0

Lenkija uždraudė auginti GM kukurūzus ir bulves

sausio 3, 2013 Pasaulyje, Pavojus žmonijai, Žemės ūkis

Lenkija trečiadienį įvedė naują draudimą auginti tam tikrų genetiškai modifikuotų (GM) veislių kukurūzus ir bulves. Draudimas priimtas praėjus dienai po to, kai įsigaliojo įstatymas, apskritai šalyje įteisinantis genetiškai modifikuotų augalų auginimą.

Vyriausybės pranešime trečiadienį sakoma, kad premjero Donaldo Tusko centro dešiniųjų vyriausybė įvedė draudimą auginti Vokietijos kompanijos BASF „Amflora“ bulves ir JAV kompanijos Monsanto MON810 kukurūzus. Draudimas įsigalios sausio 28 d.

Pasaulinė aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ pasveikino šį žingsnį. Jos padalinio Lenkijoje pranešime sakoma, kad „vyriausybė ištęsėjo savo pažadus“.

D. Tuskas pažadėjo uždrausti auginti šiuos konkrečius genetiškai modifikuotus augalus 2012 m. lapkritį, Senatui priėmus įstatymą, šalyje įteisinantį genetiškai modifikuotų augalų registraciją ir pardavimą, kas iki tol Lenkijoje buvo draudžiama.

Draudimas auginti GMO Lenkijoje galiojo nuo 2006 metų. Vis dėlto, pagal tarptautinių sėklų bendrovių informaciją, Lenkijoje buvo auginama daugiau nei 3000 hektarų genetiškai modifikuotų kukurūzų be jokio oficialaus monitoringo, kontrolės, auginimo vietos registro ir be visuomenės informavimo, o visa tai būtina pagal Europos Sąjungos teisę, kaip nurodyta direktyvoje 2001/18/EB dėl GMO apgalvoto išleidimo į aplinką. Todėl Piliečių reikalų institutas (Institute of Citizens’ Affairs, INSPRO) pateikė skundą Europos Komisijai, atkreipdamas dėmesį, kad ši direktyva Lenkijoje nepakankamai įgyvendinama. 2012 m. lapkričio 21 d. Europos Komisija pranešė Lenkijos vyriausybei apie pradėtą teisinę procedūrą prieš Lenkiją ir nurodė per du mėnesius įvesti kontrolės ir stebėsenos mechanizmus, taip pat registruoti genetiškai modifikuotų pasėlių vietą, kaip reikalaujama pagal Direktyvą 2001/18/EB.

Atsižvelgdamas į tai, Lenkijos Senatas 2012 m. lapkričio 29 d. priėmė įstatymą, įteisinantį GM veislių registravimą, taigi ir auginimą, bet tuo pačiu metu numatyta galimybė uždrausti auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus ir genetiškai modifikuotas bulves Lenkijos vyriausybės dekretu.

Pagrindinis argumentas, kodėl bendrai GM pasėlių auginimas Lenkijoje turėtų būti įteisintas, buvo grėsusių Europos Komisijos finansinių nuobaudų po Europos Teisingumo Teismo sprendimo perspektyva.

Lenkija uždraudė auginti vienintelius du genetiškai modifikuotus augalus (MON810 kukurūzus ir „Amflora“ bulves), kuriuos leidžiama auginti Europos Sąjungoje pramoniniu būdu. MON810 kukurūzus jau uždrausta auginti Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Graikijoje ir Liuksemburge.

Parengta pagal AFP ir Green Institute Foundation informaciją

www.gmo.lt, ekologija.blogas.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.