Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 11:57 pm



Atsakyti į temą  [ 13 pranešimai(ų) ] 
 Žemaičiai 

Ar jūsų protėviai yra žemaičių genties?
Tik žemaičių 33%  33%  [ 9 ]
Žemaičiai ir kita baltų gentis 37%  37%  [ 10 ]
Žemaičiai ir rusai 4%  4%  [ 1 ]
Žemaičiai ir lenkai 4%  4%  [ 1 ]
Žemaičiai ir kiti europiečiai 15%  15%  [ 4 ]
Žemaičiai ir kiti azijiečiai 4%  4%  [ 1 ]
Žemaičiai ir kiti afrikiečiai 0%  0%  [ 0 ]
Nežinau 4%  4%  [ 1 ]
Viso balsų : 27

 Žemaičiai 
Autorius Žinutė
Bendruomenės druwis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 785
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST Žemaičiai
Į pietvakarius nuo kuršių, Žemaičių aukštumoje, gyvenę žemaičiai paliko griautinius kapinynus su gausiais papuošalais bei darbo įrankiais. Ši taiki kitų baltų genčių apsupta gentis turėjo paprotį į kapus dėti žirgo galvą ir kojas.
Nuo Va. antrosios pusės tarp Dubysos ir Šušvės rytuose, Jūros ir Varduvos vakaruose, Ventos vidurupio šiaurėje susiformuoja žemaičių gyventa teritorija.
Aukštaičių ir žemaičių vardai matyt yra padaryti iš būdvardžių aukštas ir žemas. Žemaičių kunigaikštystė užėmusi vidurio Lietuvos žemumą (Telšių aukštumose veikiausiai tebegyveno kuršiai) iš tikrųjų buvo žemesnis kraštas palyginus su aukštaičiais, kurių branduolį sudarė Vilniaus-Ašmenos aukštumos. Žlugus senajai Lietuvos valstybei, žemaičių vardu imta vadinti vakarinėje buvusios Žemaičių kunigaikštystės dalyje susidariusią tarmę; kaip jos priešingybė, likusios Lietuvos ploto tarmė pavadinta aukštaičiais.
Dabar šie terminai geografiškai netikslūs.

Žemaičiai

IV a. pabaigoje Žemaitijos bei Siaurės Lietuvos pilkapių areale susidarė nedidelė žemaičių etnokultūrinė sritis.

Žemaičiai savo mirusiuosius laidojo nedegintus skobtiniuose karstuose arba susuktus į drobulę plokštiniuose kapuose. Abipus padėta viena dvi poros akmenų. Vyrai ir moterys guldyti skirtingomis kryptimis, moterys - galva į pietus ar pietvakarius, o vyrai - į šiaurę ar šiaurės rytus.

V-VI a. vyrams į kapą įdėdavo įmovinį kirvį ir būtinai ietį, viršūne prie galvos, rečiau peilį ar kalaviją. VII-VIII a. su ietimis palaidota net 80 proc. mirusiųjų. Vyrų rūbai puošti kukliai, susegti lankine sege arba smeigtuku, nuo X a. laiptelines seges pakeitė pasaginės. Maždaug nuo VII-VIII a. žemaičių kapuose prie segių randama po vieną du gintarinius karoliukus, matyt, turėjusius amuleto paskirtį. Jie būdavo pririšami vilnoniu siūlu. Vyrai ant kairės rankos kartais mūvėjo apyrankę. Pietvakarinėje arealo dalyje vyrams ir berniukams j kapą įdėdavo žirgo galvą, o kartais ir kojas. Tas paprotys, būdingas tik tai sričiai, išsilaikė nuo V iki XIII a. Tai buvo simbolinis žirgo laidojimas pagal "pars pro toto" dėsnį, kai dalis turėjo atstoti visumą.

Moterims į kapus dėdavo nebent ylą, o pietvakarinėje dalyje dar ir verpstuką iš akmens ar gintaro. Moterų rūbai buvę puošnūs. V-VI a. dėvėti apgalviai — vainikai iš įvijėlių ar ilgos įvijos plaukams puošti. Apie VII a. apgalvius pakeitė vytinės spalvotų vilnonių siūlų juostos, kurių kraštai puošti įvertomis grandelėmis. Apie X a. turtingos žemaitės galvas puošė kepurėlėmis iš žalvarinių grandelių. Ant kaklo jos dėvėjo kaklo apvarąs arba antkakles, kurias labiau mėgo V—VI a. ir IX—XI a. Moterys visai nesegėjo segių, o rūbus susegdavo smeigtukų pora, tarpusavy sujungta grandinėlėmis. Moterys, kaip ir vyrai, prie smeigtukų ar antkaklių nešiojo pasikabinusios gintarinius karoliukus-amuletus. Ant abiejų rankų jos mūvėjo apyrankes. VII—VIII a. būdingos plačios iš plonos skardos padarytos rankogalinės apyrankės trikampe iškilia briauna. Vėliau nešiotos įvijinės.

V-VII a. žemaičių kultūra nebuvo vienalytė, nevienodumas at­sirado dėl stipresnės ar silpnesnės kaimyninių genčių įtakos.

XI a. antroje pusėje tarp žemaičių ėmė plisti mirusiųjų degini­mo paprotys, bet lygia greta laidoti ir nedeginti mirusieji.
Medžiaga iš "Lietuvos archeologų draugija"

Rašykite, ką dar galite pridurti nuo savo genties :?:


Paskutinį kartą redagavo BURTONIS Tre Rgp 17, 2005 1:16 pm. Iš viso redaguota 1 kartą.



Ket Rgs 23, 2004 11:22 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
Man toks klausimas iskilo- mano pavarde kilus is zemaitisko zodzio, bet mano senelis yra dzukas( kazkelinta karta). Tai kas as esu? :)


Ant Vas 08, 2005 12:47 pm
Bendruomenės druwis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 785
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST 
Gentys maišėsi ir maišysis. Turbūt nedaug beliko "grynos" genties. Tačiau priklausomybė konkrečiai genčiai susidaro ne tik iš istoriškai apibrėžtų ribų, bet ir socialinės situacijos, gyvenimo būdo, etninių bruožų ir etninės psichologijos, pagaliau nuo jūsų apsisprendimo. Jei pavardė turi žemaitišką žodžio reikšmę, tai dar nereiška, kad jūsų protėviai iš Žemaitijos. O jei gyveno Žemaitijoje, nereiškia, kad buvo žemaičiai. Senelio linija gali būti lemiama jūsų apsisprendimui, tačiau gyvenant dzūkiškoje aplinkoje, po 7 kartų teks jums vadintis dzūku:)Gentis neišlaikiusi laiko išbandymo, negalinti jokiais būdais identifikuoti savęs kaip konkrečios genties atstovo, ir pagaliau praradęs kalbą, jis tik formaliai gali sakyti, kad mano protėviai buvo iš ...Įsivaizduokit žemaitį+ negrę, vaikas gimsta ir užauga Lietuvoje, kalba taip pat lietuviškai, moka pagaminti kąstinį ir žino kas yra kūlys, bet odos spalva ir plaukai peroksidu neišsibalina :!: Je jis paklaustų, kas jis toks genties atžvilgiu, ką jūs jam atsakytumėt, jei net bendra baltiškoji ir lietuviška mūsų mąstysena niekaip negali sugretinti negro išorės ir tautybės tapatumo lietuvis?Ką jūs apie tai mąstot?

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Pir Vas 14, 2005 5:06 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
Mano vardas ir pavarde nera zemaitiski, bet kiek zinau savo gimines geneologija tai tiek tevo linija tiek motinos linija vien zemaiciai. zinau kad buvo gimines atsaka latvijoj bet kiek zinau jie taipogi iseiviai is lietuvos buvo. dabar ta linija jau isnykusi(visi ismire) tai manau kad as teisingai save laikau grynakrauju zemaiciu?


Tre Bir 29, 2005 3:27 pm
Bendruomenės druwis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 785
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST 
Malonu, kai žmonės ieško savo šaknų, tačiau lietuviškom raidėm rašyti, dar nereiškia pažeisti žemaičių tarmę:) Išsitaisykite savo klaidas mielieji. O šiaip galite atidaryti čia naują temą "Ar grynakraujiškumas priklauso tik nuo kraujo"? O šioje temoje galite papildyti, ką dar žinote apie Žemaitiją ir žemaičius.

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Bir 29, 2005 3:45 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
mano mama yra pusiau pruse pusiau zemaite. tevas grynas zemaitis :P


Pir Lap 21, 2005 6:46 pm
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
wykis rašė:
mano mama yra pusiau pruse pusiau zemaite. tevas grynas zemaitis :P

Taigi visi Prūsai jau senai išžudyti.


Tre Lap 23, 2005 5:31 pm
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Sek Lap 20, 2005 9:37 pm
Pranešimai: 114
Miestas: Vilnius - Raseiniai
UNREAD_POST 
mamos tėvai, seneliai ir tėčio mama, seneliai kilę iš žemaičių. tėčio tėtis kilęs iš Ukrainos (ją labiau azijai ar europai priskirt?). dėl prosenelių deja nesu tikra.

_________________
Jei kelionės tikslas tobulas, tai dar nereiškia, jog visą kelią tobulumo nebus.


Tre Lap 30, 2005 5:42 pm
Aprašymas
Bendruomenės druwis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pen Geg 21, 2004 12:37 pm
Pranešimai: 785
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST 
Turbūt Azijai, kol dar Ukraina neįstojo į Europos sąjungą :lol:

_________________
Kaip danguje, taip ir žemėje


Tre Lap 30, 2005 5:49 pm
Aprašymas WWW
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
ŽEMAITĖ


(Fragmentai iš žemaičių pasakos apie žemaičių kilmę ir jų karalienę Žemaitę)

Paveikslėlis
Dievas, pasivertęs elgeta, ilgai keliavęs po pasaulį, norėdamas įsitikinti, ar teisingos žinios, kad žmonės žemėje po jų sutvėrimo labai pablogėjo ir nieko nebegerbia. Jis aplankė tūlus kunigaikščius, bajorus ir daugelį sodiečių, bet jie visi jam rodė kietą širdį: nedavė nei valgio, nei nakvynės. Vienas kunigaikštis, pamatęs ant elgetos piršto brangų žiedą, įsigeidė jį gauti, bet, Dievui atsisakius jam žiedą atiduoti, kunigaikštis jį apšaukęsŽemaitės tautinis kostiumas vagimi. Žiedą jis pasiėmė jėga, o elgetą nuteisė mirti. Besiruošiant jį pakartoti, elgeta paslaptingai dingo. <...>

<...>Kovodami su gamtos stichija ir nedraugingomis giminėmis, žemaičiai tapo ištvermingais ir karingais žmonėmis. Keliaudami jie įgijo tiek patyrimo, jog patys sau jau galėjo padėti. Bet jie neturėjo jokios tikybos, nes niekas jų jokio tikėjimo nebuvo išmokęs. Tuo tarpu dievaičiai juos lydėjo ir gynė nuo visokių nelaimių, nors patys žemaičiai to ir nežinojo.

Po ilgos kelionės žemaičiai pasiekė netoli didelių jūrų gyvenusią latvių tautą. Latviai žemaičius priėmė labai vaišingai. Tos giminės žmonės taip pat turėjo daug kentėti nuo įvairių priešų ir todėl mielai susidraugavo su žemaičiais, mokėsi žemaičių karo meno, o žemaičiai iš latvių perėmė visokią kitokią patyrimą, kurio jie neturėjo. Žemaičiams padedant latvių tauta tapo karingesnė ir drąsesnė. Ji iš žemaičių taip pat perėmė daug papročių ir žodžių. Greitai su žemaičiais jie jau galėjo lengvai susikalbėti. Po to jau jokia nedrauginga giminė negalėjo nugalėti susijungusių žemaičių ir latvių. Atsimindami, kad jų prosenelė Žemaitė jiems buvo liepusi tol keliauti, kol ji parodys jiems vietą, kurioje jie turi sustoti, žemaičiai tęsė kelionę toliau. Latvių giminė keliavo kartu, nes tikėjo, kad tuo atveju, jei ji liks viena, nedraugingos giminės užpuls ir sunaikins visus latvius. Be to, keliaudami jie tikėjosi susirasti geresnių žemių dirvoms bei ganykloms. Taip jie, keliaudami kartu su žemaičiais, pasiekė aisčių apgyventus kraštus, kuriuose jie buvo vaišingai priimti. Po to keliavo toliau ir pasiekė šalį, buvusią prie plačių jūrų. Staiga padangėse pasirodė jų prosenelė Žemaitė su vėliava rankose ir aiškiai pasakė: „Žemaičiai, štai jūsų žemė!”<...>
Pilnas tekstas http://samogitia.mch.mii.lt/TAUTOSAKA/zemaite.lt.htm


Šeš Vas 04, 2006 3:23 am
Forumo šviesuolis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Bir 06, 2006 5:00 pm
Pranešimai: 325
Miestas: Vilnius - Telšē
UNREAD_POST 
Dėdlē smagē, ka atsėrada skīrioks ė žemaitems. Manau, čė žemaitėškā galies primintė žemaitems, ka anėi žemaitėškā irgi tor rašîtė tvarkingā.
optiMiste rašė:
mamos tėvai, seneliai ir tėčio mama, seneliai kilę iš žemaičių. tėčio tėtis kilęs iš Ukrainos (ją labiau azijai ar europai priskirt?). dėl prosenelių deja nesu tikra.

Pas monės tas pats līgē - priskīriau ukrainiečius Euruopā.

Diel "Žemaitės" - gerā būtom ėšverstė ton veikala pėlnā ėš ožrašītas kalbuos (vuokitiū).[/quote]


Ant Bir 06, 2006 5:26 pm
Aprašymas ICQ YIM
Sidabrinis narys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Rgs 03, 2009 11:15 am
Pranešimai: 958
Šalis: Žemaitija
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Telšių r. Vidmantai
mano pomėgiai: Pasaulėžiūra, Praeitis, Ateitis
UNREAD_POST Re: Žemaičiai
Kaip manot kas parašyta pirmoje eilutėje:
http://kodeks.uni-bamberg.de/Russia/med ... %20369.jpg

_________________
Jei nori mokyt gyvenk taip pats.
R.V.


Pir Lap 30, 2009 11:20 am
Aprašymas
Forumo šviesuolis (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Bir 06, 2006 5:00 pm
Pranešimai: 325
Miestas: Vilnius - Telšē
UNREAD_POST Re: Žemaičiai
TZU rašė:
Kaip manot kas parašyta pirmoje eilutėje:
http://kodeks.uni-bamberg.de/Russia/med ... %20369.jpg

Nieka mondrė. Kažkas „замлтеоу...“ dabartėniem raidiem/literuom. Vaizdē, ta tas neš ont „zemait...“, jė būtom luotīnu lėteruom, bet tėn vėsks kėrėlėcuo.

_________________
Vėsas opės akmenůtas...


Pir Lap 30, 2009 11:34 am
Aprašymas ICQ YIM
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 13 pranešimai(ų) ] 

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007