0

Balandžio 28 d. Petro Venslovos kompozicija „BALTAM DIENŲ KELY“

balandžio 26, 2013 Kultūra, Renginiai

M.K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas 2013 m. balandžio 28 d. (sekmadienį) 11  val. Neries regioniniame parke, Dūkštų Ąžuolyne (Dūkštų seniūnija, Vilniaus rajonas), pristato  Petro Venslovos  kompoziciją „BALTAM  DIENŲ  KELY“ (Paulius  Širvys – poeto  lyrika, laiškai, susitikimų  fragmentai) . Ši pavasarinė programa bus atlikta kasmet Neries regioniniame parke organizuojamos PLŪKIŲ  DIENOS  ŠVENTĖS proga. Beje, M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas kartu su Neries regioniniu parku jau yra organizavęs panašią Plūkių dienos šventę 2008-ųjų metų  balandžio 27 d.  ir tada pristatė programą  „YRA  TIKTAI  TĖVYNĖ“ :

žiūr. http://www.ciurlioniopaveldas.lt/vidinis.php?id=153

ir    http://www.ciurlioniopaveldas.lt/vidinis.php?id=47&nid=12

Plukių dienos šventė Dūktšų Ąžuolyne. Foto M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas

„Poezija – visų pirma – svajonė, jausmas ir muzika, meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys, nuoširdus vaiko juokas ir mąstančio žmogaus sarkazmas, verksmas su ašarom ir ašaros be ašarų. Viskas, kas žmogiška. Ir visa tai poetas pats turi pajusti, išgyventi. Poeto kūryba, daugiau ar mažiau – jo paties autobiografija“ – rašė Paulius Širvys.

Dar Pauliui Širviui gyvenant, jo kūryba įgijo tokio klasikos grynumo, kokio paprastai sulaukiama po mirties – po dešimtmečių ar net šimtmečių. Ją sunku buvo su kuo nors gretinti, nebent tik su žymiausiais klasikais. Jaunimas jo eilėraščius mokėsi atmintinai, nusirašinėjo, dainavo.

Mane Pauliaus Širvio poezija užbūrė dar besimokant Konservatorijoje, dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Savarankiškas kurso diplominis darbas buvo poezijos spektaklis „Aš – beržas“, pagal P.Širvio eiles. Šiame spektaklyje turėjau laimę skaityti eilėraštį „Aš – beržas“. Mūsų spektaklį žiūrėjo pats Poetas. Prisimenu, koks susijaudinęs jis atėjo mus pasveikinti ir padėkoti. Vėliau sutikdavau jį  „Literatų kavinėje“ prie kavos puodelio ar vyno taurės ir jo paprašytas vis skaitydavau poezijos perlą „beržą“. Tai buvo nepaprastos jaunystės akimirkos – skaityti poetui jo poeziją!..

Rodos, ir šiandien girdžiu Pauliaus balsą „Petrai, paskaityk man dar beržą…“.

Ir negaliu neskaityti. Ir negaliu nesidalinti tuo stebuklu: „Poeto nuo Dievo“ nuostabia meilės lyrika.

Aktorius Petras Venslovas

Atlikėjai : PETRAS  VENSLOVAS – aktorius ; ALEKSANDRAS  KOŽEVNIKOVAS – melodijos saksofonu  ir improvizacijos
ciurlioniopaveldas.lt skelbimas

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.