1

Piliakalnių sąšauka – Baltų vienybės ugnis. Latvija

rugsėjo 18, 2012 NAUJIENOS

Rugsėjo 22-oji baltų tautoms yra ypatinga — tai baltų vienybės diena. Einant laikui ji įgyja vis didesnę reikšmę — daugelis mūsų ją žino ir mini, tačiau daugeliui apie ją dar trūksta žinių.

LATVISKĀS DZĪVESZIŅAS CENTRS ”ZALTIS”,

BEVERĪNAS NOVADA PAŠVALDĪBA

Kur yra Baltų vienybės dienos pradžia? Saulės mūšyje, vykusiame 1236 m. per patį rudens lygiadienį, mūsų protėviai — senosios baltų gentys, — susivieniję bendroje kovoje, sumušė Kalavijuočių ordiną. Rašytiniuose šaltiniuose nėra likę daug žinių apie šiuos rudens lygiadienio įvykius, vykusius prieš 776 metus. Kai kurie jų yra prieštaringi. Istorikai iki šiol dar nėra tiksliai nustatę, kur iš tiesų vyko Saulės mūšis — prie Vecsaulės Latvijoje ar Šiaulių apylinkėse Lietuvoje. Aišku tik viena, kad mūšio vieta buvo Saulės žemėje, Baltų žemėje. Ir nekyla abejonių dėl paties įvykio ar jo reikšmės — tuomet vykusio mūšio baigtis pasuko mūsų ateitį ta kryptimi, kokia ji vystėsi toliau.

Suvokiant šio įvykio reikšmę, rugsėjo 22-oji pavadinta Baltų vienybės diena. 2000 m. kovo 18 d. Lietuvos ir Latvijos parlamentai nutarė šią dieną įrašyti į abiejų šalių minėtinų dienų sąrašą. Laikui bėgant istorinė šio įvykio reikšmė buvo kiek primiršta, tačiau daugelio mūsų sąmonėje ji ne tik išliko, bet ir išsiplėtė — tapo baltų genčių palikuonių dvasinės vienybės ženklu.

Nuo 2000-ųjų metų Latvijoje ir Lietuvoje rugsėjo 22 d. kasmet vyksta bendros šventės — pagerbiami kariai, vyksta baltų bendruomenių susibūrimai, sakomos šventinės kalbos, koncertuoja folkloro ansambliai ir chorai, o  svarbiausia — ant piliakalnių uždegami laužai. Ilgainiui ir kitose baltų protėvių gyventose vietovėse — Baltarusijoje, Lenkijoje — padidėjo žmonių dėmesys senosios baltų išminties pažinimui, suvokimui ir populiarinimui, baltiškosios savimonės stiprinimas įgyja vis didesnę reikšmę. Mūsų jėga yra mūsų šaknyse, mūsų senojoje pasaulėžiūroje. Mūsų ateitis yra praeities tyrinėjimas ir garsinimas, gyvenimas pasaulio ir saulės gyvybės ritmu.

Latviškosios pasaulėžiūros centras ZALTIS kartu su Beverinos nuovado taryba kviečia Baltų vienybės dieną švęsti kiekviename Latvijos nuovade ir uždegti Baltų vienybės laužus ant kiekvieno piliakalnio ar alkakalnio.

Kviečiame visus į Piliakalnių sąšauką — šeštadienį, rugsėjo 22 d., 20.00 val. susirinkime artimiausiuose piliakalniuose ir alkakalniuose ir įžiebkime Baltų vienybės ugnį! Tebūnie tai mūsų baltų dvasinės bendrystės liudijimas ir stiprinimas.

Uždekime Baltų vienybės laužus visur, kur po amžių skraiste ilsisi mūsų baltų protėviai – ne tik Dauguvos pakrantėje Rygoje, Dignajoje, Beverinoje ar Sidabrėje, … bet ir Omske, Liuksemburge, Londone, Droghede, Kalifornijoje, Toronte, Brisbane, Šanchajuje, Sidnėjuje, Maskvoje, Breslaujoje, Osle, …

Latviškosios pasaulėžiūros centro „ZALTIS”                             Beverinos nuovado tarybos

tarybos pirmininkė                                                                               pirmininkas
Gunta Dombrovska (Gunta Saule)                                                  Maris Zvirbulis
Tel.: +371 28846708
biedriba.zaltis@gmail.com

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.