0

Mąstymo tradicijos

rugpjūčio 30, 2012 Lietuviai užsienyje, Lietuvos aktualijos

Remigijus Kaniava//

Praeitą savaitgalį teko pasidžiaugti puikia kelione į Londoną. Nauji potyriai, susipažinimas su kultūra, skrydžio baimė, pigūs rūbai ir visa kita patirtis, paskatino parašyti šį straipsniuką apie….

Jei teko kada nors keliauti, turbūt pastebėjote, kad kitoje šalyje, ypač vakarų Europoje ar Amerikoje, žmonės atrodo žymiai mandagesni: sveikinasi, visur praleidžia, užkliuvę atsiprašo, atsako ir padeda jei reikia pagalbos. Ar pastebėjote, jog ir patys tampate žymiai kultūringesni svetimoj šaly? Nebesinori net mintyse vadinti kitų žmonių gyvūnų vardais, kurie mums pasimaišo kelyje.

Kaip čia taip yra, kad staiga kone per vieną dieną visi bendravimo įpročiai ima ir pasikeičia? Gerai pagalvojus, mūsų elgesys gali pasikeisti ir dar greičiau: pvz. sutikus labai gerbiamą asmenį. Kur čia paslaptis?
Iš vienos pusės, kas dieną mes atliekame tam tikrus vaidmenis. Pagal tuos vaidmenis atitinkamai ir elgiamės. Pvz kavinėje atliekame kliento vaidmenį ir darome tai, ką mūsų manymu turėtų daryti klientas. Esame tėvai ir vaikai ir elgiamės, kaip turėtų elgtis tėvai ar vaikai. Taigi, mūsų elgesys dažnai keičiasi, kai keičiasi mūsų tuo metu atliekamas vaidmuo. Dėl to iš “žingsniuojančio po miestą” žmogaus akimirksniu galime tapti “įsižeidusiu dėl to ar ano” žmogumi. Iš “man viskas įdomu” vaidmens į “tas kiaulė mane įžeidė”.
Iš kitos pusės – mes galime “įjungti” sąmoningumą ir atlikti kokį tik norime vaidmenį. O geriausia, jei vaidintume save arba kitaip tariant nevaidintume nieko. Tiesiog elgtumės taip, kaip elgtųsi mūsų tikrasis aš. Paprasčiausiai išjungtume proto programas ir darytume, tai ką nori daryti mūsų tikroji esybė.
Tikiu, kad kai esame savimi dingsta noras lyginti save su kitais, puikuotis savo pasiekimais ar graužtis dėl nesėkmių, pavydėti. Dingsta automatinės reakcijos į bet kokį aplinkos poveikį. Esame ramūs, geros nuotaikos ir galime bent sekundę pagalvoti kaip atsakyti, jei kas nors vyksta ne taip, kaip norėtume ar ne taip kaip tikėjomės.
Leisti sau nusimesti vaidmenis ir vis daugiau laiko pabūti savimi. Štai ko linkiu kiekvienam skaitytojui (skaitytojas irgi vaidmuo.  Ir žinote ką? Tam, kad nusimestume kaukes net nereikia važiuoti į Angliją.

radausave.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.