0

Koronoviruso epidemija buvo išpranašauta dar tolimais 1981 metais

balandžio 23, 2020 Pavojus sveikatai, Pavojus žmonijai, Pranašavimas

1981 m. JAV buvo išleistas fantastinis amerikiečių rašytojo Deano Koontzo trileris „Tamsos akys“, kuriame pasakojama apie pandemijos siaubą, kurį sukėlė mokslininkai, bandę sukurti mirtiną biologinį ginklą. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8f/The_Eyes_of_Darkness.jpg

Apie tai rašo kinų leidinys „South China Morning Post“. Romano veiksmas vystosi Kinijoje (!) 2020 m. Pasak siužeto, slaptoje laboratorijoje, veikiančioje Kinijos specialiųjų tarnybų globoje, kuriamas virusas, sukeliantis plaučių uždegimą. Žinoma, kenkėjiška infekcija nepasiduoda gydymui ir, pagal žanro dėsnius, ji greitai ištrūksta iš laboratorijos, smogdama pirmąjį smūgį savo kūrėjams.

Toliau daugiau: kenkėjiškas virusas romane vadinamas „Uhan-400“ (!). (pirminėje 1981 m. versijoje mikroorganizmas buvo vadinamas „Gorki-400“, autorius virusą pervadino į „Uhan-400“ 1989 m., kai knyga buvo perspausdinta pakartotinai). Būtent Kinijos mieste Uhane, pagal Kuntzo sumanymą ir buvo įsikūrusi slaptoji laboratorija. Ryšium su tuo leidinys primena, kad Uhane iš tikrųjų yra mikrobiologijos institutas, kuriuo teritorijoje veikia slapta laboratorija.

Foto VOA

Foto VOA

Žiniasklaidoje jau buvo keliamas klausimas, ar laboratorijos darbuotojai nebuvo įsitraukę į darbą su virusu, kuris dėl jų nepakankamo apdairumo išsiveržė į laisvę. Gąsdinančių paralelių istorijoje prideda ir tai, kad romane aprašytas mikroorganizmas savo savybėmis yra labai panašus į koronavirusą Covid-19 dabar siautėjantį pasaulyje. Knygoje, kaip ir tikrovėje, ši infekcija pavojinga tik žmonėms ir nedaro įtakos gyvūnams. Be to, kaip ir romane, koronavirusas 2019-nCoV taip pat greitai žūva be nešiotojo. Remiantis rašytojo idėja, kūrėjai virusui suteikė tokią savybę, kad užmušus okupuotos šalies gyventojus, įsibrovėliai patys neužsikrėstų.

Šaltinis: infa.lt

© 2020, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.