0

VU bibliotekoje eksponuojamas M. Mažvydo „Katekizmas“

kovo 26, 2012 Archyvai, Kultūra

Vilniaus universiteto biblioteka tęsia tradiciją ir ketvirtus metus iš eilės kviečia visus, norinčius pamatyti pirmąją spausdintą lietuvišką knygą – M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą.

Šių metų renginys skirtas ne tik paminėti Vilniaus universiteto įkūrimo datą balandžio 1-ąją, bet ir UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ 20-metį. UNESCO programa „Pasaulio atmintis“ (UNESCO Memory of the World Programme) pradėta vykdyti 1992 metais, rašoma pranešime spaudai.

Jos tikslas – plačiai paskleisti žinią apie ypatingas valstybiniuose ir privačiuose archyvuose, muziejuose, bibliotekose saugomas dokumentų kolekcijas.

Iš VU bibliotekos paveldo fondų į Lietuvos nacionalinį registrą įtraukti devyni objektai, kurių septyni yra regioninės (europinės) ir du – nacionalinės reikšmės. Visus šiuos dokumentus bus galima išvysti specialioje ekspozicijoje renginio dieną.

M. Mažvydo „Catechismusa prasty szadei…“ (Karaliaučius, 1547), regioninės reikšmės paveldo objektas, yra saugomas VU bibliotekoje. Pasaulyje yra žinomi tik du šios nepaprastai reikšmingos mūsų raštijai knygos egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus universiteto, o kitas – Torunės (Lenkija) universiteto bibliotekose.

Manoma, kad iš viso išspausdinta apie 200 šios knygos egzempliorių. Vilniaus universiteto bibliotekos egzempliorius buvo gautas mainais 1957 metais iš Odesos (Ukraina) M. Gorkio mokslinės bibliotekos.

M. Mažvydo „Katekizme“ įamžinta senoji lietuvių kalba, kuri dėl savo archaiškumo ir giminingumo su sanskritu itin reikšminga indoeuropeistikos tyrinėjimams, ypač – lyginamajai kalbotyrai. Pats knygos lietuvių kalba išleidimas padarė didžiulį postūmį tolesniam bendrinės lietuvių kalbos populiarinimui, jos raidai bei išlikimui.

Su M. Mažvydo „Katekizmu“ prasidėjo naujas etapas lietuvių kalbos istorijoje – ėmė kurtis ir plėtotis lietuvių literatūrinė kalba, reikšminga lietuvių tautos kultūrinio gyvenimo priemonė.

Daugiau kaip penkiasdešimt metų pirmoji lietuviška knyga nebuvo prieinama visuomenei. Todėl bibliotekos tradicija kasmet vieną dieną rodyti M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą tampa puikia proga geriau susipažinti su pirmąja lietuviška knyga bei senuoju spausdintu ir rankraštiniu Lietuvos kultūros paveldu.

Lankytojų laukia netikėtumas – renginio metu bus galima išvysti, kokią žalą knygoms gali padaryti gaisras. Ekspozicijoje lankytojai galės pamatyti po 1962 ir 1968 m. VU bibliotekos gaisro išlikusias knygas.

M. Mažvydo „Katekizmo“ originalas bus eksponuojamas kovo 30 dieną nuo 9 iki 17 val. VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3).

lrt.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.