Kuo man artimas baltų tikėjimas?
| Autorius |
Žinutė |
|
TZU
Sidabrinis narys
Šalis: Žemaitija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Telšių r. Vidmantai
mano pomėgiai: Pasaulėžiūra, Praeitis, Ateitis
|
 Re: Kuo man artimas baltų tikėjimas?
Tai kaip išlipt į krantą 
_________________ Jei nori mokyt gyvenk taip pats.
R.V.
|
| Sek Spa 25, 2009 11:47 pm |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm Pranešimai: 2786 Miestas: Vilnius
|
TZU rašė: Tai kaip išlipt į krantą 
Kažkada Welinas iš dugno atnešė saują žemių, iš kurios sukūrė pirmąją salą - Žemę... Raskite "dugne" tą saują žemių, kuri bus jums "krantas"...
Pagal seniausius Egipto mitus
Cituoti: Žuvys – didelis Zodiako žvaigždynas. Beveik visas yra dangaus šiaurės pusrutulyje. Ryškiausia žvaigždė – įspūdinga dvinarė Alriša. Dabar tame žvaigždyne yra pavasario lygiadienio taškas.
Hieroglife pavaizduotos dvi simboliškos žuvys, surištos virve. Mažytis bangų stačiakampis tarp žuvų vaizduoja pirminę vandens idėją – visos gyvybės pradžią. Apatinė žuvis yra po vandens srovėmis savo įprastoje aplinkoje. Po ja apskritime stovi moteris, laikanti tamsos dievo Seto simbolį. Viršutinė žuvis, kurią globoja Horo akis, pavaizduota mažame apskritime virš žuvies, išsiveržė iš įprastos aplinkos ir, genama pažinimo troškulio, pasuko į nežinomybę.
_________________ Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.
|
| Pir Spa 26, 2009 1:20 am |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
Užsiregistravo: Pir Lap 05, 2007 7:06 pm Pranešimai: 80 Miestas: Vilnius
Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Persikėlęs per Kroną žemgudas
mano pomėgiai: dvasininkėjimas
|
Baltas rašė: manau vienija tam tikras bandymas drumsti vandenį, kai susidrumsčia, staigiai neriat į dugną  Ten kaip tik aiškumo (šviesos) trūksta. O į šviesą veda pati šviesa. Tik vieni nuo jos sprunka kur neaiškiau, kiti atvirkščiai, sprunka nuo prietemos.
Šiaip manau, kad tokia prigimtis galbūt labiau apsprendžia gebėjimą ne vesti link šviesos, o likti labiau po vandeniu. Tačiau bent man artėjimas link šviesos yra tikslas. Tik trūksta vidinės prigimtinės jėgos vienam pačiam šiam tikslui įgyvendinti. Todėl dažnai norisi įsikibti prie skriejančių link šviesos.
Todėl manau, kad man kaip asmeniui šiame gyvenime Kuronas, kaip dievybė, tiesiogiai neprieinamas. Man Jis prieinamas tik per kitus asmenis...
Tačiau ir būdamas arčiau dugno randu kur nardyti po baltų pasaulėžiūros lobynus. Rasti džiaugsmą tame...
Ir gerai, kai atsiranda priartinančių mane arčiau šviesos. 
|
| Pir Spa 26, 2009 9:47 pm |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
Daugminas rašė:
Tačiau ir būdamas arčiau dugno randu kur nardyti po baltų pasaulėžiūros lobynus. Rasti džiaugsmą tame...
juk ant dugno, o jis laabai didelis, tiek daug paskendusių dalykų, raskit, kas kitiems neprieinama, kelkit naujam gyvenimui, atrinksim kas dar tinka 
_________________ Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.
|
| Pir Spa 26, 2009 9:58 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Jei žuvis išlipa į krantą tampa žinduoliu ir praranda sąvastį. Gyvenimas eina ratu, kaip ir žuvis gyvena vandenyje, bet kartais gali iššokti ir pažvelkti į viską iš viršaus (akimirkai), gali visus stebėti iš apačios ir nesikišti (ta kuri labai valdosi  ). Gali apiplaukti ratu ir apjungti.
Kiekvienas ženklas turi gerų ir blogų savybių nelyginant į kurias bus atkreiptas dėmesys.
R.V.
|
| Ant Spa 27, 2009 10:40 am |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
TZU rašė: Gali apiplaukti ratu ir apjungti. Gali apjungti nebent sliekų krūvą viename žarnyne  Štai todėl ir nelendu į vandenį, kad nepalaikytų koks žuvinas slieku. 
|
| Ant Spa 27, 2009 5:16 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
R.V.
|
| Ant Spa 27, 2009 6:16 pm |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
|
...
Paskutinį kartą redagavo Daugminas Tre Gru 09, 2009 10:52 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.
|
| Tre Spa 28, 2009 10:00 am |
|
 |
|
Baltas
Jungiantis (-ti)
|
Ar aš esu Žmogus
keliu sau keistą klausimą?
Kas manyje yra svarbu
Dievų drobėj nuaustoje.
Juk tiek daug manyje vandens,
Kuri vis liūdesiu ir ašarom ištrykšta,
Ir manyje tiek mažai Ugnies,
Savo nematoma šviesa viduj išnyksta.
Bet jei nebūtų manyje ugnies,
Mano vardas lavonu virstu,
Ir vandens gyvybinis takumas,
Ledu į savo būvį grįžtu...
Todėl tikiu, kad teka manyje,
Karštas kraujas ir aistra,
Kūrybine ugnim jaučiu ją savyje,
Dievų šviesa per lūpas trykštanti Mantra.
|
| Tre Spa 28, 2009 3:11 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Ar aš esu žmogus
Ugnį vendens sušildyto,
Ir mintimis užtvindyto,
Likimo kelyje.
Kurs ugnį tik kureną?
Gal vandenyne savo
Tarp tokių pat lašų
Galių iš saulės spektro
Pririnkęs daug spalvų
Nušviets lašeliams kelią
Į begalinę jūrą
Kelionei su dievu.
R.V.
|
| Tre Spa 28, 2009 8:39 pm |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
|
...
Paskutinį kartą redagavo Daugminas Tre Gru 09, 2009 10:53 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.
|
| Tre Spa 28, 2009 9:59 pm |
|
 |
|
Zilvinas
|
Moderatoriai, prašau sureaguokit  Tema: Kuo man artimas baltų tikėjimas?
|
| Ket Spa 29, 2009 12:37 pm |
|
 |
|
TZU
Sidabrinis narys
|
Žilvinai rašyk į temą 
R.V.
|
| Ket Spa 29, 2009 1:19 pm |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
|
...
Paskutinį kartą redagavo Daugminas Tre Gru 09, 2009 10:53 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.
|
| Sek Lap 01, 2009 4:29 pm |
|
 |
|
dvilype09
Neapsisprendęs (-usi)
Užsiregistravo: Pir Lap 23, 2009 6:18 pm Pranešimai: 25 Miestas: Klaipėda
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Klaipėda
mano pomėgiai: Šaudymas iš lanko, baltų ir indų aksesuarai, papuošalai, rankdarbiai, moteriškos baltų šukuosenos
|
Baltai, kaip ir pagonys yra gamtos gyviai. Gamtoje gimę, gyvenę ir mirę, buvo prisitaikę prie jos dėsnių. Baltų tikėjime vyrauja gamtinė kosminė galia, kurią sudarė gyvi gamtos objektai, dariniai, tokie kaip: medis, Mėnulis, Saulė, vėjas, žaltys, žirgas, paukštis, miškas, ratas. Medį suvokiame kaip gyvybės, energijos šaltinį. Ratą – atsinaujinimą ir atgimimą. Žaltys – derlingumo, šeimos saugumo simbolis ir pan. Šie gamtiniai objektai, kurių yra kur kas daugiau dovanoja žmogui pilnavertį natūralų gyvenimą. Kuriuo galime džiaugtis, būti laimingi, gražūs ir sveiki tiek kūne, tiek jausmais ir emocijomis.
Noriu pasakyti, kad baltų tikėjimas man yra yra artimas gamtos natūralumu. Mes gamtoje esame kur kas laimingesni ir sveikesni, kai stebime įvairius gamtinius pokyčius. Ar esate jautę paslaptingą žavesį stebint laukuose vasaros ugninį saulėlydį? Ar esate pajutę šaltą upės atgaivą, kai maudotės? Ar esate įlipę į aukščiausią medį ir regėję tolių galybę bei didybę? Visa tai gal ir atrodo niekai, bet gamta dovanoja stiprių, džiugių emocijų. Jaučiamės pakylėti turėdami jaustus, regėtus ir išgyventus džiaugsmo turtus. Mes gamta tikime, kad ji mums gali duoti labai daug, tik reikia mokėti pasiimti ir išnaudoti teisingai bei saikingai.
Mano manymu, kiekvienas žmogus savyje yra baltas, kuris myli gamtą, joje jaučiasi saugus, sveikas ir linksmas. Baltų tikėjimas yra svarbus vystant bei tobulinant žmogaus nuovoką gyvenant natūraliomis sąlygomis. Taip išmokstame tausoti ir saugoti gamtą, jos išteklius. Tai turėtų būti pagrindinė žmogaus, kaip gyvio materialinė ir dvasinė vertybė.
P.S tikiuosi nenuklydau nuo temos 
|
| Ant Gru 01, 2009 8:04 pm |
|
 |
|
Dabar prisijungę |
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių |
|
Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite prikabinti failų šiame forume
|
|