0

„ČIURLIONIS KITAIP“ BRIUSELYJE

rugsėjo 18, 2013 Kultūra, Renginiai

Programos  „ČIURLIONIS  KITAIP“ pristatymas

EUROPOS  SĄJUNGOS  TARYBOJE  BRIUSELYJE

2013 m. rugsėjo 19 d.  12.30 val.  M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas, Europos Sąjungos Tarybos generalinis sekretoriatas bei Europos Sąjungos Lietuvių kalbos vertimo skyrius Briuselyje, Europos Sąjungos Tarybos LEX pastato bibliotekos patalpose, Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungoje proga, pristatys programą „Čiurlionis kitaiP“ (M.K. Čiurlionio kūrinių citatos džiazo ritmu) . Taip pat bus organizuojama penkių Lietuvos menininkų paroda ir  eksponuojamos 2013 metais nominuotos gražiausios lietuviškos knygos. 

 M.K.Ciurlionio-kulturos-ir-paveldo-fondas

Programa  „Čiurlionis kitaiP“  M.K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo jau daugiau nei dešimt kartų buvo pristatytą įvairiose Lietuvos vietovėse, – Klaipėdoje, Kaune, Zyplių dvaro sodyboje Šakių rajone du kartus, Rietavo dvare, – dabartiniame Oginskių kultūros istorijos muziejuje,  rašytojo Thomo Manno memorialiniame  muziejuje Nidoje, Bikuškio dvare Utenos rajone, Kurtuvėnų dvaro parke Šiaulių rajone, Švėkšnos dvaro viloje „Genovefa“ Šilutės rajone, Užpalių Šv. Nikolajaus cerkvėje Stebukladario cerkvėje Utenos rajone ir pačiuose Druskininkuose.

Šis druskininkiečių sumanymas – gana drąsus ir rizikingas. Kur gi matyta – ne fortepijonu, ne orkestro ar choro, o džiazo grupės atliekama M.K.Čiurlionio muzika! Bet atrodo, kad publika vis lieka sužavėta. „Tai buvo tikrų profesionalų muzikavimas. Ypač smagu, kad jie kompozitoriaus kraštiečiai, neabejingi tam, ką groja“, – pasipylė atsiliepimai po pirmųjų koncertų. Ypač tai akcentavo Kaune, Teatro klube klausę šios programos. O po paskutinio pasirodymo Rietave, Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkaukas stebėjosi ir džiaugėsi, kad jaunas Druskininkų džiazo kolektyvas M. K. Čiurlionio kūrinių aranžuotes sugebėjo pateikti ne tik įtaigiai, bet ir pakankamai subtiliai.

Projekto „Čiurlionis kitaiP“ idėja kilo rengiant druskininkiečio muzikanto L.Bankausko autorinį koncertą pernai pavasarį. Repeticijos vyko kurorto M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus patalpose, ir kaip „duoklę“ tiems namams buvo nuspręsta atlikti vieną M. K. Čiurlionio miniatiūrą – preliudą F-moll. Rengėjų manymu ir pagal žiūrovų reakciją bei autoritetingų svečių vertinimus premjera pavyko. Tad muzikantai nutarė sudaryti ir parengti valandos trukmės M. K. Čiurlionio miniatiūrų programą „Čiurlionis KitaiP“ – t.y. kompozitoriaus temas groti džiazo stiliumi, jas praplečiant improvizacijomis. Pasak atlikėjų, M. K. Čiurlionio preliudų ir styginių kvarteto temos, jų citatos yra palankios plėtoti improvizuojant.

Koncerto programoje – septynių M. K. Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų – ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės. Iš viso – devynios pjesės.

Programa „Čiurlionis kitaiP“ ir kompaktinė plokštelė š.m. sausio mėnesį buvo pristatyta Druskininkuose ir ją atliko Druskininkų džiazo kolektyvas: Linas Bankauskas (aranžuotojas ir gitaristas), Tomas Čiukauskas (saksofonas), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji), Lukas Zinkevičius (gitara).

 

Organizatorių infomacija

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.