0

SADM: vaikų globos įstaigose neturėtų gyventi daugiau kaip aštuoni vaikai

birželio 27, 2013 Įstatymai, Kova už tautą, Lietuvos aktualijos

Po dvejų metų vaikų globos namuose ir šeimynose neturėtų gyventi daugiau kaip aštuoni globotiniai, tai numatoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtose socialinės globos vaikams strateginėse kryptyse.
Tuo metu dokumentą pristačiusiems SADM darbuotojams Seimo Socialinių reikalų komiteto nariai ragino pagaliau baigti kalbas ir pradėti dirbti.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu institucijose globojama apie 38 proc. visų globojamų vaikų: 4030 vaikų auga globos namuose, 407 – šeimynose. 6105 vaikai globojami šeimose.

„Mūsų siekinys – kuo daugiau vaikų išsaugoti šeimose“, – skelbiama SADM dokumente.

Žadama paprastinti įvaikinimo procedūrą, optimizuoti vaikų globos namų tinklą, juos pertvarkyti taip, kad būtų kuo panašesni į šeimos modelį, kurti tarpinio, apsaugoto būsto, savarankiško gyvenimo namus vaikams, sulaukusiems pilnametystės ir paliekantiems socialinės globos namus, sistemą.

globVienas iš SADM tikslų – iki 2030 metų nuo 38 proc. iki 28 proc. sumažinti globos namuose gyvenančių vaikų skaičių.

Kadangi šiuo metu ir ministerija, ir savivaldybės sunkiai randa amenų, norinčiųjų steigti šeimynas, planuojama mažinti jiems reikalavimus. Anot SADM specialistų, šiuo metu šeimyną norintis steigti asmuo privalo turėti ne mažiau kaip trejų metų globėjo patirtį. Siūloma šio reikalavimo atsisakyti, tik paliekant nuostatą, kad šeimyną gali kurti specialų išsilavinimą – socialinio darbuotojo, pedagogo ar socialinio pedagogo – turintys asmenys.

Be to, susidarius aplinkybėms, kad vaiką vis dėlto reikia paimti iš šeimos, pirmiausia turi būti ieškoma galimybių jį apgyvendinti pas artimus giminaičius.

SADM taip pat užsibrėžė plėtoti nestacionarias socialines paslaugas – įsteigti daugiau vaikų dienos centrų tinklą. Dabar 170 dienos centrų skiriama 7 mln. litų. Iki 2016 metų žadama dienos centrų padidinti iki 230, tam papildomai reikės apie 3 mln. litų.

Išklausę ministerijos planus Seimo komiteto nariai pasipiktino, kad tą patį girdi jau mažiausiai trejus metus, bet realių darbų nematyti.

Komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė priminė, kad tą patį SADM atstovai kalbėjo kovą, o jų buvo paprašyta pateikti konkrečių veiksmų planą, reikiamą finansavimą.

„Taip ir liko neaišku, nuo ko ketinate pradėti“, – sakė ji.

„Trejus metus tai svarstoma, sėdi tie patys žmonės, kurie žadėjo, kad pateiks planus. Jau dabar kyla atsakomybės klausimas. Kodėl iki šiol nesuskaičiuota?“ – piktinosi ir komiteto vicepirmininkas konservatorius Rimantas Dagys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė „darbietė“ Algimanta Pabedinskienė tvirtino, kad veiksmų planas ir skaičiavimai bus pateikti lapkričio 15 dieną.

K. Miškinienė taip pat piktinosi, kad SADM kalba, jog naikins globos įstaigas, skatins šeimynų kūrimąsi, bet nepaaiškina, kada ir kaip tai padarys.

„Pirma sukurkime, paskui griaukite. Praėjusį kartą žadėjote, kad daugmaž paskaičiuosite“, – tvirtino komiteto pirmininkė.

alfa.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.