0

Kanklėmis grojanti lietuvė didžiausio Europos ledyno urve sukūrė muzikinį performansą

rugsėjo 15, 2020 Baltų pasaulėžiūra, Kurkime Lietuvą, MUZIKA

Nuo septynerių metų kanklėmis grojanti Lina Žilinskaitė (25) sakė iki šiol negalinti atsigrožėti vaizdo klipu, kuriame įamžintas jos muzikinis performansas, gimęs didžiausio Europos ledyno Vatnajokudlio urve. „Ši vieta nuolat gausiai lankoma turistų. Ji tikrai magiška, nes kiekvieną akimirką būna vis kitokia. Ledynas tirpsta ir tai – negrįžtamas procesas, sukuriantis įstabius, nepakartojamus reginius“, – sakė pašnekovė.

Ji Islandijoje gyveno ir dirbo penkis mėnesius, nepamiršdavo ir širdžiai mielo instrumento.  Pamaniusi, kad ledyne kanklių muzika turėtų sukurti ypatingą atmosferą, L. Žilinskaitė, nešina lietuvių liaudies instrumentu, nusprendė jo urvuose surengti performansą.

„Kad ir kur nueidavau, pasiklausyti sustodavo dešimtys turistų. Jie ne tik filmuodavo, kaip groju, bet ir norėdami, kad sugrubę pirštai atlaikytų, mane vaišindavo šiltu vandeniu“, – prisiminė lietuvaitė.

Tik grįždama iš ledyno ji pastebėjo, kad pačiame didingiausiame jo urve nėra nė vieno žmogaus. „Sau ir muzikai turėjau 40 minučių laiko. Tuo metu mano palydovė ir nufilmavo ypatingąjį vaizdo klipą“, – sakė L. Žilinskaitė.

Dar vienas ryškus įvykis, susijęs su jos muzikiniu gyvenimu, nutiko Suomijoje. Pas Helsinkyje studijavusią sesę atvyko smuikininkė Rasa. „Paslapčia įsmukome į žinomiausią koncertų salę ir joje surengėme savo pasirodymą! Tiesa, žiūrovų nebuvo, bet žinojimas, kad grojame garsiausius klasikinės muzikos atlikėjus priimančioje erdvėje, atpirko viską!“ – sakė L. Žilinskaitė.

Šiandien ji vėl turės galimybę pagroti su sese, tik jau legaliai – svetingumo komplekse „Monte Pacis“ merginos taps Ramūno Difarto ir Aušros Difartės projekto „Gražiausi pasauliniai pop-rock duetai“ dalimi.

https://i1.wp.com/lietuve.lt/wp-content/uploads/2020/08/Lina-%C5%BDilinskait%C4%97-2.jpg?w=960&ssl=1

Projekto siela – išskirtinio balso tembro muzikalus dainų autorius, atlikėjas ir gitaristas R. Difartas, išleidęs keturis studijinius albumus bei vieną DVD, sėkmingai koncertuojantis su įvairiais muzikiniais projektais bei gyvo garso grupe, dalyvaujantis TV projektuose bei festivaliuose. Kartu su savo žmona, atlikėja A. Difarte, šįkart jis pristato akustinę programą „Gražiausi pasauliniai pop-rock muzikos duetai“, kurioje atliekami naujai aranžuoti, gražiausi pasauliniai visų laikų popmuzikos ir roko muzikos duetai. Projekto unikalumas tas, jog dainos skamba pritariant nuostabaus grožio lietuvišku instrumentu – kanklėmis bei smuiku ir gitara.

https://i2.wp.com/lietuve.lt/wp-content/uploads/2020/08/IMG_6458-2.jpg?w=800&ssl=1

„Idėja gimė klaidžiojant interneto platybėmis, kai akis patraukė dvi jaunos, talentingos seserys – Rasa Vaicekauskienė ir Lina Žilinskaitė, grojančios duetu – kanklėmis ir smuiku. Sužavėjo merginų muzikalumas ir instrumentų valdymo profesionalumas. Seserys kartu muzikuoja jau daugiau nei aštuonerius metus. Jų scena – nuo miesto gatvės iki koncertų scenos, klausytojas – tiek nerūpestingas praeivis, tiek užkietėjęs muzikos mylėtojas. Vienijanti  meilė muzikai leidžia sujungti iš pirmo žvilgsnio kardinaliai skirtingus instrumentus, įvairių žanrų ir laikmečių kūrinius, muzikos stilius į darnų kanklių ir smuiko duetą“, – sakė R. Difartas.

J.S.Bach – Toccata D minor. Kanklės. Lina Žilinskaitė

M. K. Čiurlionis. Noktiurnas cis-moll VL183. Lina Žilinskaitė

LinaZi – Flowing under the stars (Tekanti po žvaigždėm) Kanklės

Šaltinis: lietuve.lt

© 2020, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.