Komentarai įrašui Kenksmingos cheminės medžiagos naudojamos kosmetikos pramonėje yra išjungti

Kenksmingos cheminės medžiagos naudojamos kosmetikos pramonėje

vasario 25, 2013 Pavojus sveikatai

Paimkite bet kurį šampūno buteliuką, veido kremą, kūno losjoną ar bet kokį kitą produktą, skirtą puoselėti jūsų grožiui. Paskaitę jų sudėtį garantuotai rasite ilgiausią sintetinių chemikalų sąrašą. Nors apie daugumą galbūt nesate nieko girdėję, galite būti tikri, kad šiame sąraše dalis ingredientų bus toksiški, kenkiantys jūsų imuninei sisemai, sukeltys įvairias ligas  ir netgi vėžį.

Šie chemikalai patenka į jūsų organizmą įvairiausiais keliais: suvalgant (pvz. kartu su dantų pasta ar lūpdažiu), įsiskverbia per odą (losionuose, dezodorantuose, dekoratyvinėje kosmetikoje esančios medžiagos) ir netgi yra įkvepiami (kvepalai, garai ir kitos priemonės). Dabar pagalvokite, kiek grožį „puoselėjančių“ produktų per dieną panaudojate ir visą kenksmingą poveikį galite padauginti iš jų skaičiaus. O naudojant sintetinius toksinus diena iš dienos, organizme per metus jų kiekis tik kaupiasi ir daro vis didesnę žalą. Šios medžiagos organizmui yra kenksmingos ir naudojamos ilgainiui gali stipriai pakenkti imuninei sistemai.

Žemiau lentelėje pateikiame kenksmingų cheminių medžiagų sąrašą, kurių reikėtų vengti renkantis kosmetikos priemones. Susipažinkime su jūsų priešais artimiau:

PARABENAI (cheminiai konservantai)

Kosmetikos produktų etiketėse labai dažnai rasite šiuos pavadinimus: methylparaben (metilparabenas), ethylparaben (etilparabenas), propylparaben (propilparabenas), butylparaben (butilparabenas). Tai cheminiai konservantai, dėl kurių naudojimo šiuo metu netyla diskusijos. Yra nustatyta, kad jie išbalansuoja hormonų pusiausvyrą organizme, todėl kyla didesnė krūties vėžio rizika ir pakenkiama visai reprodukcinei sistemai. Dėl šios priežasties parabenai ypatingai kenksmingi moterims. Likdami odos paviršiuje (pavyzdžiui pasitepus parabenų turinčiu losjonu), parabenai gali reaguoti su UVB spinduliais, o tai prisideda prie odos senėjimo proceso ir gali sukelti DNR pažaidas odos ląstelėse.

NAFTOS PRODUKTAI

Labai dažni junginiai kosmetikos priemonėse. Juos rasite ir kvepaluose, ir lūpų blizgesiuose (juose naftos produktai yra naudojami kaip pagrindinė medžiaga), nagų lakuose, muiluose ir kūno losjonuose. Mokslininkų jau nustatyta, kad kosmetikoje naudojami naftos produktai sukelia daugybę sveikatos sutrikimų, pradedant odos suerzinimu ir bėrimu, baigiant tokiomis sunkiomis ligomis kaip vėžys bei kepenų, inkstų ir nervų sistemos intoksikavimu. Ypatingai pavojingas DBP (dibutyl phtalate (dibutilo ftalatas)). Su jo patekimu į organizmą siejami apsigimimai ir visą gyvenimą išliekantis reprodukcinės sistemos pakenkimas.

SUNKIEJI METALAI

Švinas (lead) yra jau patvirtintas neurotoksinas, siejamas su mokymosi, kalbos, elgesio, vystymosi sutrikimais, persileidimu ir sumažėjusiu vyrų bei moterų vaisingumu. Gyvsidabris (mercury), lengavi odos sugeriamas toksinas, veikia nervų sistemą, apnuodija reprodukcinę ir imuninę sistemą, kvėpavimo takus. Jis ypatingai pavojingas vaisiaus vystymosi metu. Cinko (zinc) ir titano dioksido (titanium dioxide) nanodalelės kenkia mūsų organizmui tiek įkvėpus, tiek patekus per odą.

KONSERVANTAI, IŠSKIRIANTYS FORMALDEHIDĄ

DMDM hidantoinas (DMDM hydantoin), šlapalas (urea) ir Quaternium-15: šie toksinai sukelia alergines odos reakcijas, bėrimus ir yra potencialūs karcenogenai. Iš jų išsiskiriantis toksiškas formaldehidas gali patekti į jūsų oragnizmą per odą, nurijus ar įkvėpus. Mokslinės studijos nustatė formaldehido ir leukemijos sąryšį.

Žemiau lentelėje pateikiame kenksmingų cheminių medžiagų sąrašą, kurių reikėtų vengti renkantis kosmetikos priemones.
Dažniausiai kenksmingos medžiagos kosmetikoje naudojamos leidžiamose ribose. Tačiau reikia nepamiršti, kad tokių medžiagų Jūsų naudojamame produkte dažniausiai yra ne viena ir net ne dvi. Ir tokių toksiškų produktų naudojate tikrai ne vieną, tad viskas sumuojasi.

*******

100% Pure produktai yra visiškai natūralūs ir juose niekada nerasite šių kenksmingų cheminių medžiagų.

Nr. Mežiaga Aprašymas ir sukeliami negalavimai
1 1,4-dioxane Tai vėžį sukeliantis kosmetikos pramonės pašalinis produktas. Dirgina akis ir gleivines, odą, pažeidžia centrinę nervų sistemą, netgi apibūdinamas kaip neurotoksinas ir hepatoksinas (toksiškas kepenims). Randamas beveik pusėje gaminių, sudėtyje turinčių etoksilintų surfaktantų.

Plačiau žiūrėkite: ETOKSILINTI SURFAKTANTAI

2 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) Toksiška medžiaga, sukelianti kontaktinį dermatitą. Tai formaldehidą išskiriantis produktas, todėl jam galima priskirti ir visas blogąsias formaldehido savybes.

Plačiau žiūrėkite: FORMALDEHIDAS, NITROZINANTYS JUNGINIAI

3 Alcohol, Isopropyl (SD-40) Labai sausinantis ir dirginantis tirpiklis, kuris visiškai sunaikina jūsų odos apsauginį sluoksnį, palikdamas ją neapsaugotą nu bakterijų, grybelių ir virusų. Gaminamas iš propileno, naftos produkto. Naudojant gali atsirasti rudų pigmentinių dėmių ir pagreitėti odos senėjimo procesas.
4 Ammonium Laureth Sulfate (ALES) Tai amonio ir etoksilinto lauril sulfato druska – surfaktantas, savo sudėtyje turintis polietileno glikolio (PEG).  Kenksmingas poveikis panašus į natrio lauret sulfato (SLES). Apie šias medžiagas plačiau skaitykite: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI, NITROZINANTYS JUNGINIAI, ETOKSILINTI JUNGINIAI, NATRIO LAURET SULFATAS. Su kitais kosmetikos produktuose esančiais chemikalais lengvai sudaro nitrozilintus junginius, kurie yra stiprūs kancerogenai. Taip pat dažnai būna užterštas 1,4-dioksanu (plačiau skaitykite 1,4-DIOKSANAS).
5 Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) Savo kenksmingomis savybėmis panašus į natrio lauril sulfatą (SLS). Esant didesnėms koncentracijoms sukelia sunkius akių ir odos pažeidimus. Įkvėpus stipriai dirgina kvėpavimo takus. Nurijus pavojingas virškinimo sistemai.

Plačiau žiūrėkite: NATRIO LAURIL SULFATAS, ANIJONINIAI SURFAKTANTAI, NITROZINANTYS JUNGINIAI

6 Anionic Surfactants Tai aktyvios paviršiaus medžiagos, turinčios neigiamą krūvį (dėl to vadinamos anijoninėmis), naudojamos valymui ir plovimui. Anijoniniai surfaktantai smarkiai putoja, yra naudojami variklių plovimui (nuriebalinimui) ir grindų plovimui garažuose. Gaunami iš kokoso aliejaus. Kosmetikoje naudojami 95% šampūnų, gelių, dantų pastų, vonios putų ir pan.
Dažnai būna užteršti nitrozaminais, kurie yra stiprūs mutagenai. Surfaktantai sukelia rimtus sveikatos sutrikimus.

Anijoninių surfaktantų angliški pavadinimai:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laureth Sulfate (ALES), Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Potassium Coco Hydrolysed Collagen, TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate, TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate, Lauryl or Cocoyl Sarcosine, Disodium Oleamide Sulfosuccinate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Disodium Dioctyl Sulfosuccinate

7 Benzalkonium Chloride Labai toksiškas junginys, vienas pagrindinių odos dirgiklių. Dirgina odą, akis, nosies ertmę, gerklę ir gleivines. Patariama vengti tiesioginio kontakto. Į organizmą patekus didesniam šio chemikalo kiekiui gali ištikti raumenų paralyžius, pažemėti kraujo spaudimas, būti pažeista centrinė nervų sistema, pasireikšti depresija ir silpnumas. Ėsdina akis, kenksmingas kvėpavimo takams

Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI

8 Butylated Hudroxyanisole (BHA) Alergenas, kurio tikslus poveikis odai dar nėra ištirtas. Manoma, kad gali veikti kaip hormonas ir mėgdžioti estrogeną (moterišką hormoną). Taip pat nustatyta, kad BHA gali blokuoti kitų hormonų veiklą, taip išbalansuodamas organizmą. Atlikus tyrimus su gyvunais parodyta, kad šis junginys jiems sukelia vėžį.
9 Butylated Hydroxytoluene (BHT) Antioksidantas, naudojamas kosmetikos pramonėje tam, kad nepakistų produkto kvapas ar spalva. Sukelia alerginį kontaktinį dermatitą, gali išsiskirti toksiškas chemikalas toluenas (plačiau: TOLUENAS). Labai kenksmingas aplinkai, todėl nenuostabu, kad kenkia ir žmogaus sveikatai: be to, kad dirgina odą, gali pažeisti kepenis, sukelti vėžį, sutrikdyti endokrininių liaukų veiklą, lemti biocheminių ir viduląstelinių procesų pakitimus. Ypač pavojingas besivystančiam organizmui. Prarijus sukelia viršutinės kūno dalies skausmą, galvos svaigimą, pykinimą ir vėmimą.
10 Cationic surfactants Katijoninės (turi teigiamą elektrinį krūvį) aktyvios paviršiaus medžiagos, kurioms būdinga cheminė amonio grupė. Dažniausiai naudojama plaukų kondicionieriuose, tačiau pirminė šių junginių paskirtis buvo minkštikliai popieriaus ir tekstilės pramonėje. Ilgai naudojant  plaukus išsausina ir padaro trapesnius. Tai sintetinės, dirginančios, sukeliančios alergiją ir toksiškos medžiagos. Netyčinis prarijimas gali pasibaigti net mirtimi.

Katijoninių surfaktantų angliški pavadinimai: Stearalkonium chloride, Benzalkonium chloride, Cetrimonium chloride, Cetalkonium chloride, Lauryl dimonium hydrolysed collagen.

11 Cetalkonium chloride Naudojamas dezinfekcijai. Priskiriamas katijoniniams surfaktantams.
Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI
12 Cetrimonium chloride Naudojamas kaip antistatikas plaukų priežiūros priemonėse. Priskiriamas katijoniniams surfaktantams.
Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI
13 Chloromethylisothiazolinone Žiūrėti METILCHLORIZOTIAZOLINONAS
14 Isothiazolinone Izotiazolinonai yra turbūt patys didžiausi odos alergenai, vis dar naudojami kosmetikos pramonėje dėl gerų konservantų savybių. Naudojant juos priemonėse, kurios lieka ant odos, iškildavao nemažai problemų, todėl šiuo metu izotiazolinonai daugiausiai naudojami nuplaunamose priemonėse. Naudojant ant odos didesnes koncentracijas gali sukelti trečio lygio nudegimus, o prarijus gali būti  netgi mirtini.
15 Cocoamidopropyl Betaine Sintetinis surfaktantas,dirginantis odą irsukeliantis alerginį kontaktinį dermatitą. Šie negalavimai sukeliami tiek pačio junginio, tiek jame esančių priemaišų (pvz. 3-dimetilpropilamino).
16 Cocoyl Sarcosine Žiūrėkite: NITROZINANTYS JUNGINIAI
17 Cyclomethicone Tai silikono pagrindu pagamintas tirpiklis, dar naudojamas kaip emulsiklis, drėkiklis, drėgnumą reguliuojanti ir kondicionuojanti priemonė.  Ciklometikonas padeda pernešti kvapiąsias medžiagas, aliejus ir kitus junginius. Vis dėl to jo molekulės gana didelės ir pačios per odą pereiti negali, dėl to padengia ją plėvele, taip užmikšdamas poras ir neleisdamas odai kvėpuoti. Esant didesnėms šio chemikalo koncentracijoms ciklometikonas gali dirginti plaučius, akis ir odą. Ilgo poveikio tyrimai dar tik atlikinėjami.

Sintetiniai minkštikliai yra žinomi kancerogenai. Organizme linkę kauptis kepnyse ir limfmazgiuose. Jie nesuyra, todėl žalą daro tiek organizmui, tiek aplinkai.

Plačiau žiūrėkite: SILIKONINIAI MINKŠTIKLIAI

18 DEA (diethanolamine), MEA
(Monoethanolamine), & TEA (triethanolamine)
Etanolaminas yra labai pavojingas, ardantis chemikalas, labai dirginantis ir deginantis odą, lengvai pro ją prasiskverbiantis į organizmo vidų, erzinantis akis. Šis chemikalas gali sukelti odos bėrimus, išsausėjimą. Prasiskverbęs pro odą arba įkvėpus pažeidžia kepenis, inkstus ir nervų sistemą. Kosmetikos produktuose dažniausiai naudojamas pH reguliavimui.

Dėl savo karcinogeninio poveikio Europoje šie chemikalai beveik uždrausti. Dažnas produktų su MEA, DEA ar TEA naudojimas sukelia kepenų ir inkstų vežį.

Reaguodami su nitrozinančiais junginiais šie chemikalai sudaro nitrozaminus, pavojingus mutagenus, sukeliančius vėžį. Plačiau: NITROZINANTYS JUNGINIAI

19 Diazolidinyl urea Tai vienas pagrindinių kontaktinio dermatito kaltininkų. Išskiria formaldehidą (plačiau: FORMALDEHIDAS), yra toksiškas įkvėpus, labai stirpiai erzina odą, sukelia odos audinių pažeidimus. Patekus į akis skausmingai degina pačias akis ir jų vokus, akys pradeda ašaroti, prasideda akies gleivinės uždegimas.
20 Dimethicone Silikono pagrindu pagamintas viskoelastinis junginys, gaunamas sumaišius įvairius polimerus (ilgos grandinės cheminių medžiagų molekules). Dažniausiai naudojamas krūtų implantams ir jiems laikomas nekenksmingu. Tačiau ant odos jis sukuria storą nepralaidų sluoksnį, savotišką plėvelę. Neleisdamas odai kvėpuoti bei pašalinti prakaito ir toksinų ją dirgina.

Sintetiniai minkštikliai yra žinomi kancerogenai. Organizme linkę kauptis kepnyse ir limfmazgiuose. Jie nesuyra, todėl žalą daro tiek organizmui, tiek aplinkai.

Plačiau žiūrėkite: SILIKONINIAI MINKŠTIKLIAI

21 Dimethicone Copolyol Priskiriamas silikoniniams minkštikliams. Plačiau: SILIKONINIAI MINKŠTIKLIAI
22 Disodium Dioctyl Sulfosuccinate Priskiriamas anijoniniams surfaktantams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI
23 Disodium Laureth Sulfosuccinate Priskiriamas anijoniniams surfaktantams ir etoksilintiems junginiams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI, ETOKSILINTI JUNGINIAI
24 Disodium Oleamide Sulfosuccinate Priskiriamas anijoniniams surfaktantams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI
25 DMDM Hydantoin Tai konservantas, turintis surišto formaldehido, dėl to yra kenksmingas bakterijoms ir kitiems gyviems organizmams (tame tarpe ir Jums!). Atlikus tyrimus parodyta, kad šis junginys didesnėmis nei 0,2% koncentracijomis sukelia alergija ir dermatitą, taip pat pasireiškia pašalinis formaldehido poveikis.

Plačiau žiūrėkite: FORMALDEHIDAS

26 Ethoxylated surfactants Plačiai naudojami kosmetikos priemonėse kaip putojantys reagentai, emulsikliai ir drėkikliai. Sąlytyje su oru jie pakeičia savo cheminę struktūrą ir pradeda dirginti odą. Be to, kosmetikos produktuose dažnai aptinkama gamybos metu susidariusio toksiško 1,4-dioksano.

Plačiau žiūrėkite: 1,4-DIOKSANAS

Kaip atpažinti etoksilinntus junginius? Dažnai jie slepiasi po pavadinimais: PEG /polietilenglikolis (polyethylene glycol), polioksietilenas (polyethylene), junginiai, turintys priesagą „-et-“ (eth) (pvz. lauret) arba „-oksinol-“ (oxynol).

27 FD&C Colour Pigments Sintetiniai dažikliai, pagaminti iš anglies dervų. Juose pilna sunkiųjų metalų druskų, kurios perneša toksinus į odą, sukeldamos sudirgimą ir padidėjusį jautrumą. Be to, sunkiųjų metalų jonai, prasiskverbę pro odą į organizmą, patys padaro daug žalos vidaus organams. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad beveik visi šie dažikliai sukelia vėžį.
28 Formaldehyde Žinomas kancerogenas. Sukelia alerginį ir kontaktinį dermatitus, stipriai erzina odą. Nuo jo gali prasidėti chroniški galvos skausmai bei pasireikšti nuovargis. Formaldehido garai  ypatingai erzina akis, nosį ir gleivines. Priskiriamas junginiams, kurie gali sudaryti nitrozaminus (vėžį sukeliančias medžiagas).
Plačiau žiūrėkite: NITROZINANTYS JUNGINIAI
29 Fragrance Pats užrašas KVAPAI ant etiketės mažai ką pasako. Tai gali būti vienas iš keturių tūkstančių kvapą suteikiančių junginių, ir tik nuo jūsų sėmės priklausys, ar  tai bus visiškai nekalta cheminė medžiaga, ar  nuodingas kancerogeninis junginys. Kai kurių kvapiųjų medžiagų sukeliami simptomai: galvos skausmas, svaigimas, alergijos protrūkiai, odos išmušimas dėmėmis, labai smarkus kosulys arba vėmimas, odos suerzinimas. Yra kvapiųjų medžiagų, veikiančių centrinę nervų sistemą, netgi sukeliančių depresiją, hiperaktyvumą ar irzlumą.
30 Hydrolysed Animal Protein Tai suardyti gyvūninės kilmės baltymai. Tai cheminiu arba biocheminiu būdu iki pavienių aminorūgščių (baltymo sudedamųjų dalių) suskaldyti baltymai. Daugiausiai diskusijų kelia ne pačių junginių kenksmingumas, o jų kilmė. Dažnai į kosmetikos priemones dedami baltymai, išgauti iš pačių netikėčiausių gyvūnų atliekų.
31 Imidazolidinyl urea Tai vėžį sukeliantis junginys, atpalaiduojantis formaldehidą ir didesnėmis koncentracijomis labai toksiškas organizmui.

Plačiau žiūrėkite: FORMALDEHIDAS, NITROZINANTYS JUNGINIAI

32 Lanolin Tai avių vilnų riebalai. Iš tiesų suminkština apmirusių ląstelių sluoksnį, bet „uždusina“ gyvas. Svetimi (avies) baltymai gali padidinti odos jautrumą ir sukelti alerginius bėrimus. Kosmetinis lanolinas savaime nepavojingas, bet dažnai reaguoja su kancerogeninėmis medžiagomis, padėdamas joms patekti į organizmą. Be to, beveik visada yra užterštas chemikalais, kurie buvo naudojami auginant avis. Didžioji lanolino dalis, naudojama kosmetikoje, yra stipriai užteršta kancerogeniniais organiniais pesticidais, tokiais kaip DTT (ditiotreitolis).
33 Lauryl dimonium hydrolysed collagen Priskiriamas katijoniniams surfaktantams.
Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI
34 Lauryl or Cocoyl Sarcosine Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI
35 Lauryl Sarcosine Priskiriamas anijoniniams surfaktantams ir nitrozinantiems junginiams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI, NITROZINANTYS JUNGINIAI
36 Liquidum Paraffinum Plačiau žiūrėkite: MINERALINIS ALIEJUS
37 MEA compounds Šie junginiai pagaminti iš etanolamino – ardančio chemikalo, labai dirginančio ir deginančio odą, lengvai pro ją prasiskverbiančio į organizmo vidų, erzinančio akis. Gali sukelti odos bėrimus. Prasiskverbęs pro odą arba įkvėpus pažeidžia kepenis, inkstus ir nervų sistemą.

Plačiau žiūrėkite: NITROZINANTYS JUNGINIAI

38 Methylisothiazolinone and
Methylchloroisothiazolinone
Abu šie junginiai sukelia kosmetines alergijas. Izotiazolinonai yra turbūt patys didžiausi odos alergenai, vis dar naudojami kosmetikos pramonėje dėl gerų konservantų savybių. Naudojant juos priemonėse, kurios lieka ant odos, iškildavao nemažai problemų, todėl šiuo metu izotiazolinonai daugiausiai naudojami nuplaunamose priemonėse.
39 Mineral Oil Techninis aliejus, naftos chemijos atliekos. Užkemša poras ir „dusina“ odą. Sulėtina jaunų ląstelių augimą. Didina dehidrataciją ir mažina barjerinę odos funkciją. Oda nebegali pašalinti toksinų, todėl tai dažniausia alerginių bėrimų ir inkštirų priežastis. Alerginės reakcijos (naftos chemijos alergija) gali sukelti artritus, migreną, epilepsiją, diabetą. Sudėtyje didelis kiekis kancerogenų – medžiagų galinčių sukelti onkologinius susirgimus. Gamintojai naudoja mineralinę alyvą, nes tai labai pigi žaliava.

Kiti pavadinimai:
Skystas parafinas (Liquidum parafinum)
Parafino aliejus (Paraffin Oil)
Parafino vaškas (Paraffin Wax)
Petrolatas (Petrolatum)

40 Nitrosating Agents Tai junginiai, dėl kurių Jūsų naudojamuose produktuose gali susidaryti nitrozaminai – cheminė medžiaga, sukelianti vėžį  visais tirtais atvejais. Vienoje kosmetikos priemonėje esant keliems nitrozinantiems junginiams, ant odos ar plaukų kitą dieną gali tekti tepti nuostabią kancerogenų kaukę.

Angliški šių junginių, kuriuos galite aptikti kosmetikos priemonėse, pavadinimai:
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
Cocoyl Sarcosine
DEA compounds
Imidazolidinyl Urea
Formaldehyde
Hydrolysed Animal Protein
Lauryl Sarcosine
MEA compounds
Quaternium-7, 15, 31, 60, etc
Sodium Lauryl Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
Ammonium Laureth Sulfate
Sodium Methyl Cocoyl Taurate
TEA compounds

41 Paraben preservatives
(methyl, propyl, butyl, and ethyl)
Tai labai toksiški  konservantai, apsaugantys produktus nuo mikroorganizmų ir prailginantys jų galiojimo laiką. Net ir nustačius, kad jie toksiški, šį pavadinimą vis dar rasite ant daugelio kosmetikos priemonių pakuočių. Sukelia alergines reakcijas, oda gali parausti, perštėti, netgi skaudėti. Patekus į akis jas sudirgina, sukelia paraudimą ir skausmą.
42 Paraffin wax/oil Žiūrėkite: MINERALINIS ALIEJUS
43 Polyethylene Glycol (PEG) compounds Naftos produktas, pakeičiantis ir sumažinantis natūralią odos drėgmę, dėl to oda greičiau sensta ir yra mažiau apsaugota nuo bakterijų. Gali būti, kad sukelia vėžį (vykdomi tyrimai).

Plačiau žiūrėkite: ETOKSILINTI JUNGINIAI

44 Potassium Coco Hydrolysed Collagen Priskiriamas anijoniniams surfaktantams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI
45 Propylene/Butylene Glycol Tai saldus ėdus skystis. Naftos sintezės produktas. Pramonėje naudojamas kaip antifrizas ir stabdžių skystis. Kosmetikos pramonėje dažniausiai naudojamas augalų ekstraktų išskyrimui.

Tepant odą suriša riebalus, išstumdamas skysčius ir svarbius odos sveikatai komponentus, tuo sukeldamas laikiną odos lygumo pojūtį. Pigesnis už gliceriną, todėl kosmetikos sudaro 10-20% (ingredientų sąraše vienas pirmųjų, tai rodo jo didelę koncentraciją). Net ir nedidelėmis koncentracijomis vienas iš pagrindinių alergenų ir dirgiklių. Labai lengvai prasiskverbia pro odą į organizmą, gali sukelti smegenų, kepenų ir inkstų pakitimus. Tai stiprus odos dirgiklis, sukeliantis dermatitą, o patekęs į akis jas suerzina ir gali iššaukti konjuktyvitą. Propilenglikolis laikomas tokiu nuodingu, kad darbuotojai, su šiuo chemikalu dirbantys chemijos pramonėje, privalo mūvėti apsaugines pirštines, drabužius ir akinius, o atliekos su šiuo produktu laidojamos po žeme.

46 PVP/VA Copolymer Naftos produktas, naudojamas plaukų lakuose, formavimo priemonėse ir kituose kosmetikos gaminiuose. Dalelės gali nusėsti plaučiuose ir toksiškai veikti kvėpavimo sistemą.
47 Quaternium-7, 15, 31, 60, etc Visos šios medžiagos – konservantai, formaldehido dariniai. Pavadinimai taip stropiai maskuojami todėl, kad formaldehidas iš visų konservantų yra labiausiai kancerogeniškas, neurotoksiškiausias, alergiškiausias ir labiausiai dirginantis. Dauguma kosmetinių kompanijų šių junginių nebenaudoja,nes formaldehidas gali smarkiai suerzinti akis ir odą. Šie produktai dar stipriau dirgina odą, jei ji drėgna. Sukelia alergijas.

Plačiau žiūrėkite: FORMALDEHIDAS

48 Rancid Natural Emollients Augaliniai aliejai nevisada yra tokie geri kaip Jums atrodo – rafinuoti aliejai yra jau praradę visas savo gerąsias medžiagas. Be to, juose randama  gryninimo metu susidariusių trans-riebiųjų rūgščių (gamtoje tokių natūraliai nebūna), kurios gali toksiškai veikti organizmą.
Naudojant natūralius aliejus reikia atsižvelgti į tai, kad net geriausių aliejų (erškėtuogių, raktažolių ir agurklių) galiojimo laikas yra iki šešių mėnesių, vėliau jie oksiduojasi ir apkarsta. Apkartę aliejai yra pavojingi, jie formuoja laisvuosius radikalus, kurie sendina ir žaloja Jūsų odą.
49 Silicone Derived Emollients Silikoniniai minkštikliai pasižymi tuo, kad padengia odą nepralaidžia plėvele ir taip ją dusina. Tai tas pats, kas pastoviai vaikščioti apsivyniojus plastikine plėvele!

Sintetiniai minkštikliai yra žinomi kancerogenai. Organizme linkę kauptis kepnyse ir limfmazgiuose. Jie nesuyra, todėl žalą daro tiek organizmui, tiek aplinkai.

Angliški kai kurių silikoninių minkšiklių pavadinimai: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone

50 Sodium Cocoyl Sarcosinate Priskiriamas anijoniniams surfaktantams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI
51 Sodium Laureth Sulfate (SLES) Jūs niekada nepamatysite šios medžiagų reklamos, nes apie jos toksinį poveikį parašyta daug tomų specialios literatūros. Kartu su SLS (natrio lauril sulfatu) tai viena pavojingiausių medžiagų odos ir plaukų priežiūros produktuose.
Veikdamas su kitomis kosmetikos priemonėse esančiomis medžiagomis SLES sukuria nitrozaminus, kurie yra labai galingi kancerogenai. Stipriai dirgina odą ir akis.

Pusiau natūralioje kosmetikoje kartais maskuojamas paaiškinant, kad pateko į gaminį iš kokosų ekstrakto.

Daugiau informacijos prie NITROZINANTYS JUNGINIAI, ANIJONINIAI SURFAKTANTAI

52 Sodium Lauroyl Sarcosinate Taip pat vadinamas sarkozilu (sarkosyl). Tai joninis surfaktantas, gautas iš sarkozino ir naudojamas kaip putojantis valomasis ingredientas šampūnuose, skutimosi putose ir plovimo priemonėse. Tyrimuose sarkozilas naudojamas DNR transkripcijos pradžios blokavimui, o DNR yra kiekvienos jūsų ląstelės duomenų saugykla. Blokuojant transkripciją sustabdoma tam tikrų ląstelių elementų veikla, tai gali pasireikšti įvairiausiais negalavimais.
Plačiau žiūrėkite: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI
53 Sodium Lauryl Sulfate (SLS) Jūs niekada nepamatysite šios medžiagų reklamos, nes apie jos toksinį poveikį parašyta daug tomų specialios literatūros. Kartu su SLES (natrio lauret sulfatu) tai viena pavojingiausių medžiagų odos ir plaukų priežiūros produktuose.

Veikdamas su kitomis kosmetikos priemonėse esančiomis medžiagomis SLS sukuria nitrozaminus, kurie yra labai galingi kancerogenai. Gyvūnai, kurie buvo paveikti SLS, patyrė akių, centrinės nervų sistemos pažaidas, pasunkėjo jų kvėpavimas, pasireiškė viduriavimas, smarkus odos sudirginimas ir netgi mirtis.

Šis chemikalas ypač pavojingas besivystančioms akims – jos gali tinkamai nesusiformuoti, nes SLS ardo reikalingus baltymus.  Pastebėta ir žala imuninei sistemai – SLS pažeidžia odos sluoksnius ir sukelia uždegimą

Pusiau natūralioje kosmetikoje kartais maskuojamas paaiškinant, kad pateko į gaminį iš kokosų ekstrakto.

Plačiau: NITROZINANTYS JUNGINIAI, ANIJONINIAI SURFAKTANTAI

54 Sodium Methyl Cocoyl Taurate Priskiriamas anijoniniams surfaktantams, nitrozinantiems junginiams. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI, NITROZINANTYS JUNGINIAI
55 Stearalkonium Chloride Cheminis junginys, dažniausiai naudojamas kondicionieriuose ir kremuose. Sukelia alergines reakcijas. Šis chemikalas buvo sukurtas kaip pigesnis baltymų ir žolelių preparatų pakaitalas plaukų minkštinimui, pramonėje naudotas medžiagoms minkštinti. Toksiškas. Priskiriamas katijoniniams surfaktantams.

Plačiau žiūrėkite: KATIJONINIAI SURFAKTANTAI

56 Talc Talkas užteršia poras ir stipriai išdžiovina odą. Kosmetinis talkas – kancerogeniškas. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad talko naudojamas aplink lytinius organus sukelia kiaušidžių vėžį. Ypatingai pavojingas miltelių pavidalo talkas, esantis veidui skirtuose produktuose, kuriuos mes įkvėpiam.
57 TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate Sintetinis emulsiklis. Labai rūgštingas, be to dažnai užterštas nitrozaminais – galingais mutagenais, sukeliančiais vėžį. Plačiau: ANIJONINIAI SURFAKTANTAI

Reaguodami su nitrozinančiais junginiais šie chemikalai sudaro nitrozaminus, pavojingus mutagenus, sukeliančius vėžį. Plačiau: NITROZINANTYS JUNGINIAI

58 TEA compounds Tai etanolamino pagrindu pagaminti junginiai. Etanolaminas yra labai pavojingas, ardantis chemikalas, labai dirginantis ir deginantis odą, lengvai pro ją prasiskverbiantis į organizmo vidų, erzinantis akis. Šis chemikalas gali sukelti odos bėrimus, išsausėjimą. Prasiskverbęs pro odą arba įkvėpus pažeidžia kepenis, inkstus ir nervų sistemą. Kosmetikos produktuose dažniausiai naudojamas pH reguliavimui.

Dėl savo karcinogeninio poveikio Europoje šie chemikalai beveik uždrausti. Dažnas produktų su MEA, DEA ar TEA naudojimas sukelia kepenų ir inkstų vežį.

Reaguodami su nitrozinančiais junginiais šie chemikalai sudaro nitrozaminus, pavojingus mutagenus, sukeliančius vėžį. Plačiau: NITROZINANTYS JUNGINIAI

59 Toluene Nuodas! Pavojingas tiek įkvėpus, tiek prarijus, tiek sąlytyje su oda.

Jo garai pažeidžia kepenis, inkstus, kraujotakos sistemą, centrinę nervų sistemą. Sukelia odos, akių ir kvėpavimo takų sudirgimą.

Prarijus gali kilti skrandžio spazmai, svaigti ir skaudėti galva. Toluenas gali prasiskverbti pro odą, ją sudirginti. Patekus į organizmą odoje jaučiamas adatėlių dilgsėjimas arba nejautra. Didesnėmis koncentracijomis sukelia sąmonės praradimą ar netgi mirtį.

Pastoviai naudojant produktus su šiuo junginiu išsivysto mažakraujystė, kaulų čiulpų hipoplazija, pažeidžiamos kepenys ir inkstai. Oda išsausėja, raudonuoja, susergama dermatitu.

Pagal 100pure.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Komentavimas išjungtas.