0

Dovanos rugsėjo pirmosios proga – nauja tradicija?

rugsėjo 2, 2013 Renginiai, Šventės, Švietimas

Vasarai skaičiuojant paskutinius atokvėpius atėjo rugsėjo pirmoji – diena, kuomet į mokyklos suolus sugrįžta mokiniai, o auditorijas užtvindys studentai. Mažyliai ir jaunuoliai vėl kibs į sunkų, devynis mėnesius trunkantį darbą… Lietuvoje jau tampa tradicija šios šventės proga simboliniu gėlės žiedu ar kitokia dovanėle pasveikinti ne tik mokytojus, bet ir mokinius. Kokios mokinių ir studentų sveikinimo su rugsėjo pirmąja tradicijos pastebimos, kodėl reikėtų pagerbti visus, kremtančius karčias mokslo šaknis ir kokias dovanas derėtų dovanoti?

Rugsėjo pirmoji tampa šeimos švente Visuomenėje palengva įsigali nuomonė – kaip Mokytojus sveikiname su Mokytojo diena, kaip medikai, policininkai, gaisrininkai ir kitų profesijų atstovai švenčia savo profesines šventes, taip ir mokiniai, ir pedagogai privalo būti pagerbti rugsėjo pirmąją. Ši diena jiems turi būti laukiama šventė. Ne paslaptis, kad šiuolaikiniams vaikams ir jaunuoliams dažnai pristinga motyvacijos mokytis. Tam, kad mokslo metų jie lauktų su entuziazmu, reikėtų juos paskatinti mokytis, pastebėti daromą pažangą ir prieš prasidedant darbams palinkėti visokeriopos sėkmės. Būtent tam yra puiki proga – rugsėjo pirmosios šventė. Pastebima, kad vis dažniau šią dieną, po oficialiosios šventės mokyklose, tėvai ir vaikai šventiškai pamini, pabūna kartu, pabendrauja.

Dovanos – laukiamos ir vertinamos „Tam kad mokslo ir žinių diena būtų tinkamai atšvęsta, o į mokslus iš nuotaikingos vasaros atostogų grįžti būtų kur kas smagiau, siūlome visiems tėveliams, sesėms, broliams, tetoms ir dėdėms, draugams ir kitiems moksleivį/moksleivę ar studentą/studentę pažįstantiems žmonėms pasveikinti jį/ją rugsėjo pirmosios proga. Toks sveikinimas jokiu būdu nėra „pakiša“ vaikui – tai tik galimybė jaunam žmogui parodyti, kad jo kasdieninė veikla vertinama, pastebima. Dovana negali įpareigoti vaiko elgtis vienaip ar kitaip, primesti jam savo nuomonę, manipuliuoti juo.

Nuotr. © DK Limited/Corbis

Nuotr. © DK Limited/Corbis

Kokia dovana tinkamiausia šios šventės proga? Renkant dovaną bet kokia proga pirmiausiai atsižvelgiama į jos gavėjo amžių, dovanotojo galimybes, o svarbiausia – žmogaus, kuriam ją rengiamasi įteikti, norus. Prasminga ir naudinga dovanoti tokias dovanas, kurios susiję su pomėgiu, gyvenimo būdu, dovanos, tinkančios žmogaus charakteriui, visada susilauks puikių atsiliepimų. „Žmonėms, iš anksto perkantiems dovanas būtent mokiniams ir studentams, visada patariame pasidomėti, kaip pastarieji praleido vasarą.“ – sako Indrė – „Jeigu dovanotojas mano, jog pažįstamas mokinys ar studentas vasarą ilsėjosi per trumpai ar jo poilsis nebuvo visavertis – jam dar liko šiek tiek laiko nustebinti jį maloniomis trumpomis atostogomis. Tai tikrai nebūtinai turi būti kelionė į tolimus karštus! Pakaks ir kelių valandėlių pramogų, įsiminsiančių ilgam. Juk svarbiausi – kad ir trumpai trunkantys, tačiau ilgam išliekantys vasaros įspūdžiai! Malonius prisiminimus paliekančios vandens pramogos, smagūs orientaciniai žaidimai, o gal net skrydis oro balionu – būtent tai gali tapti smagiausiu vasaros akcentu, padėsiančiu pasiruošti atsakingam darbui ir niūriam rudeniui”. Specialistai pastebi, kad be mokykloje dėstomų disciplinų ir lankomų būrelių vaikui ar jaunuoliui visada smagu turėti pomėgį, kuris padėtų atsipalaiduoti, išlaisvintų jo kūrybiškumą ar kompensuotų fizinio aktyvumo stoką. Rugsėjo pirmosios proga tikslinga nustebinti jį/ją malonia dovana – galimybe lankyti užsiėmimus, kuriuose, padedamas/padedama profesionalų, jis/ji galės atskleisti savo asmenybę ir smagiai praleisti laiką bendraminčių kompanijoje. Tai gali būti ir šokio pamokos, ir rankdarbių užsiėmimai, ir sportinė veikla… Be to, rudenį, kai šalta, nyku ir liūdna, o mokymo įstaigose prasideda darbymetis, kiekvienam mokiniui ar studentui būtų be galo smagu trumpam sugrįžti į vasarą. Vandens pramogos, pirties ir SPA malonumai, kurie privers pamiršti slogią nuotaiką ir suteiks taip trūkstamos energijos – visa tai – galimybė prisiminti vasariškas pramogas ir kiek atsipūsti nuo mokslų.
Visą straipsnį galite rasti balsas.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.