0

Kaliningrado srities dūmos narys: atominė elektrinė – ne tik mūsų, bet ir Lietuvos problema

rugpjūčio 2, 2011 EKO, Gamtosauga, Lietuvos aktualijos

Lauryna Vireliūnaitė/15min.

Iniciatyvinės grupės nariai, siekiantys, kad Kaliningrade būtų surengtas referendumas dėl Baltijos atominės elektrinės (BAE) statybų, teigia, kad informacija apie objektą saugoma po devyniais užraktais. Pasak jų, vietos gyventojai apie daug abejonių keliančią BAE žino tiek, kad ji yra statoma, o visi klausimai, kaip tai daroma, ignoruojami. „Tačiau jeigu kas nors atsitiks, tai bus nebe mūsų vienų problema, o viso regiono, taip pat ir Lietuvos“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė vietos dūmos deputatas Vladimiras Sultanovas.

Tomo Lukšio/BFL nuotr. / Protestas prieš atominę energetiką

Referendumo dėl Baltijos atominės elektrinės statybų iniciatyvinės grupės pirmininkas Michailas Kostiajevas pirmadienį aiškino, kad tai, kaip statoma atominė elektrinė, jau kritikuoja  kai kurie mokslininkai.

„Statybos vyksta šiurkščiai pažeidžiant taisykles, kai kurie vietos mokslininkai sako, kad pirmiausia reikėjo labai gerai ištirti vietovę, kurioje objektas statomas. Ją tyrinėti reikėjo kelerius metus, tačiau statytojams tam pakako vos trijų mėnesių, – sakė jis. – Ši teritorija, seismologiniu požiūriu, nėra tokia rami vieta. Bent jau taip teigia viena teorija, yra kita teorija – kad žemės drebėjimai toje vietoje negresia. Todėl reikia apie tai diskutuoti, kad žmonės viską žinotų.“

Dar vienas dalykas, kuris kelia nerimą vietos žmonėms, anot M.Kostiajevo, yra korupcija. Iniciatyvinės grupės pirmininkas teigė, kad jau dabar Kaliningrade šnekama, jog atominės elektrinės pamatams naudojamas prastesnis betonas, nei turėtų būti.

„Tai kelia didelių abejonių dėl būsimos atominės elektrinės saugumo. Todėl mes manome, kad šiuo svarbiu klausimu reikia atsiklausti Kaliningrado gyventojų. Tačiau norint pasiekti, kad būtų paskelbtas referendumas, reikia nugalėti daug dirbtinių kliūčių. Matyt, tikimasi kaip galima ilgiau tempti laiką, kad referendumas įvyktų jau po statybų. Tada būtų šaukštai po pietų“, – kalbėjo M.Kostiajevas.

Jo teigimu, paskutiniai gyventojų apklausos duomenys rodo, kad atominės elektrinės Kaliningrade nenori 80 proc. gyventojų.

„Aš visiškai nesu įsitikinęs, kad ji bus saugi. Vėjas papūs ir jos neliks, štai kuo aš tikiu“, – pridūrė jis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kaliningrado srities dūmos narys V.Sultanovas teigė, kad jeigu referendumas įvyks po to, kai bus pastatyta atominė elektrinė, ir daugiau žmonių pasisakys prieš objektą, jis mėgins per teismus išsireikalauti, kad būtų atsižvelgta į referendumo rezultatus.

Politikas piktinosi, kad elektrinės statytojai nemano, kad turi kam nors ką nors aiškinti.

„Aš, kaip dūmos narys, kreipiausi į statomos atominės elektrinės vadovybę su klausimais apie objekto saugumą, išsiuntinėjau 20 raštų, tačiau jau du mėnesiai, o atsakymo negavau nei vieno, nors man, kaip oficialiam asmeniui, jie  privalėjo atsakyti per mėnesį“, – kalbėjo jis.

Politiko teigimu, jam buvo leista apžiūrėti statybas, tačiau apsilankymo metu atsakymų į klausimus jis negavo. „Tai yra ne tik Kaliningrado ir jo žmonių problema. Tai liečia visą regioną, ir turi rūpėti ne tik mums, bet ir Lietuvai, Lenkijai, Baltarusijai. Manau, kad turime veikti išvien ir išsireikalauti, kad tuo klausimu būtų kalbamasi“, – pabrėžė jis.

V.Sultanovas teigė, kad šis klausimas vietos dūmoje neaptartas, tačiau jis prognozavo, kad didžioji dalis deputatų pasisakys už atominę elektrinę.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis savo ruožtu abejojo Lietuvoje planuojamos statyti atominės elektrinės reikalingumu.

Jis teigė, kad Lietuvai reikėtų orientuotis į atsinaujinančios energijos šaltinius.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.