0

Kiaulių maras iš Baltarusijos

birželio 26, 2013 Pavojus sveikatai

Lietuva prieš agresyvų afrikinį kiaulių marą, prie jos sienų priartėjusį iš Baltarusijos, kovos dezinfekcinėmis priemonėmis. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija trečiadienį nutarė įrengti specialią įrangą, kuria būtų dezinfekuojami sieną kertantys vilkikai, automobiliai ir žmonės.
Planuojama, kad tam prireiks mažiausiai 250 tūkst. litų, kurie bus skirti iš valstybės rezervo.

ukio klubas.lt foto

ukio klubas.lt foto

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas perspėja, kad dėl dezinfekavimo prie pasienio su Baltarusija gali susidaryti tiek transporto, tiek žmonių eilės.

„Noriu pasakyti, kad dėl šitų specialiųjų priemonių padidės ir vilkikų, ir lengvųjų automobilių ir keleivių eilės pasienio zonoje su Baltarusija“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė vidaus reikalų ministras.

Pasak jo, ypatingoji padėtis Lietuvoje nėra paskelbta, tačiau ypatingu režimu – visą parą – dirbs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba. D.Barakauskas sakė, jog trečiadienį komisijos posėdyje buvo siūlymų uždaryti pasienio perėjimo punktus, tačiau jis nebuvo priimtas.

Žmonėms ir privačioms transporto priemonėms dezinfekavimas nekainuos nieko, tačiau svarstoma galimybė įpareigoti už tai susimokėti verslininkus už jų vilkikų dezinfekavimą.

Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigė, kad pasienyje jau paimta ir ištirta apie 3 tūkst. mėginių ir afrikinio kiaulių maro nerasta. Veterinarijos inspektoriai planuoja ypatingą dėmesį skirti mažiems ūkiams, kuriuose auginama iki 10 kiaulių.

„Trečiadienį kalbėjome su premjeru ir premjeras pažadėjo, kad įrangos pirkimui bus galima skelbti supaprastintą konkursą ir aš manau, kad tai truks maždaug savaitę laiko“, – sakė J.Milius.

Aplinkos ministerijai Vyriausybė davė nurodymą imtis veiksmų mažinti šernų, kurie taip pat gali būti afrikinio kiaulių maro platintojai, populiacijai ir migracijai per sieną mažinti. Teigiama, kad šią ligą perneša ir kai kurios erkės, tačiau dėl jų jokių priemonių kol kas nesiruošiama imtis.

Pasak J.Miliaus, paprastai tokie afrikinio kiaulių maro židiniai naikinami, medinius pastatus su gyvuliais sudeginant, mūriniai pastatai taip pat dezinfekuojami ugnimi, tačiau padėtį sunkina tai, kad laikosi karšti karšti orai. Jo teigimu, Baltarusijoje šiai problemai spręsti yra pasitelkta kariuomenė.

alfa.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.