0

Tankiai lenkų apgyvendintose vietovėse siūloma kabinėti miestų pavadinimus ir lenkiškai

kovo 3, 2013 Lietuvių kalba, Lietuvos aktualijos

Pietryčių Lietuvoje tankiai tautinių mažumų apgyvendintose vietovėse siūloma ant namų kabinti lenteles su gatvių pavadinimais dviem kalbomis, gal net dviem kalbomis rašyti miestų pavadinimus, penktadienį pranešė LNK „Žinios“.

Lenkiški gatvių pavadinimai (Luko Pilecko nuotr.)

„Kur tautinės mažumos tradiciškai gausiai gyvena, gali būti rašomi tų gyvenviečių, tai yra vietovardžiai ir gatvių pavadinimai ir tautinės mažumos kalba. Pabrėžiu – ir tautinės mažumos kalba greta valstybinės kalbos“, – LNK sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas kultūros viceministras Edvardas Trusevičius.

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis tokius siūlymus vadina provokacija.

„Pirmiausia lentelių kabinimas – tai jis labai aiškiai gali neapsiriboti tiktai vienos kalbos papildoma lentele, nes tuoj pat gali atsirasti kitos didelės mažumos ir jų raidės, su reikalavimu, kodėl mus diskriminuoja. Tai jeigu ir dabar už tai nebaudžiama, tai paskui vis tiek bus nebaudžiama. Kabins ir viena kalba. Ir bus pažymėta kitokia teritorija – tai ko norėjo autonomininkai. Tai yra ir provokavimas gyventojų, kitaip galvojančių, ir skaldymas galų gale“, – sakė V.Landsbergis.

Grupė Seimo narių neseniai kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą dėl švietimo ministro „darbiečio“ Dainiaus Pavalkio įsakymo, kuriuo numatomos lengvatos tautinių mažumų mokyklų abiturientams per lietuvių kalbos brandos egzaminą.

Parlamentarai teismo prašo nustatyti, ar ministro vasario 20 dieną pasirašytas įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, Konstitucijos straipsniui dėl lygybės prieš įstatymą, Švietimo įstatymo nuostatoms.

Pareiškėjai tvirtina, kad priimdamas ginčijamą įsakymą D.Pavalkis pagal galiojančias Švietimo įstatymo nuostatas turėjo laikytis brandos egzamino derinimo, rengimo ir tvirtinimo programos.
Naujienų portalas | Alfa.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.