0

Patarimai tėveliams, kurių atžalos jau mokykloje

rugsėjo 5, 2012 Naudingi patarimai

Naudingi patarimai

RAŠALO DĖMIŲ VALYMAS

Senas mėlyno arba juodo rašalo dėmes mirkykite 4-5 val. šiltame piene, paskui medžiagą išskalbkite silpnose silpnose pamuilėse. Jeigu ruošiatės rašalo dėmes pašalinti iš baltų medvilninių arba lininių audinių, pirmiausia medžiagas apdorokite benzino tirpalu (125 g benzino 10-čiai litrų vandens). Tada audinį skalaukite vandeniu, įpylę į jį truputį acetono. Paskui išskalaukite švariame vandenyje.

Kad šalinamoji rašalo dėmė toliau neplistų, dėmę apveskite žiedu, paruoštu iš: 4 g bičių vaško, 12 g parafino ir 3 g vazelino. Parafiną ir vašką ištirpinkite ir maišydami sudėkite vazeliną. Stiklinę lazdelę arba pagaliuką apvyniokite marle arba medžiagos skiaute ir, pavilgę į paruoštą mišinį, apibrėžkite dėmę aplink 3-5 mm nuo jos kraštų. kai mišinys sukietės, tik tada valykite dėmę. Išvalius dėmę ir audiniui išdžiūvus, apsauginį žiedą nuskuskite buku peiliu ir išvalykite į lengvąjį benziną pavilgytu tamponu.

Kitas būdas: apsauginiam žiedui imama po lygiai parafino ir vazelino, ištirpinama. Degtuku apvyniota vata, pamirkius į karštą mišinį, apibrėžiama aplink dėmę. Mišinys turi persisunkti kiaurai per medžiagą. Išvalius dėmę ir medžiagai išdžiūvus, ant apsauginio žiedo uždedama iš abiejų iš abiejų pusių po kelis sluoksnius sugeriamojo popieriaus ir lyginama karšta laidyne. Popierius kelis kartus pakeičiamas.

Spalvotų audinių rašalo dėmes apdorokite tokiu tirpalu: 20 ml spirito, 20ml 10 nuošimčių amoniako tirpalo ir 20ml distiliuoto vandens. Prieš valydami išbandykite, ar audinio dažai atsparūs amoniako poveikiui.

Rašalo dėmę iš audinio gaminio valykite šiltu glicerinu arba glicerino ir denatūrato lygių dalių mišiniu. Juo trinkite dėmę tol, kol ji išnyks. Pablukusią vietą paretušuokite atitinkamais dažais.

Rašalo dėmę iš odinių daiktų galite valyti ir druska. Ant dėmės užpilkite storą sluoksnį drėgnos druskos ir palaikykite dvi paras. Tada druską nupurtykite, valykite terpentine pamirkyta kempine ar šluoste. Patrinkite iki blizgesio.

Iš medvilninių ir lininių audinių tušinukų pastos dėmes valykite tamponu, suvilgytu acetono ir spirito lygių dalių mišiniu, truputį pakaitinę jį vandens vonelėje. Paskui dėmės vietą palaikykite virš vandens garų ir, užkloję labai šlapia medžiaga, lyginkite karšta laidyne. Jeigu audinyje liko melsvų žymių, patrinkite tamponu, suvilgytu 10 nuošimčių amoniako tirpalu. Prieš valydami išbandykite, ar audinio dažai atsparūs amoniako poveikiui.

Parengta pagal Sintautų 2011 m. kalendorių

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.