0

Koralų pilis – ją sukūręs latvis nusinešė paslaptis į kapus

birželio 13, 2012 Architektūra, Kūrėjai ir kūryba

Margarita Jankutė//

Koralų pilis

I.Vitkauskienės nuotr.  / Koralų pilis

Milžiniški koralų luitai, sukrauti vienas ant kito, virto tvirtove, kurią saugo pustrečio metro aukščio sienos. Koralų pilis – taip vadinamas šis netoli Floridos stovintis paslaptingojo latvių kūrėjo fantazijos vaisius.

Kai šioje vietovėje siautėjo uraganas, sugriovęs aplinkinius pastatus, Koralų pilis išliko. Net keista – juk blokai, iš kurių ji pastatyta, nesulipdyti jokiu cementu, tik tvirtai vienas prie kito prispausti. O durys! Devynias tonas sveriantis monolitas, pervertas tik vienu metaliniu kaiščiu. Tačiau jų svoris subalansuotas taip, kad duris gali atverti net vaikas.

Keisto pasaulio kūrėjas

Koralų pilis – dviejų aukštų kvadratinės formos bokštas – sveria 243 tonas. Antrajame jo aukšte įrengtos gyvenamosios patalpos, pirmajame – dirbtuvės su darbo įrankiais. Lauke laiką matuoja saulės laikrodis, akį traukia milžiniški akmeniniai krėslai – sūpynės ir nepakeliami stalai. Sraigtiniai laiptai veda gilyn į baseiną, išklotą koralų akmenimis.

I.Vitkauskienės nuotr./E.Leedskalninio sukurtas Saulės laikrodis, rodantis valandas, dienas, savaites, mėnesius, metus.

Kas sukūrė šį keistą pasaulį? Tai Edvardas Leedskalninis – 1886-aisiais Latvijoje gimęs latvis. Būdamas dvidešimt šešerių, susižadėjo su šešiolikmete Agnese. Likus dviem dienoms iki vestuvių Agnesė sulaužė sužadėtuvių priesaiką: „Aš negaliu tapti tavo žmona. Esi per senas man, be to, visai neturi pinigų!“

Į visus klausimus jis atsakydavęs taip: „Aš įminiau piramidžių statytojų mįslę“.

Edvardas buvo sukrėstas išdavystės, todėl viską metė ir išvyko į Ameriką. Daug klajojo po Teksasą ir Kaliforniją, dirbo medkirčiu ir gyvulių augintojo padėjėju, kol, pagaliau, 1920 metais apsigyveno netoli Floridos. Jam tiko švelnus klimatas, mat nebuvos stiprios sveikatos, jo ūgis buvo vos 152 cm, o svėrė tik 45 kilogramus, be to, latvis sirgo tuberkulioze. Tačiau būtent šis žmogus pastatė šitokį daugiatonį statinį.

Antgamtinės jėgos

Latvis Koralų pilį statė dvidešimt metų: gabeno milžiniškus koralų kalkakmenio gabalus ir gamino iš jų blokus. Kaip jis įsigudrino išjudinti juos iš vietos ir pakelti, iki šiol tebėra paslaptis. Kaimynams atėjus pasižvalgyti, jis nustodavo dirbti. Į savo valdas įsileisdavo nenoriai. O kai netoli jo namo advokatas sumanė pasistatyti vilą, latvis pergabeno savo statinį į kitą vietą – už 25 kilometrų nuo vandenyno.

Kaip jam pavyko viską pakelti? Žinoma tik tai, kad jis pasisamdė galingą sunkvežimį, kuris kas rytą atvykdavo pasiimti blokų. Vairuotojas blokų jam nepadėdavo krauti ir sugrįždavo tik tada, kai kėbulas būdavo pilnas luitų, kurių kiekvienas sverdavo 5–6 tonas. Niekas neregėjo, kaip mašina būdavo iškraunama. Kaimynai tikino, kad kranų ir vilkikų latvis nesamdė.

E.Leedskalninį ne vienas smalsuolis bandė iškvosti, kaip jam tai pavyko. Bet į visus klausimus jis atsakydavęs taip: „Aš įminiau piramidžių statytojų mįslę“.

Bet tos paslapties mes niekada nesužinosime: 1952 metais keistuolis Edvardas mirė. Po jo mirties kambaryje, įrengtame kvadratinio bokšto viršuje, rastos užrašų nuotrupos, bylojančios apie žemės magnetines jėgas bei kosminės energijos srautų valdymą.

Intriguojantys liudijimai

Prabėgus daugeliui metų po Edvardo mirties JAV inžinerijos draugija surengė eksperimentą: išsinuomojo patį galingiausią buldozerį ir pamėgino išjudinti iš vietos vieną bloką, Edvardo nepanaudotą statyboje. Nepavyko.

Nuo to laiko sukurta daugybė versijų, aiškinančių Koralų pilies fenomeną. Visi jie remiasi pasakojimais tų žmonių, kurie atsitiktinai buvo tapę E.Leedskalninio darbų liudytojais. Senutė kaimynė prisiekinėjo girdėjusi, kaip jis akmenims dainavęs: „Jis uždėdavo ant jų rankas ir skleisdavo garsus. Pamaniau, jog jam galvoje negerai.“

Du vyrai tikino, kad, maži būdami, pasiėmę iš tėčio galingą naktinį žiūroną, regėjo, kaip blokai skraido ore. „Jis valdė juos tarsi balionus“, – vienas kitą pertraukdami kalbėjo vyrai.

Knygos „Koralų pilies paslaptis“ autorius Rėjus Stoneris yra įsitikinęs, kad E.Leedskalninis buvo atskleidęs antigravitacijos dėsnį. „Mūsų žemė, – rašo jis, – išraižyta nematomo energinio tinklo. Šių savotiškų jėgos linijų susikirtimo vietose atsiranda neįprasta vidinės Žemės energijos koncentracija. Naudojantis ja, galima atlikti veiksmus, kurių niekaip negali paaiškinti šių dienų mokslas: pavyzdžiui, perkelti daiktus per nesuvokiamai trumpą laiką ar neįsivaizduojamą atstumą“.

Rašytojo nuomone, kūrėjas, išgabenęs savo pastatą į kitą vietą ne dėl nepageidaujamos kaimynystės, o dėl to, kad savo matavimuose pastebėjo klaidų. Kaip tik ten, kur dabar stovi Koralų pilis, yra stiprus magnetinis polis – vieta, kurioje įmanoma levitacija. Taigi ten jam buvo lengviau kovoti su gravitacija.

Kiti tyrinėtojai mano, kad Edvardas pastatė savo tvirtovę galbūt nežemiško kosminio aparato nusileidimo vietoje.

Kad ir kaip būtų, bet įdomusis statinys dar ilgai kvaršins galvas mokslininkams. Ir galbūt kada nors tą mįslę jie vis dėlto įmins. Tik mergina, kurią latvis visą gyvenimą mylėjo, taip nieko ir nebesužinos. Agnesė ištekėjo už gydytojo, pagimdė tris vaikus ir ramiai nugyveno savo amžių Latvijoje.

I.Vitkauskienės nuotr./Ant ašies besisukančios durys sveria devynias tomas, bet jas pastumtų net vaikas.
I.Vitkauskienės nuotr./Ant ašies besisukančios durys sveria devynias tomas, bet jas pastumtų net vaikas.

15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.