Kuo man artimas baltų tikėjimas?
| Autorius |
Žinutė |
|
Catori
Sidabrinis narys
Šalis: Graikija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Atėnai
mano pomėgiai: Kultūra, muzika, kelionės, filosofija
|
 Re: Kuo man artimas baltų tikėjimas?
Ziburinis rašė:
Įvardinsiu tas, kurios kirtosi ieškant ne ten, nes jos jau aiškiai pačiam sau įvardintos.
Visų pirma, gyvybės lygybė. Man gyvulėliai ir visos gyvos butybės yra broliukai ir sesutės. Stengiuos neskriausti, bet nesu pacifistas, ypač uodų atžvilgiu (bet visvien aš jų atsiprašau). Užkliuvo ir požiūris į moterį ir vyrą. Kas gali atsakyti kuri lytis turi privilegiją vadovauti ar vesti šeimą?! Visa tai ką matome šiolaikiniame pasaulyje įsisenėjusių tradicijų palikimas, čia kaip ir dvasiniame kelyje turi eiti dviese papildydamas vienas kitą. Abipusė pagarba ir gaivus įvertinimas vienas kito savybių - manau to, save gerbiantys, baltai turėtu siekti.
Trečia kas kliuvo tai požiūris į mus supančią aplinką. Ją turi gerbti kaip save, nenuvertinti aplinkinių žmonių. Manau, šitos nuostatos, apart pirmosios yra bendražmogiškos vertybės, kurias daugiau ar mažiau turėtu suvokti visi, netik baltai.
Visa tai asmeninė nuomonė, asmeninis suvokimas, neįsižeiskit, jei manot kitaip ;]
Aš visu šimtu proc. už šias išvardintas vertybes, tiesa sakant jomis gyvenu. Bet va čia man ir kyla retorinis klausimas, ar tikrai būtent tokios vertybės yra baltiškos?
Jei vertybė esti gyvybės lygybė, tuomet automatiškai asmuo jos besilaikantis turėtų atsisakyti mėsos ..
O pats didžiausias klausimas tai santykis baltų kultūroje tarp vyro ir moters. Yapč po kažkada Baltojo įdėtų ištraukų iš vienos religinės reformos, kur aiškiai matomos menkos moters teisės. Man tuo kartu netgi pasirodė tokia gan Islamiška pozicija.. Bet norėtųsi šioje vietoje ir pačio Baltojo, ar kitų baltų religijos atstovų komentaro, koks visgi tas santykis ?
_________________ Kai nieko neturi, turi dangų, žvaigždes ir vėją turi
|
| Pen Gru 04, 2009 5:24 pm |
|
 |
|
Zilvinas
|
Catori rašė: Yapč po kažkada Baltojo įdėtų ištraukų iš vienos religinės reformos, kur aiškiai matomos menkos moters teisės.
Spėju, kad kalbate apie Brutenio ir Vaidevučio religinę reformą. Reikia nepamiršti, kad tai kimbrai, o ne baltai, o reforma vyko Prusijoj, o ne Lietuvoj. (Autoriai kalbėdami apie Lietuvos valdovų dievus pažymi ir moterišką dievybę). Aš kategoriškai nesutinku su teiginiu, kad yra bent šešėlis moterų diskriminacijos lietuvių mitologijoje, paimkit pvz. Gimbutienę, tai ten vyrų nelabai rasi  . Deivės Motinos kultas Lietuvoje išliko stipresnis negu kaimyninėse šalyse, ko rezultatus matome kriksčioniškame šv.Marijos kulte.
(man irgi būtų įdomi Baltojo pozicija šiuo klausimu)
|
| Pen Gru 04, 2009 5:49 pm |
|
 |
|
Catori
Sidabrinis narys
Šalis: Graikija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Atėnai
mano pomėgiai: Kultūra, muzika, kelionės, filosofija
|
Zilvinas rašė:
Spėju, kad kalbate apie Brutenio ir Vaidevučio religinę reformą. Reikia nepamiršti, kad tai kimbrai, o ne baltai, o reforma vyko Prusijoj, o ne Lietuvoj. (Autoriai kalbėdami apie Lietuvos valdovų dievus pažymi ir moterišką dievybę). Aš kategoriškai nesutinku su teiginiu, kad yra bent šešėlis moterų diskriminacijos lietuvių mitologijoje, paimkit pvz. Gimbutienę, tai ten vyrų nelabai rasi  . Deivės Motinos kultas Lietuvoje išliko stipresnis negu kaimyninėse šalyse, ko rezultatus matome kriksčioniškame šv.Marijos kulte.
(man irgi būtų įdomi Baltojo pozicija šiuo klausimu)
Taip apie tą pačią
Na bet jei deivės motinos kultas, tuomet diskriminuojami turėjo būt vyrai tad vistiek lygybės nėr 
_________________ Kai nieko neturi, turi dangų, žvaigždes ir vėją turi
|
| Pen Gru 04, 2009 6:01 pm |
|
 |
|
Ziburinis
senbuvis(ė)
Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Šiauliai
mano pomėgiai: dailė, muzika, filosofija.
|
Catori rašė: Aš visu šimtu proc. už šias išvardintas vertybes, tiesa sakant jomis gyvenu. Bet va čia man ir kyla retorinis klausimas, ar tikrai būtent tokios vertybės yra baltiškos?
Jei vertybė esti gyvybės lygybė, tuomet automatiškai asmuo jos besilaikantis turėtų atsisakyti mėsos ..
Jei mane bandytų suėsti vilkas, aš priešinčiausi, bet jei visgi jam pavyktų, pykčio nelaikyčiau ;]. Jis turi teisę bandyti, aš turiu teisę gintis. Be mėsiukės negalėčiau, per šalta.
Kas liečia vyrų ir moterų teises. Svarbu žinoti praeitį iš jos mokytis ir kartoti kuo mažiau klaidų. Sekime ne prasmės netekusiomis tradicijomis, bet gyva išmintimi keiskime jas ;] Viskas keičiasi, tad natūralu keisti ir požiūrį. Bet keisti reikia, mokantis iš savo senolių remiantis jų išmintimi ir pritaikant ją šiandienai (jei yra poreikis, nes tikra išmintis nesensta).
|
| Pen Gru 04, 2009 8:25 pm |
|
 |
|
Daugminas
senbuvis(ė)
Užsiregistravo: Pir Lap 05, 2007 7:06 pm Pranešimai: 80 Miestas: Vilnius
Šalis: Lietuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Persikėlęs per Kroną žemgudas
mano pomėgiai: dvasininkėjimas
|
Catori rašė: O pats didžiausias klausimas tai santykis baltų kultūroje tarp vyro ir moters. Yapč po kažkada Baltojo įdėtų ištraukų iš vienos religinės reformos, kur aiškiai matomos menkos moters teisės. Man tuo kartu netgi pasirodė tokia gan Islamiška pozicija.. Bet norėtųsi šioje vietoje ir pačio Baltojo, ar kitų baltų religijos atstovų komentaro, koks visgi tas santykis ?
Visų pirma reikia suvokti, kad moteris savyje turi didelių galių. Kiek reikia galių išnešioti ir pagimdyt vaiką...
Anksčiau buvo laumės, kurios visas savo galias naudodavo gamtos stichijoms valdyti.
Dabar tokios "laumės" pasigauna pasiturintį dažniausiai pagyvenusį vyriškį ir pakerėjusios jį išsiurbia iš jo visus pinigus. Tai perėjimas nuo dvasinėms reikmėms savo galių panaudojimo prie medžiaginėms...
Todėl kalbant apie moteris beprasmiška manyti apie vyrų dominavimą. Vyrai dominuoja tai abraominių religijų įtakoje esančiose šalyse. Tokiose religijose sumąstytos sistemos, kaip pažaboti moteris. Lietuva jau daugiau nei pusę tūkstantmečio yra abraominės religijos įtakoje. Nors jau po truputį tai keičiasi...
Aš baltų pasaulėžiūroje vyrą ir moterį matau kaip visiškai laisvas viena nuo kito asmenybes. Juo jungia tik bendra gyvenamoji vieta, vaikai bei jausminis ryšys. Vyrui nesilyginti su moters galiomis, o moteriai nesilyginti su vyro polėkiais...
|
| Pen Gru 04, 2009 10:52 pm |
|
 |
|
Dabar prisijungę |
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių |
|
Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite prikabinti failų šiame forume
|
|