Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Pen Rgp 07, 2026 4:02 pm

Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 
 Ar sugrįš į Lietuvą pagonybė? 
Autorius Žinutė
Vartotojo avataras
UNREAD_POST Ar sugrįš į Lietuvą pagonybė?
Ar sugrįš į Lietuvą pagonybė? 2003-03-07

Šiuo metu Lietuvoje tradicinėmis pripažintos devynios religijos, pagonybė, jei Seimas pritartų, būtų dešimtoji. Visos jos gauna dalį lėšų iš biudžeto. T“Dievas ir Laima išreiškė savo valią, lemdami mums gimti baltų tautoje, todėl krauju, kalba ir dvasia savo prigimties esame šaukiami eiti baltišku keliu (...). Šviesiausi mūsų tautos Žyniai Sovijus, Brutenis, Videvutis, Šventaragis, Lizdeika, Birutė pasitelkė amžinąsias šventosios ugnies, ąžuolo ir Perkūno galias, sutelkė išsisklaidžiusias mūsų tautos pajėgas apie šventosios Romuvos povaizdį”.

Tai ištrauka iš baltų Romuvos dvasinės vienybės deklaracijos. “Romuva” - tai pagonybę išpažystanti netradicinė religinė bendruomenė. Tačiau socialliberalai Gediminas Jakavonis ir Algimantas Indriūnas, taip pat priklausntys “Romuvai”, užregistravo įstatymo projektą, kad pagonybė būtų laikoma tradicine religija.

Tačiau socialliberalų frakcijos seniūno pavaduotojo Gedimino Jakavonio teigimu, ne dėl pinigų norima įteisinti pagonybę. “Jeigu pagal įstatymus priklauso, manau, pinigų jie turėtų gauti. Bet ne dėl finansinių dalykų mes įregistravome tą įstatymo projektą. Aš manau, kad tai - istorinio teisingumo atstatymas, mūsų tikslai buvo idealistiniai. Baltai, lietuviai su tuo tikėjimu gyveno tūkstančius metų. Ir aš manau, kad jis turi būti lygiateisis, kaip ir visos kitos religijos”.

Pasak Jakavonio, pagonybei pritaria ne vienas parlamentaras. Tačiau krikščionis demokratas Kazys Bobelis galvoja visisiškai priešingai. “Nesąmonė! Aš esu visiškai prieš”. Bobelio manymu, civilizuotose šalyse nebėra pagonybės ir pagonių, žinoma, taip pat. “Galbūt pagonybė ir buvo tradicinė religija prieš 900 metų. Man neteko sutikti nei vieno žmogaus Lietuvoje, kuris pasisakytų esąs pagonis. O Jakavonis, mano manymu, savotiškai nusišneka”, - teigia krikdemas.

Tuo tarpu katalikų bažnyčia nėra kategoriškai prieš senąją mūsų tautos religiją. Kauno arkivyskupijos atstovo spaudai Dariaus Chmieliausko teigimu, katalikai toleruoja visas religijas ir pasakytų garsiai ne nebent satanizmo įteisinimui, tačiau... “Nelabai aišku, kas yra ta pagonybė Lietuvoje, nes nėra jos doktrinos, mokymo, struktūros. Religijotyrininkai sako, kad atstatyti autentišką Lietuvoje buvusią religiją yra neįmanoma, tai daugiau vaizduotės vaisiai”, - sako Chmieliauskas.

Iš tiesų, pagonybe nelabai besidominčiam žmogui nelabai aišku, kaip turėtų vykti apeigos, kokiais maldos žodžiais reikėtų kreiptis į gamtos reiškinius, vadinamus dievais. Tačiau Gediminas Jakavonis teigia, jog pagonybėje, kaip ir daugelyje kitų religijų dievas yra tik vienas. “Ta didžioji kurianti jėga, kurią mes vadiname dievu, visose religijose yra ta pati, tik kelias į ją skirtingas. Be to, šiek tiek neteisingas yra manymas, kad senovės baltų tikėjime buvo daug dievų. Nemažai buvo vertinamų dievybių, miško ar upės globėjų, bet tas pats didysis, aukščiausias vis tik buvo vienas”, - sako pagonybę išpažystantis parlamentaras.

Manoma, kad Seimas dėl pagonybės pripažinimo tradicine religija turėtų apsispręsti dar šį rudenį. Tada ir paaiškės, ko vertas ne vieną šimtmetį mūsų tautai kalamas dešimtasis Dievo įsakymas - “neturėk kitų dievų...”

Parengė Jūratė Pilibaitienė.

http://www.sala.lt [/b]

Pen Lap 18, 2005 12:50 am
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
Nekalbekit "Lietuva", Kalbekit "ne Lietuviai, kiti baltai"

Lietuviai man atrodo kaip isdavikai, nezinau kodel, nenoriu gincitys.
Pagonybe tikrai nesugrys, bet nors yra siektiek atsibudusi. Man nelabai idomu, nes norisi gyventi laisvai, be jokiu tikejimu :P
Manau kad sugrys zemaitija, po 20 metu

Pir Lap 21, 2005 6:49 pm
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
wykis rašė:
nes norisi gyventi laisvai, be jokiu tikejimu

Manau tokia laisvė yra panaši į viskuo aprūpintų gyvūnų gyvenimą zoologijos sode :roll:

Pir Lap 21, 2005 10:23 pm
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
Kalbi kaip tikras baltarusių ultrapatriotas, kuriam visi dabartiniai lietuviai yra žemaičiai-litvinai, pasisavinę jų, tikrųjų lietuvių sostinę, kunigaikščius ir apskritai istoriją. Skaudu girdėti panašias nuomones ir pas mus.

wykis rašė:

Pen Gru 02, 2005 5:25 pm
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
Vikingas rašė:
Kalbi kaip tikras baltarusių ultrapatriotas, kuriam visi dabartiniai lietuviai yra žemaičiai-litvinai, pasisavinę jų, tikrųjų lietuvių sostinę, kunigaikščius ir apskritai istoriją. Skaudu girdėti panašias nuomones ir pas mus.

wykis rašė:

Visokiu yra ir visokiu buvo, ir išdavikų ir tikru didvyrių, ir tarp JĖZAUS Kristaus mokinių buvo išdavikas JUDAS, o čia tik BALTAI , sėkmės ir stiprybės JIEMS.....................

Pir Gru 05, 2005 9:38 am
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

UNREAD_POST 
Sebestijonas rašė:
ir tarp JĖZAUS Kristaus mokinių buvo išdavikas JUDAS, o čia tik BALTAI

kodėl TIK :?: :shock: negi baltai nenusipelnę ištikimybės :?: :?

Pir Gru 05, 2005 11:52 am
Aprašymas
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
optiMiste rašė:
Sebestijonas rašė:
ir tarp JĖZAUS Kristaus mokinių buvo išdavikas JUDAS, o čia tik BALTAI

kodėl TIK :?: :shock: negi baltai nenusipelnę ištikimybės :?: :?

Nu gal to žodelio TIK nereikėjo čia iterpti, mintis būtų tokia, o čia BALTAI..................

Pir Gru 05, 2005 4:40 pm
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

UNREAD_POST 
Iškeliu užsigulėjusias diskusijas, paskaitykite, gal ką pridursite.

Ant Sau 30, 2007 8:49 pm
Aprašymas WWW
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 8 pranešimai(ų) ] 

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti: