0

Už vilkų nuodėmes atlygins savivaldybės

balandžio 5, 2013 Gamta, Gyvūnija, Įstatymai

Vilkų padarytų nuostolių žmonėms iki šiol niekas nekompensuodavo, bet jau nuo kitų metų tai turėtų tapti savivaldybių prievole, rašo „Lietuvos žinios“.

Tokia prievolė numatyta Aplinkos ministerijos ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto (AAK) parlamentui pateiktose įstatymų pataisose. Lėšų turėtų atsirasti nuo 30 iki 70 proc. padidinus savivaldybėms atitenkančią dalį mokesčių, kuriuos sumoka medžiotojai už medžiojamų gyvūnų išteklius.

Flickr.com nuotr. / Vilkas / Fremlin nuotr. (CC-BY)

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio teigimu, kol kas nėra duomenų, kiek praėjusiais metais ūkininkai patyrė nuostolių dėl vilkų. Mat nebuvo numatytas šių plėšrūnų padarytos žalos kompensavimo mechanizmas. Yra tik apytiksliai duomenys, o jie rodo, kad 2011 metais vilkai visoje Lietuvoje sudraskė 247 gyvūnus, 2010–aisiais – apie 150.

Vilkaviškio rajono meras Algimantas Antanas Greimas patikino, kad priėmus įstatymų pataisas, kuriomis savivaldybėms tektų prievolė atlyginti žmonėms vilkų padarytą žalą, tai ir bus daroma, nes lėšų Aplinkos apsaugos rėmimo specialiojoje programoje yra. Vilkaviškiečiai šiais metais už medžiojamų gyvūnų išteklius į šią programą numatę surinkti 43 tūkst. litų.

Biržų rajono merė I.Varzienė taip pat tvirtino, kad itin didelių rūpesčių minimos naujos funkcijos savivaldybės administracijai nesukeltų. Mat savivaldybė jau porą metų iš savo kaimo rėmimo programos nuo vilkų nukentėjusiems ūkininkams padengia 40 proc. patiriamų nuostolių. „Įstatymų pataisos, leidžiančios atlyginti vilkų padarytą žalą, yra laukiamos. Vis dėlto tai turėtų būti valstybės reikalas, o ne savivaldybių. Juk žvėrys – valstybės nuosavybė“, – pabrėžė Biržų rajono merė.

grynas.delfi.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.