0

Kas vyksta su Referendumo iniciatyva dėl referendumo paskelbimo

rugsėjo 7, 2021 NAUJIENOS, Valstybė

Zigmas VAIŠVILA: Spaudos konferencija//
Tai, kas vyksta su Referendumo iniciatyva dėl referendumo paskelbimo dėl šios iniciatyvos sumažinimo nuo 300000 iki 100000 Lietuvos Respublikos piliečių parašų, sunku pavadinti kitaip kaip atviras, nors ir nepaskelbtas valstybės institucijų karas su Referendumo iniciatyva ir jos iniciatyvine grupe.

Zigmas Vaišvila. Eltos nuotr.

Zigmas Vaišvila. Eltos nuotr.

2021 m. rugpjūčio 10 d. prie Seimo ne tik trukdyta rinkti šią iniciatyvą palaikančių piliečių parašus, bet ir sulaikyta Referendumo iniciatyvinės grupės viena koordinatorių Nendrė Černiauskienė. Be jokių įrodymų jai pranešta apie įtarimus dėl riaušių kurstymo, nors ji tik transliavo internetu tai, kas vyko prie Seimo. Teismo prašymą jai skirti suėmimą iki 2022 m. sausio 21 d., t.y. paskutinės teismo nustatytos referendumo iniciatyvos parašų rinkimo dienos. Nepavyko, bet skyrė jai kitas kardomąsias priemones. Neturint byloje jokių įrodymų apie jos tariamai įvykdytas nusikalstamas veikas.

2021 m. rugpjūčio 26 d. VRK atsisako priimti sprendimus dėl LRT eterio suteikimo Referendumo iniciatyvinei grupei ir dėl naujos Referendumo iniciatyvos Dėl LR Konstitucijos 55 ir 59 straipsnių pakeitimo ir pirmalaikių Seimo rinkimų pasklebimo pagal pakeistą rinkimų sistemą įregistravimo. VRK motyvas – š.m. rugsėjo 2 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinės šio teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus teikimą dėl proceso atnaujinimo administracinėje byloje, kurioje teismas priėmė 2021 m. liepos 14 d. sprendimą įpareigoti VRK išduoti Referendumo iniciatyvinei grupei parašų rinkimo lapus ir suteikti prieigą elektroniniam pasirašymui. Kol kas neteko matyti, kad sprendimai būtų priimami, vadovaujantis galimais būsimais teismo sprendimais. Tačiau tai tęsiasi.

Referendumo iniciatyvinė grupė š.m. rugpjūčio 30 d. pateikė skundus dėl šių dviejų VRK sprendimų. Įstatymas įpareigoja Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą tokius skundus išnagrinėti per tris paras nuo skundo įteikimo. Tačiau tai neįvyko – šiuos skundus teismas nagrinės tik š.m. rugsėjo 8 d.

Š.m. rugsėjo 2 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tenkina šio teismo pirmininko G. Kryževičiaus teikimą ir atnaujina procesą byloje dėl įpareigojimo VRK išduoti parašų rinkimo lapus ir suteikti prieigą elektroniniam pasirašymui. Motyvas – nenurodyta taikyta įstatymo analogija, mat dėl Seimo neveikimo Lietuvoje gal ir nebeliko galiojančio referendumo įstatymo. Tačiau įstatymo analogija teismo 2021 m. liepos 14 d. sprendime nurodyta – tai parašų lapų išdavimas pagal LR Respublikos Prezidento rinkimų įstatymo analogiją… Visiškas teisinis nihilizmas ir chaosas.

Teismo pirmininkas G. Kryževičius atsisako priimti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarą Zigmą Vaišvilą dėl teismo vilkinimo išnagrinėti skundus dėl VRK sprendimų. Pasiūloma kreiptis raštu. Na taip, taip ilgiau spręsis klausimai.

Š.m. rugsėjo 2 d. įvyksta kratos aktyviausių referendumo iniciatyvos parašų rinkėjų namuose Lazdijuose, Alytuje ir Drusininkuose. Mūsų turimomis žiniomis, pareigūnai ne tik fotografavo parašų rinkimo lapus, bet ir juos paėmė iš rinkikų. Informacija tikslinama, tačiau nenustebsime, jei bus paskelbta, kad klastojami parašai parašų rinkimo lapuose.

Š.m. rugsėjo 2 d. Kaune sulaikytas Žemės referendumo iniciatyvinės grupės narys ir Lietuvos visuomenės tarybos valdybos narys Kipras Valentinavičius, tiesiogiai internetu transliavęs „Kaunas pride“ eitynes. Matyt, jau nesitikint, kad teismas leis jį suimti, jis paleidžiamas, tačiau jam pranešama apie įtarimus. Dėl kurstymo?

Kas vyksta Lietuvoje?

2021 m. rugsėjo 7 d. 10.00 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos ir Referendumo iniciatyvinės grupės narių spaudos konferencija Seime „Valstybės institucijų susirėmimas su Referendumo iniciatyva“.

info@ltreferendumas.lt, www.ltreferendumas.lt

Šaltinis: respublika.lt

© 2021, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.