0

Tarptautinės muziejų dienos ir nakties šventė Kaune

gegužės 17, 2013 Kultūra, Muziejai, Renginiai

Kviečiame visus lankytojus kartu smagiai praleisti laiką švenčiant Tarptautinę muziejų dieną ir Europos muziejų naktį. Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune, gegužės 18 d., šeštadienį, nuo 14 iki 17 val. lankytojai galės „skraidyti laiko lėktuvu“ ir pasisvečiuoti pas garsiausius Lietuvos lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną.

 

muzieju-naktis

Lauke veikiančios fotografijų parodos „Vardan tos Lietuvos! Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gyvenimo skrydis“ fone laukia pasakojimai iš Lietuvos aviacijos istorijos, ir, žinoma, pažintis su tautos herojais – S. Dariumi ir S. Girėnu, kurių skrydis per Atlantą vienijo ir vis dar tebevienija plačiai po pasaulį pasklidusius lietuvius.

Ar žinote, kuris iš lakūnų dalyvavo Klaipėdos krašto sukilime, turėjo savo taksi įmonę, būsimą žmoną pamilo krepšinio aikštelėje? Jūs taip pat sužinosite, kiek lėktuvų turėjo Lietuvos aviatoriai pirmaisiais nepriklausomybės metais, kaip degalų kiekis buvo susijęs su pradedančiųjų lakūnų skraidymo ore trukme. Išgirsite, kas į Lietuvą „atvežė“ ir išpopuliarino beisbolą, krepšinį bei kitas sporto šakas, kas tokie buvo A. Jucevičius ir R. Girskis. Galėsite paskaičiuoti, kiek degalų reikėjo „Lituanicos“ skrydžiui per Atlantą ir kiek valandų truko skrydis.

Nuo 17 iki 18.30 val. istorinės Prezidentūros Audiencijų salėje vyks Kauno 1-osios muzikos mokyklos mokytojos Ingos Raginienės klasikinės gitaros klasės mokinių koncertas. Lankytojai išgirs pačias įspūdingiausias gitaros melodijas, o koncertą užbaigs jungtinis 12 gitaristų ansamblis A. Piazzollos kūriniu „Libertango“ ir Monty Normano „Džeimso Bondo tema“.

Nuo 20 iki 22 val. kviečiame visus į retro kino vakarą (XX a. I p.), kuris sužavės tiek vaikus, tiek jų tėvelius. Pristatysime dailininko, scenografo, lėlininko Stasio Ušinsko sukurtą nuotaikingą pirmąjį lietuvišką marionečių filmą „Storulio sapnas“ (1938 m.), vieno iš animacinio kino pradininkų Vladislovo Starevičiaus „Vabalų istorijas“ bei kitus to laikotarpio meninio kino kūrinius.

Žiūrovai pamatys pirmuosius lietuviško kino bandymus, taip pat sužinos apie tarpukario kino virtuvę, kūrėjus bei aktorius, galės pasigrožėti senąja animacija. Su tarpukario kinu lankytojus supažindins kino istorikas ir kritikas Gediminas Jankauskas.

Velnių muziejuje, V. Putvinskio g. 64 , Kaune gegužės 18 d., šeštadienį, 12, 15, 17 val. vyks nemokamos ekskursijos, kurių metu lankytojai ne tik susipažins su muziejaus ekspozicija, bet ir sužinos daug intriguojančių, netikėčiausių istorijų iš muziejaus gyvenimo. Visą dieną mažuosius lankytojus ir jų tėvelius į magijos ir burtų pasaulį kvies muziejuje gyvenanti ragana Kankara. Iš jos galima bus išmokti burtažodžių, užkalbėjimų, įdomiausių skaičiuočių, sužinoti originalų jaunystės eliksyro receptą.

Visi žiūrovai galės dalyvauti jiems labiausiai patikusio eksponato rinkimuose. Išvys pačius naujausius, visai neseniai į Velnių muziejų patekusius velniukus. Apsilankiusius kviesime kurti linkėjimus muziejui ant velniško portreto.

Nuo 19 iki 23 val. laukiame visų drąsuolių, nebijančių linksmintis velnių apsuptyje.

Europos muziejų naktį vainikuos britų menininko Steveno Vincento Mitchello darbų parodos „Devil‘s“ uždarymo renginys. Ekstravagantiškas, išskirtinio mąstymo ir savitos pasaulėžiūros autorius pristatys naują, tik šiai nakčiai skirtą instaliaciją. Galėsite patys išvysti, kaip gimsta S. Mitchello darbai. Atėję į muziejų pasijusite lyg patekę į autoriaus kūrybines dirbtuves.

Ypatingą atmosferą kurs grupės NEKRO DISKO muzika. Po NEKRO DISKO vardu, prie grotuvų, stovi keturi bičiuliai, praeityje ir dabar gerai žinomi pogrindžio veikėjai, siejami su radijo laida „Tamsusis Pirmadienis“ (skambėjusia „Tau“ eteryje), taip pat su grupėmis „Liūnuosna“, „Xess“, „Mano Juodoji Sesuo“, „Luctus“. Šį kartą į muziejaus erdves atvyksta du komandos atstovai, pasirengę įsukti visus į tamsias muzikos bangas, inspiruotas kūrėjo S. Mitchello darbų.

Renginiai nemokami.

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.