Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Pen Rgp 07, 2026 2:54 am

Atsakyti į temą  [ 63 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5  Kitas
 Žyniai 
Autorius Žinutė
Forumo šviesuolis (-ė)
Vartotojo avataras

UNREAD_POST Re: Žyniai
Baltas rašė:
Grįžtant prie temos kito kampo, noriu paklausti, ką jūs vadinate žyniais šiais laikais, kaip jie turi jums atrodyti, kalbėti, rašyti, rengtis, gyventi, veikti ir pagaliau kas juos taip turi įvardinti ir kodėl?Pagaliau kodėl jums ši tema tapo aktuali?

Mano kelias į šią svetainę grįstas tuo, kad jaučiausi turįs mokėti atlikti šeimos apeigas. Toks minimalistinis tikslas, bet žingeidumas veda toliau. Šeimoje apeigos gali ir turi būti atliekamos, bet tam žmogus vis tiek turi būti apmokytas. Turi turėti pagrindus kuo remtis. Žynys turi ne tik pagrindus, jis žino daugiau, turi žinių. Kaip jau minėjau, žynys man yra kaip ir kunigas. Teologinių žinių gali turėti ir ne kunigas, bet tada žmogus yra mokslininkas, taip ir pas mus. Kaip tampama žyniu? Ar žynys turi turėti kažkokias savybes? Taip, nes dvasiniai dalykai negali būti paskaičiuoti šiuolaikiniu mokslu. Viskas išryškėja praktikoje - žynys turi suvaldyti dvasines plotmes. Šeimos galva atlikdama apeigas irgi tai daro, tik skiriasi masteliai. Žyniu negalima patapti tik prasimokius, turi būti ir virsmas. Žyniu įvardija kiti žyniai, nes tai yra konfesijos testinumas, o ne chaosas. Taip pat patapus žyniu, šis žmogus turi nešti žinias ir tas, kurios turi likti dvasininkų luome. Šiuo atveju, išsiskiria kaip turi žynys bendrauti su žyniais ir ne žyniais. Paprastam žmogui jis turi kalbėti paprastai, neturi atrodyti kaip ateivis iš kitos planetos. Kaip ir visi teologai bendraujantys su žmonėmis, turi turėti psichologinių sugebėjimų, bet tai nėra būtina savybė, nes nėra būtina bendrauti su paprastais žmonėmis kaip žyniu.
Žynio gyvensena skiriasi tuo, kad jo gyvenimo dalis skirta dvasiniams dalykams ir praktikoms yra daug didesnė. Jo gyvensena tuo turi būti grįsta. Dvasinėse praktikose žynys turi kalbėti, rašyti, rengtis baltų civilizacijos terpėje, nes pati tikyba yra šios civilizacijos išraiška. Nėra reikalo rengtis XV amžiaus rūbais, bet reikalinga projekcija į šiuos laikus (apie žynio rūbus kita tema ir kitoj vietoj t.b.).

Ant Vas 23, 2010 12:34 pm
Aprašymas ICQ YIM
Moderatorė
Vartotojo avataras

Šalis: lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: lazdiju r.
mano pomėgiai: tapyba
ne, baltai, nesupratote, ne visažinio ieškau, atsakymo noriu
kunigo Rudzinsko patarimas, kaip valdyti tai pasirodė netinkamas
vėžį ketvirtos stadijos pavyko......tačiau daugiau to nekartosiu,
aplamai, jei būčiau žinojusi tai................aš nežinojau nieko prieš dvidešimt metų
va, apie tai man reikia platesnio žinojimo

Ant Vas 23, 2010 12:56 pm
Aprašymas
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

ragana rašė:
... atsakymo noriu
kunigo Rudzinsko patarimas, kaip valdyti tai pasirodė netinkamas..

Atsakymo nori visi, bet tik ieškantis geba iškelti sau klausimą.
Rudzinskas pamenu mokėsi žemesniame parapsichologijos kurse ir akademijos nebaigė, nes galvojo, kad jo misija akademijoje yra evangelizacija. Todėl nelabai pritapo, nes iššaukiamai laikė kitus tokiais, kuriuos reikia gelbėti nuo "šėtono".
Taigi, linkiu sėkmės ieškant.
Zordsdavini rašė:
Žyniu įvardija kiti žyniai,...

O kas įvardina pirmuosius ir ar jie vadinami kaip nors? Nuo kada laikoma, kad esi žynys, jei nėra kam patvirtinti?
Zordsdavini rašė:
... Kaip ir visi teologai bendraujantys su žmonėmis, turi turėti psichologinių sugebėjimų, bet tai nėra būtina savybė, nes nėra būtina bendrauti su paprastais žmonėmis kaip žyniu.

Deja, galiu rekomenduoti pačiam specialų vadovėlį skirtą teologijos psichologijai. kunigai PRIVALO šiais laikais mokytis psichologijos ir ją taikyti savo dvasinėje veikloje dirbant su žmonėmis. Todėl ne vienas kunigas ateina mokytis psichologijos. Bet ne kiekvienas ją taiko pagal paskirtį. Štai bernardinu vienuoliu patapęs Peškaitis mokėsi ir baigė psichologiją, bet ją ir jos terminus naudoja paveikti visuomenei, prigasdindamas apie okultizmo ir ezoterikos grėsmę ir kaip visi gali tapti vos ne bepročiais. Man pasiklausius jo paskaitų, taip ir norėjosi viešai paklausti, kodėl kolega naudoji psichologines žinias savo teologinei filosofinei krypčiai reklamuoti ir dar gasdindamas kitus nebūtais dalykais, prisidengdamas mokslu. Bet Dievas yra, todėl atsakys jis už savo veiksmus pagal negailestingus gamtos ir dvasinius dėsnius.

Ant Vas 23, 2010 6:45 pm
Aprašymas WWW
Moderatorė
Vartotojo avataras

:shock: o..čia tai naujieną pasakėte :roll:

Ant Vas 23, 2010 7:36 pm
Aprašymas
senbuvis(ė)
Vartotojo avataras

Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Šiauliai
mano pomėgiai: dailė, muzika, filosofija.
O kam reikia, kad kas pavadintų būtent žyniu? Ar šis pavadinimas atveria kokius nors įpatingus vartus? Jie žmogus atlieka žynio funkcijas ir turi žynio autoritetą ar kitam autoritetui jį pavadinus žyniu kasnors pasikeičia? Kiekvienas asmuo kreipdamasis į šį žmogų jį pavadintų kitaip, būrėjas, burtininkas, išminčius pagal tai ką iš jo gauna. Manau, žynio vardas ateina vėliau nei žmogus juo tampa.
Nebent atsiranda bendruomenė, besiburianti apie šį žmogų siekinti, kad jis taptų jos tarpiniku su dvasiniu pasauliu ir visų jos narių patarėju. Tuomet ta bendruomenė gali pavadinti žmogų žyniu. Žynį be jo bendruomenės palyginčiau - su karaliumi be karalystės. Jei atsiranda tokia struktūra kaip žynių luomas, galbūt jie galėtų apmokyti žmogų ir pasakyti, kad jis pasirengęs tapti žyniu, savotiškai paskelbdami, kad jis jau žynys, kuris jau gali apsiimti atstovauti ir globoti. Toliau viskas priklausytų nuo pačio žmogaus, ar jį vadins žyniu ar dar kuom.

Ant Vas 23, 2010 7:58 pm
Aprašymas
Sidabrinis narys
Vartotojo avataras

Šalis: Žemaitija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Telšių r. Vidmantai
mano pomėgiai: Pasaulėžiūra, Praeitis, Ateitis
Baltas rašė:

Grįžtant prie temos kito kampo, noriu paklausti, ką jūs vadinate žyniais šiais laikais, kaip jie turi jums atrodyti, kalbėti, rašyti, rengtis, gyventi, veikti ir pagaliau kas juos taip turi įvardinti ir kodėl?Pagaliau kodėl jums ši tema tapo aktuali?

Sakydamas, manau kaip ir sakėte, bandau pabrėžti, jog tai mano supratimas, todėl manau jog visi, kas bent žodį šia tema parašė, buvo drąsūs savo supratime, kad ir koks jis būtų. O tai yra daug svarbiau, nei pripažinti perskaitytą tiesą už dogmą. Man mano mastymas diktuoja, jog žinys tai žmogus, turintis bendrą supratimą apie pasaulio rėdą ir lyg dabartinis profesorius yra žinantis siaurą pasirinktą sritį, bet puikiai. Tame sakinyje lyg ir pasakyta, kad tada kai visi jį vadins Žyniu, turbut nevadins burtininku ar panašiai, nes tai yra žinojimo laipsnis. Kada tai atsitiks? Turbut tada, kai suprasime šio žodžio reikšmę mums kaip tautai.
Žinys vistik turėtų prisilaikyti aprangos, laikysenos, elgsenos tradicijų, nes tai tautiška, jis to nešėjas tarsi pabrėžiantis kokiai žmonių grupei atstovauja. Jis ir pavyzdys, nors ir "nesupermenas", bet norint galintis nukreipti reikiamu taku ir kryptį parodyt.
Dažnai yra formuojama nuomonė, jog jis privalo tik nukreipti ar patarti. Pasakose ir padavimuose yra daug pavyzdžiu, kur yra aiškiai pasakoma, kaip turi elgtis. Todėl vistik būčiau už tą senąją draudimų sistemą ir manau, jog Žynio pareiga, jei jis tuo tikras, saugoti bendruomenę nuo jos neigiamų veiksmų.
Dėl įvardinimo nežinau, dažnai atrodo, jog pati bendromenė tokius žmones išskiria, nes jie pradeda nuo savęs, gaila kad neturime mokyklų, kuriose galėtume tų tradicijų mokytis. Gyventi jis turėtų pagal pašaukimą.
Straipsnyje gerai apibūdinta žynio samprata, bent man tai labai patiko, gaila kad straipsnio neišsisaugojau, o nuoroda nebe atsidaro. Jei kas turit imeskit per PM.

Paskutinį kartą redagavo Zordsdavini Tre Vas 24, 2010 9:12 am. Iš viso redaguota 1 kartą.

Lietuvių kalboje yra tokie dalykai kaip „kablelis“ ir „nosinės raidės“

Tre Vas 24, 2010 8:33 am
Aprašymas
Forumo šviesuolis (-ė)
Vartotojo avataras

Baltas rašė:
Zordsdavini rašė:
Žyniu įvardija kiti žyniai,...

O kas įvardina pirmuosius ir ar jie vadinami kaip nors? Nuo kada laikoma, kad esi žynys, jei nėra kam patvirtinti?

Aš laukiau šito klausimo :) Žyniai žyniams turi perduoti žinias, kurios yra skirtos tik jiems. Pirmieji žmonės sukaupę tokias žinias ir bus laikomi žyniais (pagal vėlesnius žynius). Vėlesni žyniai jau tobulins, gilins esamas žynias. Čia tikrai ne vienos kartos darbas
Šiuo atveju pirmuosius žynius įvardys laikas.
Baltas rašė:
Zordsdavini rašė:
... Kaip ir visi teologai bendraujantys su žmonėmis, turi turėti psichologinių sugebėjimų, bet tai nėra būtina savybė, nes nėra būtina bendrauti su paprastais žmonėmis kaip žyniu.

Deja, galiu rekomenduoti pačiam specialų vadovėlį skirtą teologijos psichologijai. kunigai PRIVALO šiais laikais mokytis psichologijos ir ją taikyti savo dvasinėje veikloje dirbant su žmonėmis. Todėl ne vienas kunigas ateina mokytis psichologijos. Bet ne kiekvienas ją taiko pagal paskirtį. Štai bernardinu vienuoliu patapęs Peškaitis mokėsi ir baigė psichologiją, bet ją ir jos terminus naudoja paveikti visuomenei, prigasdindamas apie okultizmo ir ezoterikos grėsmę ir kaip visi gali tapti vos ne bepročiais. Man pasiklausius jo paskaitų, taip ir norėjosi viešai paklausti, kodėl kolega naudoji psichologines žinias savo teologinei filosofinei krypčiai reklamuoti ir dar gasdindamas kitus nebūtais dalykais, prisidengdamas mokslu. Bet Dievas yra, todėl atsakys jis už savo veiksmus pagal negailestingus gamtos ir dvasinius dėsnius.

Tai aš ir norėjau pasakyti, kad bendravimui su žmonėmis reikia psichologinių pagrindų. O ar PRIVALO? Manau, čia mokymo sistemos reikalas. Žinoma psichologija labai reikalinga, bet pasikartosiu - bendraujant su žmonėmis, o kad kunigas bendraus su žmonėmis yra 99 procentai.

Tre Vas 24, 2010 9:24 am
Aprašymas ICQ YIM
Sidabrinis narys
Vartotojo avataras

Šalis: Žemaitija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Telšių r. Vidmantai
mano pomėgiai: Pasaulėžiūra, Praeitis, Ateitis
Baltas rašė:
1. Krivis - aukščiausiasis dvasininko statusas, kurio teisės laikomos aukščiausiomis, <...> Tai ne rangas, čia ne karinė struktūra. <...>
2. Vaidila - dvasininkas, kuris turi TEISĘ padėti priartėti žmonėms prie dvasinio pasaulio, juos mokyti dvasinio pasaulio tiesų. <...>

Čia Marko Pretorijaus pamastymai:

Prikabinti failai:
210001.PDF [664.67 KiB]
Atsisiųsta 634 kartus(ų)

Tre Kov 24, 2010 1:27 pm
Aprašymas
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Baltas rašė:

2. Vaidila - dvasininkas, kuris turi TEISĘ padėti priartėti žmonėms prie dvasinio pasaulio, juos mokyti dvasinio pasaulio tiesų. <...>

Markas Pretorijus rašė apie vaidilučius. Vaidenasi, reiškia rodosi tai, kas nematerialu. Todėl jie perduodavo ką mato regėjimuose. Tokie žmonės turėjo teisę ne tik pasakoti apie dvasinį pasaulį, bet ir mokyti, kaip su juo elgtis.

Tre Kov 24, 2010 1:56 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
Ar Baltųjų žinių bendruomenė vienija žynius ir jų mokytinius?

Ant Kov 30, 2010 9:59 am
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Zilvinas rašė:

Jūsų klausimai dažnai būna dviprasmiški, kas tiksliau jus domina? Kai bus oficiali bendruomenė su oficialiu mokymu ir tai negalėčiau į panašų klausimą atsakyti, kadangi vienijimas yra utopija. Jei klaustumėte kas sieja, tada manyčiau mokymas. Bet tokiu atveju turi pasisakyti mokytiniai. Visokie žyniai nėra vienos mokyklos, todėl neaišku kaip juos gali vienyti mokymas, nebent tikėjimas, kurį supranta kiekvienas laisvamaniškai.
Jei klausimas apie bendrą savoką "žyniai", tai tada jūsų klausimas panašus į tokį: "ar profsąjunga vienija visus darbdavius ir pas juos dirbančius?"
Baltųjų žynių bendruomenė gali vienyti tuos, kurie patys ištiesia ranką vienybei. Tai daug subtilesni dalykai apie tai, kas vienija ir kodėl atsirado šis judėjimas. Mokytiniai gali būti bendruomenės kandidatais į tikrus narius, visi kiti yra ne žyniai ir nesiruošiantys jais būti. Jie yra tikintys arba druwiai. Druwiai todėl, kad pasirinko druwių tikybos kelią.
Man jūsų klausimas yra painus dėl to, kad matau kitus dalykus tarp eilučių.

Ant Kov 30, 2010 10:23 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
Aš tik norėjau pasakyt, kad jeigu yra Baltųjų žinių bendruomenė, tai yra ir žynys. Ir tikėjausi į savo klausimą išgirst paprastą atsakymą "Taip". Kada tas atsakymas nuskambės tada į daugelį kitų klausimų atsakymų net nereikės.

Tre Kov 31, 2010 8:26 am
senbuvis(ė)
Vartotojo avataras

Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Šiauliai
mano pomėgiai: dailė, muzika, filosofija.
Zilvinas rašė:

Vienija gali reikšti jog šis procesas vyksta šiuo metu arba jau yra ivykęs.
Po Balto pastabos kyla klausimas: ar baltųjų žynių bendruomenė siekia vienyti žynius ir jų mokytinius?
Kitas klausimas: kokia reikšme ta vienybė? Jei siekiama vienyti žynius ir jų mokytinius kaip baltų kultūros tęsėjus ir puoselėtojus, vienybė, manau, svarbi.

Tre Kov 31, 2010 2:22 pm
Aprašymas
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Ši bendruomenė nesiekia vienyti nei žinių, nei tikinčiųjų. Vienybė, kaip ir laisvė yra laisvanoriška. Man užtenka tokių vienijančių, kurie patys nėra subrendę, nesugeba rasti vietos po saule, tada imasi vienijimo. Toks atvejis nesenai pasireiškė Daugmino asmenyje. Pradžioje bandė suvienyti visokias sektas su baltiškais judėjimais. Kai niekas nepritarė, tada ėmėsi vienyti Lietuvoje esančius keisčiausius judėjimus. Nors dėl ko vienijama, kam buriami žmonės taip ir nebuvo išaiškinta. galu gale pasirodė, kad žmogus kur tik dalyvavo, apšmeižė visus judėjimus, mokytojus, galų gale ir čia pareiškė, kad išeina, nors dar niekas nieko neįkūrė, nėra nei kur ateiti, nei iš kur išeiti :lol:
Apsaugok viešpatie nuo tokių vienytojų, utopistų ir kitokio plauko perėjūnų. Mes einam savo keliu ir eisim. Ne tam einam, kad visi eitų paskui ar kartu.
Jums Žilvinai ypač reikia išmokti bendruomeniškumo, dalyvavimo su dvasiniais bendraminčiais, o tam juos reikia ne tik surasti, bet ir įgyti pasitikėjimą. Ar tai jau pasiekėt, kad mokytumėt kas ką turi vienyti? tai tik mano nuomonė, už kuria atsakau savo patirtimi ir subjektyviu santykiu į konkrečius žmonių ieškojimus.
Žiburini, jums jau ne kartą asmeniškai rašiau, kad esate tokios sampratos, kuri artima romuvos judėjimui. Pakalbinkit čia kritiškai pasireiškiantį kelmą. Jis įkūrė savo romuvą Kelmėje iš vieno žmogaus, gal padidinsite ten vienybę.
Pagaliau atsibuskite ir perskaitykite kur yra šis forumas ir ką atstovauja. Niekur nėra jokių vienybės, blaivybės, patriotizmo lozungų. Yra tautinės savimonės diskusijos ir jos paieškos. Ko ir linkiu siekiant savo vietos po saule, o ne šiame forume įrodinėjant savo nuostatas.

Tre Kov 31, 2010 5:10 pm
Aprašymas WWW
Moderatorė
Vartotojo avataras

:roll: o ve...daugminas tai prapuolė :roll:
tas vienijimasis tai irgi man teorinis atrodo...tam reikia ir laiko ir lėšų laisvų ir šiaip :roll: galas žino, esame individualybės, gerai bent internetinėje ervėje randam bendraminčius, žinoma, malonu kada susibėgt, susipažinti, pasibūti...
į šį forumą tur būt užkliūva žmonės su baltiška pasaulėžiūra, ieškojimais, ir tai yra gerai, va kaip prigalvojau apie vienijimąsi :D
ir "raganauti "mėgstu viena, nenoriu konkurenčių :mrgreen: kiekvienas esame vienintelis ir nepakartojamas, man čia gerai :)

Tre Kov 31, 2010 5:31 pm
Aprašymas
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 63 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5  Kitas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti: