Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas Dabar yra Ket Kov 28, 2024 8:46 pm



Atsakyti į temą  [ 13 pranešimai(ų) ] 
 Arbata 
Autorius Žinutė
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Sek Lap 20, 2005 9:37 pm
Pranešimai: 114
Miestas: Vilnius - Raseiniai
UNREAD_POST Arbata
arbata tonizuoja ir mažina nuovargį, aktyvina ir ramina, iš pradžių sušildo, po to kūnui suteikia vėsos jausmą. šios savybės prieštarauja viena kitai, bet iš tikrųjų taip yra.

arbata pagerina kvėpavimo organų darbą. jei gersite arbatos, plaučiai įkvėps daugiau oro ir tuo pačiu iškvėps daugiau anglies dvideginio.

arbata, ypač žalioji, pasižymi antimikrobinėmis savybėmis. nustatyta, kad žalioji arbata sėkmingai gydo dizenteriją, o kitos arbatžolės atstato žarnyno mikroflorą ir neleidžia žarnyne susikaupti puvimo medžiagoms.

stipri arbata padeda apsinuodijus, sutrikus širdies ar kvėpavimo ritmui. nudegus saulėje, ant nudegusių vietų reikia uždėti stiprios arbatos kompresus, kuriais patariama gydyti ir akių uždegimą.

kad arbatoje sumažėtų kofeino (tai svarbu hipertonikams), prieš verdant arbatą reikia ją nuplauti šiltu vandeniu arba galima gerti arbatą su pienu.

gripo epidemijos metu profilaktikai irgi patariama gerti itin stiprios arbatos.

_________________
Jei kelionės tikslas tobulas, tai dar nereiškia, jog visą kelią tobulumo nebus.


Pir Sau 30, 2006 9:13 pm
Aprašymas
Gyvastingas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre Bir 22, 2005 5:31 pm
Pranešimai: 159
Miestas: Šiauliai
UNREAD_POST 
Aš tai kai peršalu mėgstu visokių vaistažolių prisimaišyt ir tada gert su medum.
O šiaip... Kasryt mane lydi tirpi kava - neatsibusčiau kitaip... :)

_________________
Pasaulis bus gražus jei TU padarysi jį bent truputį gražesnį...


Ket Vas 02, 2006 10:10 pm
Aprašymas WWW
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 100
Miestas: Raseiniai- Londonas
UNREAD_POST 
Bandyk kavą pakeist šaltu dušu. Man padeda.
O kavą geriau vartoti maltą, ne tą tirpią. Ir dar su pienu. :)

_________________
Mylėdama mokausi.


Ket Vas 02, 2006 10:23 pm
Aprašymas
Ištroškęs (-usi) žinių
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre Geg 18, 2005 10:58 pm
Pranešimai: 209
Miestas: Kaunas
UNREAD_POST 
Na geriau veikia ne vien šaltas dušas, bet kontrastinis :) Šiek tiek šaltesnio, pakeiti karštesniu, taip didinama temperatūros amplitudė... Ilginamas vienos fazės laikas... Kontrastinis dušas geriau energizuoja ir stimuliuoja organizmą :)


Ket Vas 02, 2006 10:47 pm
Aprašymas ICQ
Gyvastingas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Tre Bir 22, 2005 5:31 pm
Pranešimai: 159
Miestas: Šiauliai
UNREAD_POST 
Nespėčiau niekaip :)
Jau ir taip į mokyklą su skambučiu ateinu... Be to labai nemėgstu šalčio... Kontrastinį dušą naudoju tik po saunos - tada nebaisu :)

_________________
Pasaulis bus gražus jei TU padarysi jį bent truputį gražesnį...


Pen Vas 03, 2006 11:27 pm
Aprašymas WWW
Seniūnas (-ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Gru 06, 2005 8:38 pm
Pranešimai: 100
Miestas: Raseiniai- Londonas
UNREAD_POST 
Kalbant apie arbatos ruošimą, reiktų neužmiršt, kad ji turėtų būti užpilama ne visiškai verdančiu vandeniu. Skirtingos arbatos rūšims naudojamas skirtingos temperatūros vanduo. Nepamenu tiksliai kokios ir kam, tik galiu pasakyt/parašyt, kad vandens žaliai arbatai palaukt reiktų apie minutę po užvirimo, o raudonąjai- dar daugaiu. Užpylus arbatžoles ką tik užvirusiu vandeniu, šios gali prarasti savo naudingąsias savybes.

_________________
Mylėdama mokausi.


Sek Vas 19, 2006 3:23 am
Aprašymas
Naujakurys(ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir Lie 31, 2006 10:47 pm
Pranešimai: 34
Miestas: Klaipėda
UNREAD_POST 
Kažkada teko dirbti su arbata, atlikti arbatos ceremonijas.
Čia tik bendroji informacija apie arbatą, jos sudėtį, veikliasias medžiagas. Gal kam bus idomu... :wink:


Manoma, kad pirmą kartą istorijoje arbatą paminėjo Kinijos imperatorius Shen Nongas, gyvenęs daugiau kaip prieš 5700 metų. Legenda sako, kad kartą į beveik verdančio vandens puodą įkrito keletas arbatmedžio lapelių. Imperatorių gėrimas labai sužavėjo. Nuo to laiko arbata tapusi jo tautos gėrimu „kūnui bei skrandžiui“.

Arbata, veikdama fiziologiją, jau daugelį šimtmečių padeda protinį darbą dirbantiems žmonėms. Vienas iš Kinijos imperatorių, valdęs ketvirtame šimtmetyje p.m.e., norėdamas atpratinti savo tautą nuo alkoholio, žmonėms siūlė gerti arbatą. Jis teigė, kad ji taip pat nuvejanti rūpesčius ir suteikianti kūnui ramybę bei pasitenkinimą.

Arbatai reikia labai daug saulės ir vandens. Kad šis gėrimas būtų efektingas, mažiausiai keturias valandas per dieną ją turi apšviesti saulės spinduliai. Tokį didelį spindulių kiekį augalas turi gebėti atlaikyti. Evoliucionuodamas arbatmedis įgijo ypatingų savybių. Mokslininkai teigia, kad šis augalas biocheminiu požiūriu turi būti sudarytas taip, kad galėtų išlaikyti intensyvų saulės spinduliavimą, bet nebūtų pažeidžiamas. Todėl arbatmedžio biocheminę sistemą sudaro daugybė medžiagų, sujungiančių radikalus, kurios gali „agresyvius“, vėžį sukeliančius bei širdies infarktą skatinančius radikalus paversti nekenksmingomis medžiagomis. Tokiu būdu arbata mus tarsi apgaubia skydu, nukenksminančiu minėtąsias „agresyviąsias“ medžiagas.

Odos apsaugos priemonės, kurias gamina kosmetikos pramonė, neįsivaizduojamos be arbatos. Užteptos ant odos jos saugo mus nuo aplinkoje esančių nuodingų medžiagų bei saulės spinduliavimo.

Arbata neleidžia nitratams, patekusiems į organizmą, virsti kenksminga, vėžį sukeliančia medžiaga – nitrozoaminais. Tokiu būdu ji saugo mus ne tik nuo laisvųjų radikalų poveikio, bet ir nuo vėžio, kurį sukelia nitrozoaminai, taip pat nuo vandens apykaitos sutrikimų.
Svarbiausios arbatoje esančios veikliosios medžiagos: kofeinas, rūgimą skatinančios medžiagos, teobrominas, riebalai, vaškas, saponinas, eteriniai aliejai, vitaminas C, dar keletas kitu vitaminų bei nemažas mineralų kiekis ir kitos medžiagos, kurių randama ≈500.

150 ml užplikytos arbatos yra ≈60 mg kofeino. Žalioje arbatoje esantys alkaloidai, kurie lemia žvalumo jausmą, yra susijungę su rūgimą skatinančiomis medžiagomis. Į kraujotakos ratą šių alkaloidų patenka ne staiga, o po truputį, todėl nesukelia staigaus pažvalėjimo jausmo. Arbata žvalumą sukeliantį kofeiną mūsų kūnui atiduoda pamažu. Todėl jis veikia kaip švelnus žadinamasis tonikas, per ilgesnį laiką suteikiantis mums budraus atsipalaidavimo būseną. Kiti gėrimai, kuriuose yra kofeino, mūsų organizmus veikia kaip tikros bombos. Kūnas į juos reaguoja greitai ir stipriai, tačiau kofeinas greitai nustoja veikęs.

Arbatoje esančios rūgimą skatinančios medžiagos priklauso polifenolių grupei, prie kurių taip pat priskiriama ir medžiaga EGCG. Šios medžiagos lemia, kad arbatoje esantį kofeiną virškinamasis traktas pasisavintų labai lėtai. Ne mažiau svarbus rūgimą skatinančių medžiagų poveikis skrandžiui ir virškinamajam traktui. Šios medžiagos atima iš ten nuolat gyvenančių kenksmingų bakterijų maitinamąjį sluoksnį, pakeisdamos baltymus molekulėmis, kurių parazituojantys organizmai negali panaudoti. Todėl arbata tinka uždegimų ir dėl nervų veiklos kilusių skrandžio bei virškinamojo trakto sutrikimų terapijai. Gerdami arbatą jūs ne tik pradėsite sveikti, bet ir galėsite užkirsti kelią ligų atsiradimui.

Skonis skatina virškinimo procesus ir apetitą.

Nuolat geriančio arbatą žmogaus skonio receptoriai pasidaro jautresni. Dėl to pradedami jausti įvairesni skonio niuansai, atsiranda visiškai nauji skonio pojūčiai.

Santrumpa EGCG – medžiagos epigalokatechingalato pavadinimas. Tai yra augalinės kilmės medžiaga, esanti arbatos lapuose. Japonijoje atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad medžiaga EGCG gali veiksmingai užkirsti kelia plaučių vėžiui. Dar daugiau – šios medžiagos galima gauti ne vien tik per kraujotakos sistemą. EGCG gali veikti net įkvėpta į plaučius. Todėl ji ypač tinka rūkantiems, kurie, jei jau negali mesti šio įpročio, tai bent turėtų išgerti ≈0,5 l arbatos per dieną. EGCG trukdo kraujo kūneliams kauptis netinkamose kraujotakos rato vietose ir užkimšti kraujagysles. Todėl arbata yra veikli apsauga nuo širdies ir kraujagyslių ligų, anginos, širdies infarkto bei apopleksijos. Net ir cukralige sergantys žmonės turėtų gerti arbatą, nes joje esantis EGCG mažina cukraus kiekį kraujyje.

EGCG veiksmingai kovoja su virusais. Gripo virusams, sukeliantiems karštinę, užkertamas kelias plisti organizme.

Arbata neleidžia gesti dantims. Polifenolis trukdo susidaryti Streptococcus mutans tipo bakterijų fermentams, kurie turi didelę įtaką dantų apnašoms susidaryti.

Be to, EGCG yra veiklioji medžiaga, tramdanti AIDS. Įrodyta, kad šios medžiagos veikiamam ŽIV sunku daugintis. Todėl mokslininkai ir toliau tiria EGCG poveikį AIDS sergančių pacientų gydydymui.

Arbatoje esantys aliuminio junginiai geba sudaryti buferinį tirpalą perteklinei skrandžio rūgščiai neutralizuoti. Dėl šios ypatybės žalioji arbata yra veiksminga priemonė nuo rėmens ėdimo, ji nuramina suerzintą skrandžio gleivinę.

Norint gauti pusę reikiamos mangano dienos normos, užtenka išgerti litrą arbatos. Manganas – elementas, kuris yra sudėtinė daugybės fermentų dalis. Jis dalyvauja riebalų bei baltymų apykaitoje, taip pat formuojantis jungiamajam audiniui. Kita svarbi mangano funkcija yra kalcio transportavimas į kaulus iš maistinių medžiagų. Todėl arbata padeda gydyti kaulų ligas ir yra puiki šių ligų profilaktinė priemonė.

Arbatoje yra daug fluoro. Iš 300g išgertos arbatos organizmas pasisavina iki vieno miligramo fluorido, o tai yra suaugusio žmogaus dienos norma.

Arbatos lapeliuose yra daug medžiagų, kurios mūsų smegenis bei nervus veikia ypatingu būdu. Arbatoje esantys eteriniai aliejai sužadina protą, todėl jų poveikis yra panašus į kofeino. Šios medžiagos taip pat lemia, kad žmogaus kūno judėjimo centrą iš dalies suaktyvina mūsų nuotaikos bei mintys, todėl sužadinta psichika šiek tiek paveikia ir mūsų raumenų veiklą. Tokio reiškinio pasekmė yra ta, kad mes galime įprastai mąstyti, o raumenys lieka atsipalaidavę (neįsitempia nesąmoningai).Tokia būsena nėra išimtis – tai yra taisyklė. Mūsų dvasia pereina į sužadinimo būseną, tačiau mes liekame visiškai susikoncentravę. Tuo pat metu patiriame gilų atsipalaidavimo jausmą, nes dvasios sužadinimas nevirsta per daug aktyvia raumenų veikla. Arbatoje esančius eterinius aliejus mes priimame per arbatos kvapą ir visų pirma juos patiriame uoslės organais. Taigi eteriniai aliejai ne vien lengvina minčių tėkmę, bet ir nuramina žmogaus motorinę sistemą. Šis arbatos poveikis yra įrodytas. Beje, arbatoje esantys eteriniai aliejai sukelia dar viena efektą – jie suteikia žmonėms nepakartojamą lengvą euforijos būseną.

Arbatoje yra ir saponinų. Nauji tyrimų duomenys rodo, kad beveik jokia kita medžiaga taip efektyviai nesutvarko riebalų virškinamajame trakte kaip saponinai. Jie neleidžia riebalams bei cholesteroliui patekti į kraujagysles ir ten sudaryti sveikatai kenksmingų nuosėdų. Kadangi saponinai neleidžia riebalams plisti kraujotakos rate, jie puikiai tinka riebalų apykaitos sutrikimams gydyti, taip pat cholesteroliui, esančiam kraujyje, sumažinti. Be to, šios medžiagos stabdo grybelio plitimą, nes pažeidžia grybelio ląstelių sieneles, kuriose yra daug riebalų. Kojų grybelį ir kitas grybelines odos ligas galima sėkmingai gydyti tepant arbatą ant odos. Kompresai su arbata yra gera kai kurių farmacinių tepalų alternatyva.

Arbatoje yra didelis B grupės vitamino kiekis. Taip pat daug vitamino C. Visiems žinoma, kad šis vitaminas labai jautrus karščiui, tačiau arbatos lapeliuose jis yra susijungęs su kitomis medžiagomis, kurios neleidžia jam suirti.

Arbatos sudėtyje esantis tiaminas aprūpina mūsų smegenų ląsteles reikiama energija. Kartu ši medžiaga neleidžia patirti streso, nes apsaugo nervų sistemą nuo išorinių dirginimo signalų.

Arbata padeda, jei:
- sergate infekcinėmis ligomis, odos grybeliu, AIDS, infekcinėmis virškinamojo trakto ligomis, persišaldymu ar sloga, gripu, kojų grybeliu, jei jūsų imuninė sistema yra nusilpusi;
- sergate širdies ir kraujotakos ligomis: ateroskleroze, širdies infarktu, apopleksija, angina, turite aukštą kraujo spaudimą, jei jūsų kraujyje yra per daug cholesterolio;
- jūsų dantys yra pažeisti arba sergate kaulų nepakankamumu: dantų kariesu, parodontoze, dantenų uždegimu, osteoporoze;
- sergate vėžinėmis ligomis: krūtų, skrandžio ar storosios žarnos vėžiu;
- sergate virškinimo sistemos ligomis: viduriavimu, apetito stoka, gastritu, jei jums raižo skrandį, jei atsirūgstate, jei iš burnos sklinda nemalonus kvapas, ėda rėmuo;
- sergate medžiagų apykaitos ligomis: podagra bei inkstų ar šlapimtakių akmenlige;
- sergate cukriniu diabetu.

Svarbiausia arbatoje – vanduo.
Antroje vietoje – teisingai jį užvirinti.
Trečioje – turėti geros arbatos.

_________________
Mieliausia - Nekenčiausia :)


Pen Rgp 04, 2006 8:35 pm
Aprašymas
Jungiantis (-ti)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Lap 11, 2004 6:47 pm
Pranešimai: 2786
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST 
Gerbkime kitų darbą, nurodykite šaltinį. Tada visi galėtų pasiremti jūsų pateiktomis žiniomis. O dabar belieka tik šiaip, kažkas iš kažkur :cry:

_________________
Mūsų svetainėje rašoma tik lietuviškomis raidėmis, tai esminė dalyvavimo mūsų forume taisyklė.


Sek Rgp 06, 2006 1:01 pm
Aprašymas WWW
Naujakurys(ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir Lie 31, 2006 10:47 pm
Pranešimai: 34
Miestas: Klaipėda
UNREAD_POST 
Gerbiu ir nesistengiu plagijuoti. Kažkada per arbatos ceremonijos mokymus, mokytojas davė CD, kuriame buvo surinkta arbatos ceremonijos istorija, posakiai, eiles arbatos tematika ir jau pateikti šie elmentarieji duomenys apie arbatą. Viską surinko ir susistemino mokytojai, o iš kur jie traukė tą informaciją, tai aš nežinau ir abejoju ar jie patys dar atsimena. Man buvo labai konkrečiai duota, ką turiu išmokti, todėl į šaltinius nesigilinau, nes yra prirašyta nemažai klaidingos informacijos, taigi pasitikėjau mokytojais ir jų šaltiniais.

_________________
Mieliausia - Nekenčiausia :)


Pir Rgp 07, 2006 9:25 pm
Aprašymas
senbuvis(ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ket Kov 09, 2006 1:01 pm
Pranešimai: 71
Miestas: Vilnius
UNREAD_POST 
Belladona, norėtusi sudalyvauti arbatos gėrimo ceremonijoje.
Kava geriausiai gali pakeisti ne dušas, koks jis bebūtų, bet šalto vandens kibiro užsipylimas. Kodėl? Todėl, kad organizmas, panašiai kai mes vartojame kavą, gauna šoką, tik šitas šokas nekenkia, o padeda mūsų organizmui. Dušas netinka, nes apsipilame po truputi, o efektą duoda būtent apsipylimas kibiru vandens.


Pen Rgp 25, 2006 8:37 pm
Aprašymas YIM
Naujakurys(ė)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Pir Lie 31, 2006 10:47 pm
Pranešimai: 34
Miestas: Klaipėda
UNREAD_POST 
Anksčiau arbatinės, kuriose atliekama arbatos ceremonija, buvo galima rasti Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje. Klaipėdoje užsidarė gal prieš kokius du metus. Kaune, girdėjau, kad irgi lyg ir nebedirba. Vis tik Vilniuje dar galima pasimėgauti arbata :) . Paskutinį kartą lankiausi šios vasaros pradžioje Vilniaus arbatinėje "Arbatos magija".
O jei Klaipėdoje, tai jau tik su manim asmeniškai reiktų tartis :wink:

_________________
Mieliausia - Nekenčiausia :)


Sek Rgp 27, 2006 9:43 pm
Aprašymas
Vartotojo avataras
UNREAD_POST 
artėjančiam šaltajam sezonui labiausiai tinka imbiero arbata, aš sumalu šaknį, keletą citrinų ir verdu iš to mišinio arbata, kiti dedasi medaus, man asmeniškai medus ten netinka. geriausias būdas sušilti. nepasakyčiau, kad visokia arbata vertinga, paprastai arbatžolės parduodamos parduotuvėse ne ką vertingesnės už šiukšles, labiausiai mėgstu mėtų arbatą be jokiu pašalinių priemaišų.


Pen Rgs 01, 2006 4:41 pm
Stebėtojas (-a)
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: Ant Vas 05, 2013 2:40 pm
Pranešimai: 1
Šalis: Lirtuva
Miestas, gyvenvietė, kaimas: Ukmerge
mano pomėgiai: žvejyba, medžioklė
UNREAD_POST Re: Arbata
O kokias arbatas pasiūlytumėte gerti šaltajam sezonui atėjus, kad apsisaugoti nuo gripo ir kitų peršalimo ligų? :)

_________________
profilaktinis gydymas vilniuje


Ant Vas 05, 2013 2:44 pm
Aprašymas
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Atsakyti į temą   [ 13 pranešimai(ų) ] 

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007