0

Didžiausia pasaulyje gintaro kasykla Lietuvos pašonėje traukia ir lengvo pelno medžiotojus

gegužės 15, 2013 Akmenys, Amatai

Eglė Petkutė//

Palvininkų (Jantarno) gyvenvietė Kaliningrado srityje iš pirmo žvilgsnio primena apleistą užkampį – vieną iš tūkstančių mažyčių miestelių Rusijos platybėse. Tačiau ši vieta viena svarbiausių ne tik Baltijos pakrantėje, bet ir visame pasaulyje. Būtent čia, penkiasdešimties metrų gylyje, glūdi beveik visos planetos gintaro atsargos.

kasykla

Kaip kasamas gintaras, galima stebėti iš virš karjero įrengtos apžvalgos aikštelės.  E. Petkutė

Tai vienas labiausiai saugomų objektų Rusijoje. Aukštos tvoros čia būtinos, nes gintaro gavyba jau seniai tapo itin pelningu verslu, masinančiu visokio plauko verteivas.

Kaip išgaunamas vadinamasis Baltijos auksas, galima stebėti tik iš tolo.

Prie valstybės įmonės „Gintaro kombinatas“ eksploatuojamo karjero patenkama pro pakeliamą užtvarą – didžiulę teritoriją dieną ir naktį stebi rūstūs apsaugininkai. Šiame karjere iškasama devyni dešimtadaliai pasaulio gintaro atsargų. Iš čia jis atkeliauja ir į Lietuvą.

Atsargų pakaks ilgam

Gintaro vardą vietiniai taria su pagarba. Liedami prakaitą kiaurą parą veikiančioje kasykloje vietos vyrai jaučiasi išdidūs. Fiziškai sunkus darbas padeda neblogai užsidirbti. Teigiama, jog mėnesio alga čia gerokai viršija vidutinį šalies atlyginimą.

Karjere dirba 400-500 darbuotojų, priklausomai nuo sezono. Per metus čia iškasama 300-350 tonų gintaro.

„Čia kasamo gintaro tikrai pakaks mūsų vaikams, vaikaičiams ir dar trims tolimesnėms kartoms, tokia geologų nuomonė“, – teigė turistų grupes lydinti Kaliningrado ekskursijų vadovų ir gidų asociacijos narė Antanina Maksimova.

Įmonės pelnas – paslaptis

Palvininkų karjeras – vienintelė vieta, kur gintaras išgaunamas atviru būdu. Ekskavatoriai čia nesiliauja burzgę dieną ir naktį. Pirmiausiai nukasamas viršutinis grunto sluoksnis, kuriame gintaro nėra. Daugiausiai jo randama apie 50 metrų gylyje.

Pasiekti gintaro gabalėlius rankomis neturi galimybės net čia dirbantieji, nes žemės masė su iškastais įvairaus dydžio šio mineralo gabalais, keliauja vamzdžiais. Iškastas gintaras atskiriamas ir plaunamas sūriu vandeniu keturis kartus. Stambesni gintaro gabalai atskiriami specialiais filtrais. Rastas gintaras išrūšiuojamas į keturias grupes pagal dydį, o parduodamas supakuotas po 8 kg.

Anot valstybės įmonės „Gintaro kombinatas“ atstovės Svetlanos Kalininos, 90 proc. Palvininkų karjere iškasamo gintaro iškeliauja į Lietuvą, dalis parduodama Rusijos rinkoje.

„Tikslių skaičių neatskleisiu, bet galiu užtikrinti, kad gamyklos apyvarta tikrai gera, gautos pajamos visiškai padengia sąnaudas ir leidžia uždirbti pelno“ , – sakė S. Kalinina.

Rizikuoja gyvybe

Nors teritorija akylai saugoma, vagysčių išvengti nepavyksta. Kažkada už bandymą nugvelbti gintaro gabalus, ilgapirščiai buvo čia pat pakariami. Tai liudija ir iki šių dienų išlikusios kartuvės.

Siekdami pasipelnyti vagys įsigudrina nusileisti ir į patį karjerą. Tačiau kai kuriems tokie bandymai baigėsi tragedija. Milžiniškus iškasto grunto kalnus skiria klampios purvo upės, į kurias įkritus vargiai pavyktų išsikapanoti.

„Yra ir tokių, kurie, žinodami, kuriose vietose bangos išmeta daugiausiai gintaro, prie jūros traukia per audras, apsirengę specialiais, vandens nepraleidžiančiais kostiumais. Jie rizikuoja savo gyvybe, nes tiesiog negali susitaikyti su mintimi, kad šalia tiek daug gintaro, kurio negali pasiekti“, – įsitikinusi A. Maksimova.

Palvininkų karjeras eksploatuojamas nuo 1972 metų, kai buvo išsemtas už kilometro esantis Valterio karjeras. Šį 60 metų eksploatavo vokiečiai.

specialiai lrytas.lt iš Kaliningrado

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.