1

Neįprastas akmenukas iš Šiaulių

gruodžio 30, 2012 Akmenys, Alternatyvus mokslas

NSO.LT gavo pranešimą apie surastą akmenuką. Kiek perdirbę praneštą informaciją ją skelbiame, kartu su mokslininkų įvertinimu. Autorių pageidavimu, pavardės neskelbiamos.

Praeitą rudenį [2011 m.] Šiauliuose, Talkšos ežero pakrantėje, nežinia iš kur atvežtų akmenų, skirtų pakrantės dekoravimui, krūvoje radau nedidelį, maždaug vištos kiaušinio dydžio  (6,0 x 4,5 x 2,3 cm), keistą akmenėlį. Jis keičia spalvas ir tai dar ne viskas…

Visi akmenukai buvo purvini, dar nenuplauti lietaus. O į tą akmenį atkreipiau dėmesį, nes virš purvo sluoksnio žibėjo šviesiai žali, ryškūs taškeliai, lyg kažkokie stebuklingi, miniatiūriniai žiedeliai, bet nuo akmens nuvalant purvą, jie nubyrėjo ir neliko jų nei žymės. Tuo metu šovė į galvą mintis, kad jį kažkas buvo aptaškęs, gal būt kokiais tai šviečiančiais dažais, bet vėliau, šią mintį atmečiau.

Akmenį parsinešiau į namus, nuploviau, apžiūrėjau. Jis buvo labai keistas – kai įsidėjau į kišenę, buvo pilkas, namuose tapo tamsiai rudu… Kitą dieną, mano nuostabai, – jau tamsiai žalias, keršas ir tik vieną kartą, vieną rytą, jis buvo tamsiai raudonas (primenantis tamsiai raudoną plytą). Labai gaila, kad tą kartą jo nenupaveikslavau, nes po poros valandų jis tapo tamsiai rudas, beveik juodas, raudonumas dingo… Retkarčiais jis būna žalias, bet raudonas buvo tik vieną rytą.

Pasakysiu dar tai, kad nesu daltonikas, tuos spalvų pasikeitimus matėme dviese.

Dar viena svarbi savybė: kad ir nekeisdamas spalvos, jis dažnai keičia savo spindesį, keletą dienų būna kažkoks blizgantis, sodrus, gal tiksliau tiktų žodis – riebus, o keletą dienų – matinis, jokio blizgesio, paviršius tampa sausas, lyg išdžiūvęs… <

Negaliu pasakyti ir nesam nustatę aplinkybių, kurios turėtų įtakos toms mūsų akmenuko „keistenybėms“…

mažyčiai, lyg adatos smaigalys, taškeliai, jie žėri sidabro spalva, lyg žėrutis. Įdomiausia tai, kad jie išlenda į paviršių ir tapę lyg baltomis pleiskanomis, nubyra… Keletą tokių baltų taškelių, matosi ir nuotraukose.

skleidžia? Ar jums teko kažką panašaus girdėti ir matyti? Ar galite man ką nors atsakyti, patarti…?

nso.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Laimutė parašė:

    Laba diena, na tikrai įdomus radinys. Manyčiau,kad reikia klausti pas akmenų žinovę Ilgevičienę. Ji akmenų tyrinėtoja, gal ką ir pakomentuotų.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.