0

Užupio kalvystės muziejus

gruodžio 13, 2010 Amatai, Kultūra

Istorija ir veiklos pristatymas

Metalo apdirbimas kalvišku būdu yra vienas seniausių žinomų amatų žmonijos istorijoje. Ilgą laiką kalvystės amatas darė įtaką gamybiniams santykiams ir jų raidai.  Po pramoninės revoliucijos šis amatas pradėjo užleisti savo pozicijas, ir šiuo metu kalvystė daugiausia orientuota į dekoratyvinių taikomųjų ir meninių dirbinių gamybą.

Siauros ir romantiškos, ramios ir paslaptingos Vilniaus senamiesčio gatvelės…Jos kviečia atitrūkti nuo skubėjimo ir kasdieninio šurmulio, ramiai pasivaikščioti po bundančio miesto širdį, įkvėpti akmenimi grįstos ramybės ir nutrupėjusio tinko akvarelių.

Užupio kalvystės muziejus

Jeigu užklysite į Užupį, šį menininkų, poetų ir muzikantų pamėgtą “Vilniaus Monmartrą”, praėję pro trimituojančio Angelo skulptūrą galutinai įsitikinsite, kad patekote į kitą šalį- Užupio Respubliką. Kildami aukštyn šios šalies pagrindine gatvele nenustebkite, išgirdę kūjo dundesį ir priekalo skambesį. Ne ne, Jums nepasivaideno: kairėje gatvės pusėje matote vieną iš Užupio “perliukų”- 26 name įsikūrusįą “Kalvystės muziejų- galeriją”.

Sutikite, šiais laikais tai ganėtinai retas reiškinys- veikianti kalvė miesto širdyje. Atveriame duris, peržengiame slenkstį ir…patenkame į praeito šimtmečio atmosferą. Stebėtina, bet keliolikoje kvadratinių metrų telpa viskas: tikra kalvė, kurioje nerasite nei vieno, “jaunesnio” nei 50 metų daikto, čia pat patogios kaltinės kėdės, kuriose įsitaisę galite pavartyti unikalų leidinį “Lietuvos kalviai”, o šalimais stovinčioje ir mūsų močiučių jaunystę menančioje spintoje ir lentynose sudėti įvairiausi dirbiniai- nuo kalviškų vinių ir laimę nešančių pasagų iki subtilių žvakidžių ir kalviškos juvelyrikos pavyzdžių, įvairiausių atlikimo stilių ir paskirties suvenyrų, kuriuos mielai perka miestelėnai ir negailintys pagyrimo žodžių užsieniečiai.

Kaip ir dera Europos kultūros sostinėje įsikūrusioje galerijai, čia galima pamatyti ir tai, kas įrašyta į UNESCO kultūros nematerialaus paveldo sąrašą: tik Lietuvoje išlikusias, pagonybės simboliais papuoštas ir senovės lietuvių pasaulėjautą perduodančias “saulutes” . Kryždirbystės istorijai atminti ir įprasminti galerijoje veikia nuolatinė kryžių- saulučių paroda.

Žvelgiant į visa tai mintis nejučiomis nukrypsta į vieno seniausių žmonijos amatų- kalvystės istoriją. Visais laikais kalvystė buvo paslaptimis apgaubtas, antgamtinėmis jėgomis apsuptas ir su visomis keturiomis stichijomis susijęs amatas. Pamąstykime patys- geležis išlydoma iš rūdos- Žemės elementas. Vėliau meistrai Ugnies, Oro ir Vandens pagalba sukuria tai, kas visais laikais buvo taip būtina žmonėms- įrankius, ginklus, namų ir ūkio apyvokos daiktus.

Bet laikas nenumaldomai bėgo pirmyn, prasidėjo techninė revoliucija, buvo išrastos ir įdiegtos įvairios naujos, tame tarpe ir metalo apdirbimo technologijos ir metodai. Tad nenuostabu, kad dabartiniame informaciniame ir ypač aukštų technologijų amžiuje kalvystė neteko savo buvusios reikšmės technikoje ir pramonėje…Tačiau net ir labiausiai technologiškai išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip, pavyzdžiui, Japonijoje yra ypač jautriai saugomos protėvių amato tradicijos. Kodėl? Atsakymo į šį klausimą klauskime ne proto, o širdies. Šiuolaikiniai technologiniai robotai greitai ir našiai gali pagaminti begalę gaminių, tame tarpe ir labai panašių į tradiciškai nukaldintus…Bet tik panašių! Skirtumas tarp jų visada bus toks pat, kaip tarp paveikslo ir jo reprodukcijos. O žmogui labai reikia, kad daiktas, kurį jis laiko rankose, būtų “šiltas”- sušildytas jį pagaminusio meistro rankų ir širdies šilumos. To negali pakeisti net tobuliausių formų pjaustyti lazeriais arba staklėse štampuoti gaminiai. Neturi jie tos šilumos…Todėl ir įkuria savo žaizdrą kalvis, todėl ima į rankas kūjį ir reples.

Užupio kalvystės muziejaus- galerijos tikslas yra puoselėti, vystyti ir saugoti senąsias kalvystės amato tradicijas. Geriausias būdas to pasiekti- perduoti turimas žinias demonstruojant amato procesą, rodant ir pasakojant apie senojo amato subtilybes miestelėnams ir miesto svečiams, atskleidžiant žmonėms amato grožį ir senovės tradicijų giluminę prasmę.

Tikime, kad gyvojo amato tradicijos, kurias pateikiame paruošiamosios programos, veikiančios mūsų muziejuje metu padės mums ir mūsų augančiąjai kartai išlaikyti tamprų ryšį su protėvių pasaulio ir grožio supratimo ištakomis. Todėl, nuo 2003 m. dalyvaudami Vilniaus dailiųjų amatų ir etnografinių verslų asociacijos programoje organizuojame amato demonstravimą gyvai. Mūsų lankytojai- vaikų darželių auklėtiniai, bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviai, organizuotos turistų grupės, pavieniai miestelėnai ir sostinės svečiai. Susitarę su galerijos darbuotojais iš anksto jie gali ne tik paklausyti pasakojimo apie kalvystės raidos istoriją, bet ir patys išmėginti savo jėgas- prisiliesti prie žėruojančios geležies apdirbimo paslapčių.

Taigi, jeigu kada teks eiti klaidžiomis Užupio gatvelėmis ir išgirsti kūjo dūžius ir geležies skambėjimą- Jums pasisekė: dar keli žingsniai ir, atvėrus duris, Jus pasitiks užburiantis geležies pasaulis…

Užupio kalvystės muziejaus galerijoje vilniečiai ir miesto svečiai supažindinami su kalvystės amato istorija, jo raida, demonstruojami unikalūs muziejiniai eksponatai. Norintys gali išmėginti savo jėgas kalvystėje, siūlome įsigyti įvairių meninių ir dekoratyvinių gaminių, suvenyrų.

Steigėjai. UAB „Vilniaus kalviai“, Raimondas Vaitkūnas (kalvis)

Amato demonstravimas

Amatas demonstruojamas antradieniais 13:00-16:00

Edukacinė programa

Kalvio amato pagrindus demonstruoja profesionalus menininkas Raimondas Vaitkūnas, kiti profesionalūs įmonės kalviai.

Suaugusiesiems: Amato pagrindų pristatymas, trumpa istorija, praktiniai kursai (mokami).

Vaikams: Istorinės žinios apie kalvystę, amato demonstravimas.

Užupio g. 26-2, Vilnius
Tel.: +370 5 215 3757
Faks.: +370 5 230 7763
El. paštas: info@vilniauskalviai.lt
www.vilniauskalviai.lt

Užupio kalvystės muziejaus darbo laikas

II-V 10:30-19:00
VI 10:30-16:00

**********************************************************************

BALTAI.LT GALERIJA KVIEČIA
BALTAI.LT šiuo metu organizavo Baltų meno galerijos vitriną, kurioje galima pasižiūrėti ir įsigyti kalvio Raimondo Vaitkūno baltiškos simbolikos kryžius-saulutes.
Kviečiame iki Sausio 1 d. apsilankyti Vilniuje, prekybos centro „Gedimino 9“ III aukšte.

Kviečiame amatininkus, turinčius darbų su lietuviška ir baltiška simbolika sudalyvauti mūsų galerijos parodoje-pardavime. Galerija yra pačiame Vilniaus centre, lengvai pasiekiama ir prieinama lankytojams pirkėjams. Dėl darbų pristatymo rašykite info@baltai.lt, atsiųskite kelias nuotraukas ir aprašymą. Sieksime, kad galerija taptu pastovi su kintamu darbų turiniu. Šiuo metu galima įsigyti gamintojo kainomis kalvystės, juvelyrikos, odos, rago ir medžio unikalių vienetinių darbų su lietuviška ir baltiška simbolika.
BALTAI.LT organizatoriai

© 2010, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.