0

Antikrizinis studento namas – už 200 litų!

gegužės 14, 2012 Amatai, Žmogaus galios

Vilnietis studentas Teodoras Malinauskas be vargo nuskintų pergalę antikrizinių namų kūrėjų apdovanojimuose. Namą 23 m. vaikinas pasistatė vos už 200 litų.

Tokios sumos Vilniaus dailės akademijos studentui, būsimam skulptoriui prireikė nusipirkti medvaržčių, tapetų klijų ir sandarinimo putų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Antikrizinis studento būstas

GALERIJA: Užsukute į antikrizinį vilniečio studento Teodoro Malinausko namą! (5 nuotr.)

„Visa kita susirinkau, gavau dovanų arba išmainiau. Medžio drožlių plokštės – baldų fabriko atliekos ir senos sekcijos iš daugiabučių namų kiemų, medienos atraižos – iš didesnių statybų ir šiukšlynų, langai iš ardomo sudegusio namo, apšiltinimas – įpakavimo kartonas, stogo danga – per ilgą laiką sodyboje susikaupę likučiai, plastikas – reklamos gamybos atlieka“, – pasakoja apie tai, iš kur atkeliavo medžiagos jo vos 15 kvadratinių metrų Vilniaus rajone Palaukinės kaime, namui statyti.

Pasak jo, kai namo sienos jau buvo iškilusios, bičiuliai ir pažįstami suprato, kad projektas rimtas ir ėmė siūlyti įvairias medžiagas, baldus ir savo pagalbą.

Namelį šalia nemenkos statybų patirties turinčio tėvo Alfredo Malinausko sodybos jis praktiškai pasistatė vienas per tris mėnesius.

„Dar pusantro (mėnesio – aut.) užtruko apdaila“, – priduria vaikinas, – didžiąją dalį darbų atlikau vienas. Sienas gulsčias gaminau žiemą garaže, pavasarį pasikviečiau kelis draugus ir per pusdienį pastatėme jas į vietą. Stogą jau vėl vienas dengiau“, – statybų patirtimi dalijasi Teodoras.

Nedideliame name Teodoras gyvena su drauge ir kolege Egle Gudonyte.

„Anksčiau gyvenome mieste, nuomavomės butą. Čia mums žymiai geriau, nei bute. Džiaugiamės puikiomis sąlygomis kūrybai: turime nuosavą erdvę, kurioje niekas netrukdo ir mes niekam netrukdome. Šalia yra didžiulės dirbtuvės, o dar didesniems projektams yra kiemas su ežeru ir laukai bei miškai aplink. Čia tiesiog visa aplinka įkvepia“, – entuziastingai kalba studentas.

Šiuo metu namas veikia kaip daugiafunkcinė kūrybinė studija, kurioje galima naudotis kompiuteriais, garso ir vaizdo apdorojimo įranga, yra poilsio kampas prie krosnies ir miegamuoju antresolėje. „Mūsų meninės ambicijos yra didelės ir vis didėja, todėl svarstome apie studijos priestato statybą ir fotolaboratorijos įrengimą“, – ateities planais dalijasi Teodoras.

Tiesa, didesnio nei 15 kvadratinių metrų namo Teodoras pasistatyti negalėjo, nes būtų tekę gauti papildomus leidimus.

Konsultuojasi draugai

Anot Teodoro, draugai dažnai užsuka pasikonsultuoti arba pasidaryti didesnę skulptūrą, kuriai vietos mieste tiesiog neturi.

„Arba užsuka tiesiog pailsėti“, – priduria Teodoras, sakydamas, kad jo bičiuliai ir pažįstami žmonės taip pat domisi tokia statyba, pagrįsta „šiukšlyno principu“.

Su draugų pagalba Teodoras pamažu pradeda kurti savo sodyboje naują kultūros centrą, kuriame vyks įvairios parodos, koncertai, paskaitos, plenerai ir seminarai.

„Prieš dvi savaites su tėvu ir jo draugu architektu Petru Devižiu surengėme seminarą apie molinių, šiaudinių, šiukšlinių ir kitokių alternatyvių namų statybą. Susirinko apie 80 žmonių iš visos Lietuvos. Nustebome, kad turime tiek daug bendraminčių.“, – pasakoja studentas.

15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.