0

Tauragnų krašto bendruomenei šiemet sukako dešimt metų

rugsėjo 9, 2013 miesteliai

Algimantas Stanaitis//

Pradžioje jos nariai abejojo – ar tikrai reikalingas naujas žmonių sambūris. Tauragniškiai aktyvūs seniūnijos gyvenime, subūrę bene gausiausią mėgėjų teatrą „Mokas“, nuoširdūs, vaisingi ryšiai su kraštiečiais, baigusiais mokslus ir dirbančiais Vilniuje, kituose miestuose.

http://www.utenoszinios.lt/images/news/08_29_tradicijos.jpg
Dar gyvos senojo kaimo tradicijos…

Bendruomenė per keletą metų atvėrė naujus horizontus, o, svarbiausia, į visuomeninę veiklą įtraukė daug kaimo žmonių. Dabar Tauragnų bendruomenėje – apie 130 žmonių. Iš įvairių bendruomenės veiklos sričių stipriausia – kultūrinė-pažintinė. Kiekvieną pavasarį bendruomenė pažymi savo gimtadienį, pasikviesdama žymius kraštiečius, kaimyninių rajonų bičiulius. Pažymint dešimtąjį gimtadienį, Eugenijos Šimkūnaitės Vyšnių sodelyje pasodinta dešimt vyšnaičių. Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė mokė gaminti sveiką maistą, per „gatvių pasirodymą“ pasidžiaugė žmonių išradingumu.

Bendruomenių vadovai keitėsi veiklos patirtimi

Tauragnuose praėjusį savaitgalį įvyko Rytų Aukštaitijos bendruomenių sąskrydis. Mokyklos stadione įvyko teatralizuotas sąskrydžio dalyvių pristatymas ir renginio atidarymas. Svečius sveikino Tauragnų krašto bendruomenės pirmininkė Danguolė Grabauskienė, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ir kiti.

Spaudos konferencijoje Aukštaitijos bendruomenių atstovai pasidalijo darbo patirtimi. Bendruomenės, įgyvendindamos savo projektus, keičia kaimo gyvenviečių aplinką, suburia žmones veiklai, ugdo pilietiškumą.

Tradiciniai bendruomenių vasaros sąskrydžiai skirti ne tik patirties pasidalinimui, o turiningam poilsiui. Bendruomenės įrengė savo kiemelius, kuriuose atsispindėjo atstovaujamo regiono tradicijos, amatai, maisto gamyba iš vietos produktų. Tauragnuose, žinoma, populiarus buvo žuvies produktų stalas, iš giliausio Lietuvoje Tauragno ežero laimikių. Meškeriotojų varžybos buvo bene pačios emocingiausios.

Kiekvieno rajono bendruomenė pristatė savo meninę programą.

Pagrindinis sąskrydžio devizas – „Sveika bendruomenė – stipri bendruomenė“. Visuotinė mankšta, tinklinio, krepšinio virvės traukimo varžybos buvo ne tik nuotaikingos, bet ir kovingos.

Sąskrydžio dalyvių sumanumas buvo įvertintas nominacijomis. Šešios nominacijos kiemeliams: liaudiškiausias – Viešintų bendruomenės (Anykščių rajonas), originaliausias – Zarasų bendruomenės (jungtinis kiemelis kelių bendruomenių), spalvingiausias – Pačkėnų (Utenos r.), meniškiausias – moterų klubo „Kuksa“, išradingiausias – Leliūnų (Utenos r.), artistiškiausias – Tauragnų.

Tinklinio varžybose (vyrų) stipriausia buvo Vyžuonų bendruomenė (Utenos rajonas), II vieta – Tauragnų, III – Mačionių (Anykščių rajonas). Moterų komandos: I vieta – Tauragnų, II – Leliūnų, III – Utenos pirmoji komanda.

Krepšinio vyrų varžybose I vieta atiteko Zarasų, II – Tauragnų, III – Kuktiškių komandoms. Moterų grupėje stipriausia Utenos I komanda, II – Utenos II, III – Leliūnų.

Ryšiai tarp Rytų Aukštaitijos bendruomenių ne tik proginiai. Bendruomenių aktyvistai dažniau lankosi vieni pas kitus, domisi, kaip įgyvendinami projektai, dalijamasi patirtimi.

Sekantis, tradicinis, dešimtasis Aukštaitijos bendruomenių sąskrydis įvyks 2014 m. vasarą Zarasų rajone, Šlyninkoje.

Autoriaus nuotr.

utenoszinios.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.