0

Pristatytas pasaulinis gėlo vandens problemų žemėlapis

kovo 26, 2013 Energetika, Gamta, Pasaulyje

Pasaulio išteklių institutas (angl. World Resources Institute) pristatė labai įdomią ir naudingą kartografinę medžiagą, kurioje vizualiai pateikta informacija apie gėlo vandens problemas visame pasaulyje.

Atsivertus internetinį žemėlapį, galima skirstyti jį į įvairias kategorijas ir pagal jas stebėti gėlo vandens išteklių situaciją. Sezoninis vandens išteklių prieinamumas ir kintamumas, potvynių ir sausrų pasikartojimo rizika, antžeminių vandens išteklių prieinamumas, paviršiniai vandenys, užterštumo mastas ir t.t. Tai tik dalis informacijos, kurią galite rasti žemėlapyje.

Plačiau panagrinėti galėsite paspaudę nuorodą į gėlo vandens išteklių žemėlapį.

JT primena: 780 mln. žmonių pasaulyje neturi švaraus geriamojo vandens

Daugiau kaip 780 mln. žmonių pasaulyje neturi švaraus geriamojo vandens. 2,5 mlrd. Žemės gyventojų neturi tualeto. Tai primena Jungtinės Tautos kovo 22-ąją minimos Pasaulinės vandens dienos proga.

Specialaus tarptautinio Jungtinių Tautų pagalbos vaikams fondo (UNICEF) duomenimis, dėl viduriavimo ligų, kurias beveik visuomet sukelia nešvarus geriamasis vanduo, prasta higiena ir sanitarinių mazgų trūkumas, kasdien miršta 2 000 jaunesnių nei 5 metų vaikų.

„99 proc. šių išvengiamų mirties atvejų tenka besivystančioms šalims, pirmiausiai – pietinėje Afrikoje ir Pietų Azijoje“, – sakoma UNICEF pranešime. Kūdikiai ir maži vaikai dėl savo dar silpnos imuninės sistemos yra ypač pažeidžiami.

Švarus geriamasis vanduo ir net rankų plovimas gali juos apsaugoti nuo tokių pavojingų ligų, kaip plaučių uždegimas, ar parazitų. Be to, jei būtų daugiau šulinių ar vandentiekių, berniukams ir mergaitėms nereikėtų kasdien daugybę valandų nešioti vandenį, ir jie galėtų eiti į mokyklą.

2,5 mlrd. žmonių vis dar neturi higieniškų išviečių ar tualetų. JT ragina aktyviau spręsti problemą. Esą liko tik maždaug tūkstantis dienų vienam tūkstantmečio tikslų įgyvendinti – iki 2015-ųjų turi perpus sumažėti skaičius žmonių, negalinčių naudotis išvietėmis ar tualetu.

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.