1

Beveik visa tiesa apie česnakus

vasario 13, 2013 Liaudies medicina, MEDICINA

Kad česnakai – puiki profilaktikos priemonė nuo peršalimo ligų, žino visi. Tačiau daugelis juos vertina ne tik dėl to – česnakais pagardinti patiekalai išsiskiria ypatingu skoniu ir aromatu. Vienintelė blogybė ta, kad jų užvalgius iš burnos sklindantis kvapas tikrai nebūna malonus… Tačiau vien dėl to atsisakyti šių puikių daržovių tikrai neverta.

Nuo peršalimo ir piktųjų dvasių

Senovės Egipte česnakai buvo būtinas piramidės statančių vergų mitybos komponentas. Česnakų į viralus dėdavo visai ne tam, kad jie taptų pikantiškesni ir skanesni. lšmintingieji egiptiečių žyniai neblogai išmanė profilaktines f esnakų ypatybes.
Vergai, gaudavę česnakinį priedą, rečiau sirgo ir ilgiau gyveno, kartu taupydavo šeimininkų lėšas: juk pirkti česnakus buvo qerokai piqiau nequ naujus darbininkus. Beje, egiptiečiai visai nelaikė  česnakų tik prasčiokams skirtomis daržovėmis.
Svarbiausius piramidžių „gyventojus“- faraonus – reikėdavo laidoti su česnako galvute. Buvo tikima, kad daržovė gali praversti kelionėje į pomirtinį pasaulį.
Viduramžiais česnakai buvo ne mažiau populiarūs. Riteriai, trubadūrai, kilmingos damos ir paprastos valstietes būtinai su savimi nešiodavosi česnako skiltele, kad apsisaugotų nuo blogos akies ir panašių dalykų.
Šiuolaikiniai tyrinėtojai mano, kad prietaras yra susijęs su tuo jog žmones turėjo gana miglotą supratimą apie gydomąjį česnakų poveikį. Juk niūriaisiais viduramžiais šventai tikėta, kad visų ligų priežastis nužiūrėjimas ir velnio pinklės.

Česnakų terapijos pagrindai

Česnakai naudingi pirmiausia todėl, kad juose yra alijino.
Būtent jis česnakams suteikia aitrumo ir specifinį kvapą. Pats alijinas orqanizmui nėra labai naudingas, bet kai tik jūs imate česnaką trinti ar kramtyti, alijinas virsta į aliciną – gamtinį antibiotiką. Alicinas gali įveikti
uždegimą, nuslopinti ligas sukeliančių bakterijų dauginimąsi, sustiprinti imunitetą ir apsaugoti nuo virusų bei infekcijų. Tačiau dar kartą priminsime: česnakus būtina kruopščiai sutrinti.
Be priešuždegiminių ypatybių, alicinas gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl česnakų mėgėjus rečiau kamuoja aterosklerozė bei širdies ir kraujagyslių ligos. Česnakai dažnai vartojami ir kaip profilaktinė priemonėe nuo hipertonijos.  Šios daržovės normalizuoja arterinį kraujospūdį. Vis delto
jeigu hipertonijos priepuolis jau prasidėjo ir jūs išgėrėte vaistų, neverta griebtis dar ir česnakų terapijos. Vartojami drauqe su kai kuriais kraujospūdį mažinančiais vaistais, česnakai gali net pakenkti sveikatai.
Italų mokslininkai nustatė, kad valgant daug (česnakų, svogūnų ir kitų jiems giminingų daržovių sumažėja kai kurių tipų piktybinių auglių atsiradimo tikimybė.
Deja, pakanka česnakus virti ar kepti vos 45 sekundes, ir šių naudingų ypatybių jie nebetenka.

Mėgstama kultūristų daržovė

Del alicino česnakai tapo mėgstamiausiomis kultūristų daržovėmis – ši medžiaga padeda auginti raumenų masę. Tiesa, kad dvigalvių ir trigalvių raumenų apimtis imtų didėti, per dieną reikia suvalgyti ne mažiau kaip keturias česnako skilteles ir nevengti treniruočių. Alicinas gali pagerinti ir smegenų, nervų sistemos veiklą.

Beje, alicinas – toli gražu ne vienintelė naudinga česnakų sudedamoji dalis. Šiose daržovėse daug vitamino A (jo reikia qeram regėjimui, odai ir gleivinėms, vitamino PP (gelbsti nuo nemigos ir depresijos, vitamino D (būtinas kad organizmas įsisavintų kalcį ir fosforą) ir B grupės vitaminų (be jo retėja plaukai, ant odos atsiranda spuogų ir pūlinukų).

Česnakiniai receptai

Dėl savo naudingųjų ypatybių česnako galvutė gali pakeisti visą vaistinėlę.

* Jeigu sluoguojate, pakvėpuokite česnakų antpilo garų. Sugrūskite kelias česnako skilteles, sudėkite
į mažą puodelį storu dugnu, užpilkite stikline vandens ir 20 minučių pakaitinkite ant mažos ugnies. Į kiek pravesusią arbatą įpilkite šaukštelį citrinų sulčių ir išmaišykite. Kvėpuokite, kol antpilas atvės.

* Peršalus, kosint ir skaudant gerklei padės česnakų nuoviras. Norint jį pasigaminti reikės į emaliuotą puodą įpilti 1/14 -ąją stiklinės vandens ir, kai užvirs, suberti ketvirtį šaukštelio stambiai supjaustytų česnakų. Virkite 5 minutes ant mažos ugnies, tada nukaiskite, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti (45 minutes).
Nuovirą nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės kartą per dieną.

* Priemonė nuo nuospaudų: česnako skiltelę supjaustykite plonomis juostelėmis ir pleistru priklijuokite ant nuospaudų. Palaikykite per naktį.

* Lygiomis dalimis sumaišyti sumaltą 1 citriną, 2 česnako galvutes ir įdėti tiek medaus, kad būtų lygios dalys. Stiprina imunitetą ir svarbiausia, beveik nesijaučia kvapo. Labai malonus skonis, galima per diena valgyti po arbatinį šaukštelį 3 kartus dienoje.

Peršalimo gydymas česnakais VIDEO

Apsinuodijus geriausia – česnakai

Mokslininkai išsiaiškino, kad apsinuodijimo maistu atvejais, kai tai sukelia kampilobakterijos, geriau nei vaistiniai preparatai padeda česnakai.

Minėtos bakterijos paprastai veisiasi ant naminių paukščių ir jų viduje, o apsinuodijama daugiausia vartojant vištų kepenėles. Kampilobakterijų sukeltos infekcijos simptomai – viduriavimas, pilvo skausmai ir pakilusi kūno temperatūra.

JAV Vašingtono universiteto mokslininkai nustatė, kad dialilo sulfidas, kurio turi česnakai, ypač efektyviai suardo gleivėtas plėveles, saugančias bakterijas nuo sunaikinimo. Kaip paaiškėjo atliekant tyrimus, česnakai 100 kartų efektyvesni nei antibiotikai eritromicinas ir ciprofloksacinas. Be to, česnakai pradeda „dirbti“ iš karto.

Anksčiau buvo pranešta, kad kasdienis šių prieskoninių augalų vartojimas padeda spręsti kraujospūdžio problemas nė kiek ne prasčiau nei gydymas medikamentais. Tai lemia česnakuose esantis alicinas. Medžiagos paros dozė, kurios pakanka hipertonijai gydyti, telpa vidutinio dydžio česnako skiltelėje.

Kuo užkąsti?

Pagrindinė česnakų vertybė ir kartu trūkumas specifinis kvapas. Česnakais pagardinti patiekalai kvepia gana apetitiškai, tačiau juos valgiusių žmonių kvapas gali atbaidyti ne tik bakterijas ir mikrobus, bet ir visus aplinkinius. Deja, visiškai atsikratyti padarinių atsiradusių pakramsnojus česnakų, vargu ar pavyks bet galima juos bent su mažinti. Štai prodktai, kuriais įprasta užkąsti česnakus, kad pagerėtų burnos kvapas:
* citrinos ir kalendros. Manoma, kad jeigu šalia česnakų į patiekalą įdėsime dar ir šių produktų, kvapo nebus.
* kmynai ir bazilikai. Rytuose šiais prieskoniais įprasta baigti bet kurį valgį. Teigiama, kad po tokios užkandos niekas netrukdys bučiniams;
* obuoliai ir kavos pupelės su mažina nemalonų kvapą.

Na, o gardindami česnakais patiekalus nepamirškite iš kiekvienos skiltelės išimti šerdelės. Tai pagrindinis kvapo šaltinis.

ŠALTINIAI

savaitė Nr. 37,

© 2013 – 2018, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Vilma parašė:

    „Deja, pakanka česnakus virti ar kepti vos 45 sekundes, ir šių naudingų ypatybių jie nebetenka.“
    „Virkite 5 minutes ant mažos ugnies, tada nukaiskite, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti (45 minutes).
    Nuovirą nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės kartą per dieną.“

    vienas teiginys prieštarauja kitam

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.