Kuo man artimas baltų tikėjimas?
| Autorius |
Žinutė |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm Pranešimai: 2786 Miestas: Vilnius
|
Savo gyvenime teko minti nemažai religinių kelių ir keliukų, kurie mane atvedė prie savo šaknų ir protėvių išminties bei dvasinio kelio. Ilgai klaidžiojus po budizmo sroves, šamanizmo praktikas ir t.t. "radau" savo namus.
Galbūt pasirodys juokinga, bet tam praRadau 25 metus. Pasirodo ir Lietuvoje yra ne viena etnokultūrinė pakraipa, skirtingas baltiškos pasaulėžiūros interpretavimas ir jos įgyvendinimo dabartyje keliai. Teko nemažai laiko dalyvauti "Romuvų" veikloje, bet romuviečiu taip ir netapau dėl paprasto dalyko, nes patyrus įvairias dvasines praktikas ir kelius budistinėse, bono šamanistinėse ar ezoterinėse mokyklose, ieškojau tikro baltiško dvasinio kelio žinovų. Radau, bet ne visai tai, ko ieškojau. Daugumas žmonių nesigilina giliau nei etnokultūra ir tradicijos. Tik saujelė žmonių pasiryžusi tęsti savo protėvių dvasinį mokymą. Štai tada teko praeiti nemažai klystkelių, kol radau pastovią ir sunkiai nuginčyjama Šviesos ir Gėrio kelią dievop per mūsų baltiškos pasaulėžiūros prizmę. Kiek man tai pavyko ir pavyksta, dalinuosi su tais, kurie to ieško iki šiol. Dvasinius išgyvenimus galima patirti atskirai ir kartu. Todėl kviečiu tuos, kurie ne smalsumo vedami, bet protėvių giluminio pašaukimo, tuos, kurie sielos gelmėse dar nepalaidojo protėvių tikėjimo ir jaučia begalinę trauką savo tautos dvasios keliui ir tikėjimui.
Iš jūsų samprotavimų visiems ir jums pačiam bus aiškiau, ar ši bendruomenė yra tas kelias, kurio ieškot?
Pasidalinkite ir jūs, kaip atRadote sau protėvių tikėjimą ir kodėl jums tai svarbu šiandien

_________________ Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.
|
| Sek Sau 25, 2009 10:55 pm |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
 Re: Kuo man artimas baltų tikėjimas?
Norėčiau suaktyvinti nuomonių pasidalinimą šiuo klausimu. Įkeliu krivio Jono Trinkūno keletą minčių:
Registracija (spauskite kairėje) internetu iki spalio 24d. 15:00
Cituoti: Krivio atsakymai į žurnalistės Kristinos Karnickaitės klausimus
– Kas, Jums yra senasis baltų tikėjimas, kaip išgyvenamas, patiriamas, kokius jausmus, mintis sukelia?
J. Trinkūnas: - "Senąjį tikėjimą suvokiu, kaip gyvenimo kelią, kuriuo galiu drąsiai eiti. Mūsų tautos istorijos pažinimas įtikina, jog mūsų protėviai gyveno tą vientisą gyvenimą, kurį galime pavadinti tradicija. Visi istoriniai išmėginimai – karai, okupacijos, ideologijos, religijos – vis stengėsi išmušti iš to tradicijos kelio. Bet mūsų tauta pasirodė tikrai gyvybinga, ir, kai atrodydavo, jog ateina galas, apmirusi tauta vėl prisikelia – prisikėlė senoji kalba, dabar ateina metas prisikelti senąjam tikėjimui. Pagrindinis jausmas, kurį patiriu, kaip savo religijos jausmą, tai, kad manyje kalba protėviai. Jie dainuoja, gieda, jie meldžiasi. Jaučiu su jais turįs stiprią giminystę. Niekada nežiūriu į protėvius, kaip istorinius subjektus. Man visai nesvarbu, kad jie, gal būt, su akmeniniu kirveliu kažką tašė. Man daug svarbiau, kad jie kūreno židinio ar aukuro ugnelę ir ją gerbė, kad jie gerbė savo protėvius."
Visas straipsnis čia http://www.romuva.lt/new/index.php?mact ... eturnid=39
Kaip jūs suvokiate baltišką tikėjimą ir kuo jis jums artimas?
_________________ Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.
|
| Pir Spa 19, 2009 3:45 pm |
|
 |
|
Vejas
senbuvis(ė)
Užsiregistravo: Pir Gru 22, 2008 2:25 am Pranešimai: 67 Miestas: Vilnius
|
O man kaip tik tai ir svarbu, kad jie kažką su tuo akmeniniu kirveliu tašė...
_________________ ▬╚▬▬▬▬
|
| Ant Spa 20, 2009 10:12 am |
|
 |
|
Zordsdavini
Forumo šviesuolis (-ė)
Užsiregistravo: Ant Bir 06, 2006 5:00 pm Pranešimai: 325 Miestas: Vilnius - Telšē
|
Aš pats neturėjau daug ieškojimų iki supratimo, kad mano kelias baltiškas. Jau mano tėvai ieškojo krikščionybėje savo kelio, tuo parodydami man, kad kelias nėra vienas. Istorija buvo mano dvasios judintoja. Dar paauglystėje pradėjau gilintis į mūsų mitologiją, nes netikėjau, kad senovėje baltai buvo barbarais ir nieko savo neturėjo. Deja, Telšiuos artimų žmonių neturėjau, kurie būtų tampriai susję su senuoju tikėjimu. Atvykęs į Vilnių susipažinau su „pirmaisiais“ atstovais ir pats nuėjau į Romuvą pasidomėti, padalyvauti. Etnokultūrinio judėjimo man buvo maža, tad ieškojau toliau. Kai skatino „stoti“ į romuvius - užbėgau tam už akių patapdamas Šatrijos Romuvos atstovu. Vėliau vis daugiau ieškojau individualiai, kol ieškojimas suvedė su druwiais. Dabar aš čia.
Kodėl man svarbu būti čia? Ieškojimas. Žmonės čia ieško toliau. Aš suprantu, kad atkurti nepakeistą tikėjimą iš žilos senovės yra neįmanoma, bet net ir nepraktiška. Pasaulis keičiasi - mes irgi. Atsiras daug krypčių baltų tikėjimo, bet ateity jas vis tiek vienys vienas pašaukimas ir galbūt vienas asmuo - krivių krivaitis. Man tvarka yra svarbi.
_________________ Vėsas opės akmenůtas...
|
| Ant Spa 20, 2009 11:27 am |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
Šalis: Žemaitija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Telšių r. Vidmantai
mano pomėgiai: Pasaulėžiūra, Praeitis, Ateitis
|
Aš baltiškojo tikėjimo (ar kito kokio) savyje nesu atradęs. Laikau kad tako dar neturiu tikiuosi jį atrasti. Ieškojimai grysti senolių pasakojimais ir matyt mano paties atradimais juose. Manau jog kiekvienas turi jam skirtą lemtį (darbą) kurį per viešnagę vienoje ar kitoje vietoje turi atlikti. Keista kad daug kas sako jog tikėjimas kaip marškiniai kurie yra išaugami. Tikėjimas mano suprastas per senolių pasakojimus yra grindžiamas gyvasties prasme ir energetinio nieko tarpusavio saveika. Viskas sukurta dievų - tam supratime - yra gyva ir kintama. Man Baltų ėjimas pabrėžia visaties gyvastį ir mus kaip jos dalies judėjimo bendrume. Neišskiriant žmogaus kaip aukštybės, o skiriant jam "katile esančio šaukšto" vaidmenį.
Tai mano Baltiškojo ėjimo suvokimas trumpai tariant.
_________________ Jei nori mokyt gyvenk taip pats.
R.V.
|
| Ket Spa 22, 2009 11:22 am |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
Užsiregistravo: Pir Lap 05, 2007 7:06 pm Pranešimai: 80 Miestas: Vilnius
Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Persikėlęs per Kroną žemgudas
mano pomėgiai: dvasininkėjimas
|
TZU rašė: Laikau kad tako dar neturiu tikiuosi jį atrasti.
Tai, manau, labai įdomus klausimas. Kaip atrasti pasaulėžiūros taką ir koks jis turėtų būti? Ar takas tai sekimas paskui vedantįjį, ar klaidžiojimas takeliais ieškant savojo praėjimo?
Aš, remdamasis savo patirtimi, teigiu, kad baltų (getų) kelias yra begalinis. Arba galima klaidžioti iki begalybės... Tad iškyla klausimas kuo pasiremti, kaip atrasti tinkamiausią kelią?
Manau tai priklauso nuo asmens. Vienas iš sunkesnių būdų daryti viską kas įmanoma ir sveiko proto ribose.
|
| Šeš Spa 24, 2009 10:30 am |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
Daugminas rašė: TZU rašė: Laikau kad tako dar neturiu tikiuosi jį atrasti.
Tai, manau, labai įdomus klausimas. Kaip atrasti pasaulėžiūros taką ir koks jis turėtų būti? Ar takas tai sekimas paskui vedantįjį, ar klaidžiojimas takeliais ieškant savojo praėjimo?
Aš, remdamasis savo patirtimi, teigiu, kad baltų (getų) kelias yra begalinis. Arba galima klaidžioti iki begalybės... Tad iškyla klausimas kuo pasiremti, kaip atrasti tinkamiausią kelią?
Manau tai priklauso nuo asmens. Vienas iš sunkesnių būdų daryti viską kas įmanoma ir sveiko proto ribose.
Jūs tikrai panašūs ir zodiakai jūsų vienodi. Tik dugnas jus vienija, o ne vedantys šviesos link...
|
| Šeš Spa 24, 2009 2:11 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Baltas rašė: Kuo man artimas baltų tikėjimas?

Tai kuo jis atrimas jums ir kaip jį suvokiate 
R.V.
|
| Sek Spa 25, 2009 1:23 am |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
TZU rašė: Baltas rašė: Kuo man artimas baltų tikėjimas?

Tai kuo jis atrimas jums ir kaip jį suvokiate 
Tai nuo to ir pradėjau šią temą, žiūrėkit aukščiau 
|
| Sek Spa 25, 2009 1:40 am |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Ten neparašyta. 
R.V.
|
| Sek Spa 25, 2009 1:48 am |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
Man jis savas, kitiems gal bent artimas.
|
| Sek Spa 25, 2009 2:15 am |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
Užsiregistravo: Pir Lap 05, 2007 7:06 pm Pranešimai: 80 Miestas: Vilnius
Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Persikėlęs per Kroną žemgudas
mano pomėgiai: dvasininkėjimas
|
Baltas rašė: Tik dugnas jus vienija, o ne vedantys šviesos link...
Kas tai yra dugnas šiuo atveju? Vedantys šviesos link aišku, - tai kas veda šviesos link. O dugnas tai turbūt turima galvoje kur nėra šviesos. Ar norima pasakyti, kad mus (Daugminą ir TZU) vienija buvimas tamsoje?
|
| Sek Spa 25, 2009 2:34 pm |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
Daugminas rašė: Baltas rašė: Tik dugnas jus vienija, o ne vedantys šviesos link...
Kas tai yra dugnas šiuo atveju? Vedantys šviesos link aišku, - tai kas veda šviesos link. O dugnas tai turbūt turima galvoje kur nėra šviesos. Ar norima pasakyti, kad mus (Daugminą ir TZU) vienija buvimas tamsoje?
Na ne  čia jau paties interpretacija  Kur gyvena žuvys? kaip jos elgiasi akvariume? O dideliame baseine? kai per daug didelis štormas, kur žuvys neria? Dugnai labai mįslingas žodis ir daugiaprasmis  kai kas net užrašė, kad baltai turėjo dievą "Dugnas". man pabendravus su abiem, radau labai panašių savybių. Tik TZU gan atviras ir nuoširdus, nors ir gudrus tuo pačiu  pačiam šių savybių labai nelipdyčiau. manau vienija tam tikras bandymas drumsti vandenį, kai susidrumsčia, staigiai neriat į dugną  Ten kaip tik aiškumo (šviesos) trūksta. O į šviesą veda pati šviesa. Tik vieni nuo jos sprunka kur neaiškiau, kiti atvirkščiai, sprunka nuo prietemos.
TZU turi ir kitą patyrimą, tai stiprią vaikystę savo prosenelių vietoje, kur su pienu įgavo tam tikrų žinių, bet į jas bočiai iki galo nepašventė. Tos žinios jam šviesa tunelio gale. Tau šviesa įvairių žmonių žinios, kurias norėtum monoteizuoti. Tai ir krikščioniškos savybės, kada daugdievystė pradeda erzinti ir norima pasiekti vieną Absoliutą. Monoteizmas man nesvetimas, bet aš jo siekiu per daugiabriaunią gyvenimo patirtį. Visi mes aprėpiam ir krantus ir dugnus. Bet aš nuo kranto judu salos centro link su uždegta ugnim savyje. Jus kol kas vengiat lipti į krantą, ir tai suprantama jūsų prigimties atžvilgiu...
|
| Sek Spa 25, 2009 10:49 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Ar gali nugalėti prigimtį. 
R.V.
|
| Sek Spa 25, 2009 11:11 pm |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
TZU rašė: Ar gali nugalėti prigimtį. 
Ar reikia kovoti su prigimtimi, ar ją reikia priimti ir eiti į priekį?
|
| Sek Spa 25, 2009 11:37 pm |
|
 |
|
Dabar prisijungę |
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias |
|
Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite prikabinti failų šiame forume
|
|