK Žalgiris Vilnius komandoje saugo pozicijoje.
Spalio 31 d. – Eglė Balčiūnaitė, vidutinių nuotolių bėgikė, Lietuvos rekordininkė. Dalyvavo 2008 m. Pekino Olimpinėse žaidynėse

Įvykiai nuo 1988 m. lygiadienio iki 1989 m. lygiadienio

Gegužės 15 d. – Tarybų Sąjungą pradeda atitraukti karines pajėgas iš Afganistano;
Rugsėjo 17 d. – Seule (Pietų Korėja) atidaromos vasaros olimpinės žaidynės;
Lapkričio 8 d. – Džordžas Bušas vyresnysis išrenkamas JAV prezidentu;
Osama Bin Ladenas įkūrė organizaciją Al-Kaeda (Al-Qaida).

Armėnijoje buvo žemės drebėjimas, kuris nusinešė apie 25 000 gyvybių.
LIETUVOJE
Sausio 25 d. – Vasario 16-oji paskelbta tautine švente.
Vasario 5 d.Vilniaus Arkikatedra atšventinta ir perduota tikintiesiems;
Vasario 16 d. – Kauno Karo muziejaus sodelyje atstatyta Juozo Zikaro skulptūra „Laisvė“;
Kovo 16 d. – įregistruotas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis;
Kovo 18 d. – Kaune atkurta Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga „Jaunoji Lietuva“;
Kovo 20 d. – įvyko 1989 m. kovo 20 d. G/S „Azotas“ avarija;
Kovo 21 d. – Kapsuko miestui grąžintas Marijampolės pavadinimas;
 

Šaltiniai: П.Глоба. Древний календарь. 1994. ;lt.wikipedia.org,

© 2020, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.