0

Vilniuje Rudens lygiadienis LAIMOS JUOSTOS (2013)

rugsėjo 20, 2013 Miestai, Šventės

Kiekvieną Rudens lygiadienį švenčiame rudens Lygės šventę, pabrėždami šiltojo metų laiko pabaigą ir perėjimą į šaltąjį metų laiką. Nuo žilos senovės žinomi papročiai šiuo metų laiku atnašauti dievybėms už išaugintą, subrandintą derlių, tuo pabrėžiant ribų tarp skirtingų klimato sąlygų svarbą. Tarybiniais laikais tokio pobūdžio šventės pavirto rudens gėrybių mugėmis, derliaus šventėmis.
Antra prielaida švęsti yra tai, kad nuo Rudens lygiadienio prasideda Ilgių metas, artėjama į Vėlines. Ugnis, simboliškai degusi ant kalnų, nusileidžia žemyn ir sugrįžta į namų židinį, kur rusens, bus apgaubta, globojama iki pavasario Lygės – šiltojo metų laiko sugrąžtų. Vasarą gaudę ragai užleidžia vietą kanklėms, žmogus atsigręžia į savo vidinį pasaulį, protėvių išmintį, santykį su aukštesnių – gilesnių sferų apraiškomis.
Rudens lygiadienis būna tada, kai diena susilygina su naktimi. Lygė įvyksta rugsėjo 20-22 dienomis ir visame pasaulyje nusirita smagi karnavalų, vaidinančių ir šokančių žmonių švenčių banga. Ją lydi natūralios ugnies reginiai, rudens gėrybių mugės.

rudens_lygiadienis_2013etno.lt

© 2013, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.